نقش و کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی

نقش و کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی


درد یک احساس ناخوشایند در میان انسان هاست که به دلیل محرک‌های شدید و آسیب‌رسان در فرد ایجاد می‌شود. این احساس ناخوشایند می‌تواند در طول زندگی فرد، او را اذیت کرده و حتی مانع انجام کارهای روزمره شود.

برای کاهش و تسکین این دردها، اغلب افراد به مصرف مسکن‌ها روی می‌آورند؛ اما گاهی اوقات، مسکن‌ها نیز در تسکین دردهای شدید مؤثر نیستند و نیاز به روش‌های درمانی مؤثرتری وجود دارد. با پیشرفت علم پزشکی، روش‌های درمانی غیردارویی به درمان بسیاری از بیماری‌ها کمک می‌کنند. یکی از این روش‌ها، الکترو تراپی است که برای کاهش درد، گزینه‌ای مناسب و تضمین شده به شمار می‌رود. در این مقاله، به طور کامل با کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی آشنا خواهید شد.

اگر شما هم علاقه‌مند به آشنایی با روش‌‌