درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی 

درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی 


آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی یکی از انواع بیماری‌های خودایمنی شایع است که با تورم، التهاب و درد خود را نشان می‌دهد. درواقع در این نوع بیماری سیستم ایمنی به سلول‌های خود به عنوانه یک بیگانه حمله کرده و باعث تخریب آن‌ها می‌شود. آرتریت روماتوئید در اغلب موارد مزمن بوده و در صورت عدم درمان می‌تواند باعث تخریب مفاصل بدن شود. در آرتریت روماتوئید پوشش داخلی مفصلی که به بیماری مبتلا شده‌ است، دچار التهاب شده و بافت آن به‌طور قابل‌توجهی آسیب می‌بیند. این آسیب می‌تواند باعث دردهای طولانی‌مدت، عدم تعادل و حتی تغییر شکل بدن شود. اگرچه امروزه روش‌های درمانی نوینی سعی در بهبود آرتریت روماتوئید دارند اما به‌طورکلی این بیماری در صورت عدم رسیدگی درنهایت ناتوانی جسمی را به‌همراه خواهد داشت. بنابراین توصیه می‌شود که در صورت بروز اولین علائم بیماری، فورا تحت درمان مربوطه قرار گیرید. به‌همین منظور در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی بپردازیم. اگر شما نیز قصد اطلاع بیشتر از درمان این بیماری را دارید تا انتها با ما همراه باشید.

اگر شما هم علاقه‌مند به آشنایی با روش‌‌های مختلف فیزیوتراپی هستید، و قصد دارید دوره درمان خود را در بهترین کلینیک فیزیوتراپی، و زیر نظر یک پزشک متخصص و دارای مدرک دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی در ایران سپری کنید.

می‌توانید از طریق تکمیل فرم رزرو نوبت؛ فیزیوتراپیست ذاكر مشفق دکترای حرفه ای فیزیوتراپی در ایران با سال ها تجربه کار در کشور کانادا عضو انجمن فیزیوتراپی ایران و کانادا ارتباط برقرار کرده و از مشاوره و هماهنگی‌های لازم جهت مراجعه حضوری، بهره‌مند شوید. همچنین لازم به ذکر است که با رزرو نوبتبه صورت آنلاین؛ از ۱۰ درصد تخفیف خدمات درمانی هم برخوردار خواهید شد.

علائم آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی در ابتدا با التهاب سیستمیکی که بر بسیاری از  قسمت‌های بدن تاثیر می‌گذارد، نمود می‌یابد. این بیماری بر لایه مفاصل به‌ویژه مفاصل دست ‌و پا تاثیر گذاشته و زانوها، شانه‌ها و گردن را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. البته این علائم ممکن است ازنظر شدت متفاوت و دوره‌ای باشند. دوره افزایش شدت آرتریت روماتوئید با افزایش تورم و درد و به‌دنبال آن دوره بهبودی نسبی با کاهش درد در بیماران رخ می‌دهد. با این‌ حال بارزترین علائم آرتریت روماتوئید شامل موارد زیر است.

  • افزایش سفتی مفاصل بعد از بیدار شدن از خواب
  • درگیر شدن مچ پا، مچ دست، زانو، باسن و شانه با پیشرفت بیماری
  • گسترش علائم بیماری در مفاصل دو طرف بدن به صورت یکسان
  • تغییر شکل مفاصل و جابجایی آنها از جای اصلی خود
  • خستگی، از دست دادن اشتها و تب
  • احساس ناخوشایندی کلی و کاهش وزن
  • کاهش توانایی انجام فعالیت‌های روزانه از جمله کار، فعالیت‌های تفریحی و…
  • درگیر شدن مفاصل کوچک مانند مفاصل انگشتان در ابتدا بیماری
اطلاعات بیشتر   افزایش قد با فیزیوتراپی و تکنیک و ورزش های تخصصی

دلایل بروز آرتریت روماتوئید

امروزه با وجود پیشرفت علم دلایل بروز روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید همچنان ناشناخته است. با این حال سابقه خانوادگی و ژنتیک به صورت غیرمستقیم در بروز این بیماری موثر هستند. در واقع این دو عامل به خودی خود باعث بروز آرتریت روماتوئید نمی‌شوند؛ بلکه واکنش ژن‌ها به برخی عوامل همچون عفونت، باکتری‌ها و ویروس‌های خاص باعث ایجاد این بیماری می‌شود. همچنین طبق تحقیقات انجام شده احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی در زنان و میانسالان بیشتر است. اضافه وزن، رطوبت محل زندگی و استعمال دخانیات نیز نقش قابل توجهی در ابتلا به روماتیسم مفصلی دارند. آرتریت روماتوئید یک بیماری بسیار جدی بوده که با بروز مشکلات قلبی و عروقی و برخی دیگر از عوارض جبران ناپذیر همراه است. بنابراین در صورتی که این بیماری به خوبی مدیریت نشود، تاثیر بسیار جدی بر سلامت جسمی و روانی خواهد داشت. همچنین آرتریت روماتوئید تنها بر مفاصل تاثیر نداشته و سایر سیستم‌های بدن همچون قلب، چشم، ریه و استخوان‌ها را نیز درگیر می‌کند.

درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی 
درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی

چگونگی درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی

در واقع هدف از درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی تسکین درد، کمک به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی بیماران است. دارودرمانی، کاردرمانی، فیزیوتراپی و ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی از مهم‌ترین راهکارهای درمانی آرتریت روماتوئید محسوب می‌شوند. فیزیوتراپی یکی از بهترین روش‌های مدیریت روماتیسم مفصلی است. این نوع درمان در زمینه حفظ و بهبود حرکت، قدرت عضلات، استحکام مفاصل و نحوه مدیریت دردهای شدید و ناگهانی به افراد کمک نموده و متخصصین فیزیوتراپی می‌توانند بیماران را با راهکارهایی برای مدیریت درد و تورم، مشکلات عملکردی و مدیریت خستگی آشنا کنند. فراموش نکنید که فیزیوتراپی یک بخش مهم از برنامه کلی مدیریت آرتریت روماتوئید بوده که متناسب با نیاز بیمار اجرا می‌شود. این نوع درمان شامل ورزش‌های تقویتی، ورزش‌های هوازی و… برای بازیابی عملکرد قدرت عضلات، انعطاف‌پذیری و افزایش دامنه حرکتی است.

انواع درمان ‌های غیر فعال فیزیوتراپی برای آرتریت روماتوئید

معمولا برای درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی ابتدا از انواع روش‌های غیرفعال کمک گرفته می‌شود. این مداخلات نیازی به انجام حرکات و فعالیت‌های فیزیکی توسط خود بیمار نداشته و در آغاز مراحل اولیه درمان از آنها استفاده می‌گردد. چند مورد از مهمترین انواع درمان‌های غیرفعال فیزیوتراپی به شرح زیر است.

اطلاعات بیشتر   تخصص های ویژه فیزیوتراپی

گرما درمانی

گرما درمانی یکی از پرطرفدارترین روش‌های درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی بوده که طی آن با آرام کردن وضعیت مفاصل و سرعت دادن به جریان خون در ناحیه دردناک بهبودی طبیعی مفصل‌ها آغاز می‌شود. در حقیقت با استفاده از این روش مواد غذایی، خون و اکسیژن بیشتری به مفاصل فرستاده می‌شود. اگرچه در بسیاری از مواقع گرما به‌طور کامل دردهای ناشی از آرتروت روماتوئید را از بین نمی‌برد؛ اما به‌طور موثری دردهای مفصلی را کاهش می‌دهد. روند گرما درمانی شامل دو مرحله گرما خشک و گرما مرطوب است. به یاد داشته باشید زمانی که می‌خواهید به تنهایی از گرما درمانی در منزل استفاده کنید، هرگز مفاصل دردناک خود را بیش از حد در معرض گرما قرار ندهید. همچنین هنگام استفاده از حوله داغ، ابتدا آن را لمس کنید تا مطمئن شوید که بیش از اندازه داغ نباشد.

سرما درمانی

این روش التهاب‌های دردناک آرتریت روماتوئید را کاهش داده و با کند کردن گردش خون، باعث بهبود تورم‌ها خواهد شد. فیزیوتراپیست برای انجام سرما درمانی یک کمپرس سرد را روی ناحیه مورد نظر قرار می‌دهد. همچنین برای انجام این روش بسته به شرایط می‌توان از ماساژ یخ و اسپری‌های مخصوص خنک کردن بافت‌های ملتهب نیز بهره برد. هر دو روش سرمادرمانی و گرمادرمانی مجموعه‌ای از فواید مخصوص به خود را دارند که فیزیوتراپیست با استفاده از این دو روش به بهبود و درمان هرچه سریعتر بیماری کمک می‌کند.

اولتراسوند

درمان فیزیوتراپی با استفاده از التراسوند از امواج صوتی برای ایجاد حرارت ملایم استفاده نموده که در نهایت باعث افزایش گردش خون در بافت‌های عمقی بدن می‌شود. در واقع این روش در کاهش سفتی، درد و التهاب کمک کننده خواهد بود. همچنین اولتراسوند به عنوان یک مداخله غیر فعال دامنه حرکتی شما را نیز بهبود بخشیده و باعث از بین رفتن محدودیت‌ها می‌شود.

ماساژ

ماساژ در بسیاری از مواقع به شل شدن مفاصل و عضلات کمک می‌کند. بگونه‌ای که بیماران به طور موثر‌تری می‌توانند از مفاصل خود استفاده کنند. فیزیوتراپیست‌ها برای درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی در کنار استفاده از گرما درمانی و سرما درمانی، از ماساژ نیز برای تاثیرگذاری بیشتر کمک می‌گیرند.

آب درمانی

آب درمانی یکی از روش‌های غیرفعال درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی بوده که طرفداران بسیاری نیز دارد. در واقع این روش ایده‌آل بسیار ساده بوده و به شل کردن عضلات و تسکین درد بدون ایجاد هیچ استرسی کمک می‌کند.

انواع درمان‌ های فعال فیزیوتراپی برای آرتریت روماتوئید

زمانی که بیمار دوره درمان‌های غیرفعال فیزیوتراپی خود را به طور کامل گذراند، فیزیوتراپیست یک برنامه درمانی فعال را به طور اختصاصی تهیه می‌کند. این دسته درمان‌ها شامل تمرینات ورزشی خاص و انجام فیزیوتراپی در منزل هستند که به تقویت قدرت، بهبود حرکت مفاصل، رفع مشکل سفتی مفصل و… کمک خواهد نمود. در واقع این نوع درمان دردهای مکرر مفاصل را بهبود بخشیده و به کاهش وزن بیمار کمک می‌کند. از جمله مهمترین انواع درمان‌های فعال فیزیوتراپی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

اطلاعات بیشتر   نحوه انجام ماساژ درمانی | ماساژ ریلکسی

تمرینات انعطاف پذیری و تقویت عضلات

یکی از اولین علائم ابتلا به آرتریت روماتوئید، محدود شدن دامنه حرکتی مفاصل است. فیزیوتراپیست با استفاده از تمرینات انعطاف پذیری به بیمار کمک می‌کند تا عضلات خود را به شکل بهتری حرکت دهد. همچنین با استفاده از این تمرینات حرکت مفاصل نیز بهبود می‌یابد. در واقع هرچه عضلات قوی‌تر باشند، درد را به اندازه بیشتری کنترل می‌کنند. برای انجام تمرینات انعطاف پذیری همواره توصیه می‌شود به بهترین کلینیک فیزیوتراپی در اهواز مراجعه کنید که قیمت فیزیوتراپی در آن مقرون‌به‌صرفه و مناسب باشد.

تمرینات ورزشی هوازی

برخی تمرین تمرینات ورزشی همچون پیاده‌روی و دوچرخه سواری برای افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید بسیار مناسب هستند؛ چراکه ستون فقرات آنها بدون هیچگونه فشار غیر ضروری تقویت می‌شود. همچنین این دسته تمرینات به کاهش وزن بیمار نیز کمک نموده و به صورت غیرمستقیم فشاری که بر مفاصل ضعیف وارد می‌شود را کاهش می‌دهد.

سخن پایانی

اگر به تازگی با برخی علائم اولیه آرتریت روماتوئید روبرو شده‌اید یا سال‌ها است که با این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنید، یکی از مهمترین اقداماتی که باید انجام دهید، رزرو نوبت فیزیوتراپی از یک فیزیوتراپیست مجرب است. در واقع فیزیوتراپیست متناسب با مشکلی که با آن مواجه هستید از انواع روش‌های درمانی فعال و غیرفعال کمک می‌گیرد تا بتوانید دردهای ناشی از آرتریت روماتوئید را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید. امروزه مجموعه‌های زیادی در زمینه درمان آرتریت روماتوئید با فیزیوتراپی فعالیت دارند. کلینیک تخصصی کیانپارس یکی از این دسته مراکز بوده که نسبت به ارائه خدمات کیفیت بالا اقدام می‌نماید. به همین ترتیب شما به راحتی می‌توانید از خدمات انجام فیزیوتراپی با قیمت مناسب و زیر نظر بهترین کلینیک فیزیوتراپی در ایران بهره بگیرید.

سوالات متداول

1- آرتریت روماتوئید چه نوع بیماری است؟

آرتریت روماتوئید یکی از انواع بیماری‌های التهابی مفاصل بوده که در آن سیستم ایمنی به جای حفاظت از مفاصل، آن‌ها را تخریب و آسیب‌پذیر می‌کند.

2- چه عواملی در ابتلا به آرتریت روماتوئید موثر هستند؟

سن، جنسیت، ژنتیک، وزن، سیگار کشیدن، رژیم غذایی و… ازجمله مهم‌ترین عوامل بروز آرتریت روماتوئید محسوب می‌شوند.

3- آیا آرتریت روماتوئید قابل درمان است؟

امروزه هیچ درمان قطعی برای بیماری آرتریت روماتوئید کشف نشده؛ اما می‌توان با برخی روش‌های درمانی همچون فیزیوتراپی آن را کنترل و مدیریت کرد.

 

6 دیدگاه

  • تأثیر تمرینات‌ورزشی توانبخشی در بهبود وضعیت عضلاتی و حرکتی کودکان با اختلال توجه و بیش‌فعالی چگونه‌است می‌تواند به توانایی تمرکز و کیفیت زندگی آنها کمک کند؟

  • چطور می‌توان از تکنیک‌های فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و فیزیوتراپی پاها و جلو هستند، بهره برد؟

  • چگونه فیزیوتراپی می‌تواند بهبودی عملکرد ورزشکاران کمک کند؟

  • چگونه تمرینات‌ورزشی فیزیوتراپی و توانبخشی می‌تواند بهبودی عملکرد افراد مبتلا به اختلالات مفصلی ناشی از فشار کاری و استرس روزانه کمک کند و ب‌چه صورت می‌تواند بهبودی رفتارهای حمایتی از مفاصل آنها کمک کند؟

  • تاثیر تمرین در فیزیوتراپی کیانپارس می تواند بهبودی عملکرد افراد با مشکلات مفصلی مانند آرتروز و آسیب‌های ورزشی کمک کنند و ب‌چه صورت می‌توانند به کاهش درد و بهبود انعطاف پویایی مفاصلی کمک کنند؟

  • نقش فیزیوتراپی برای بهبودی فعالیت افرادی مبتلا به مشکلات مفصلی مانند فیبرومیالژیا و بیماری هشتگوت چگونه‌است می‌تواند به کاهش درد و بهبود حرکت مفاصل آنها کمک کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *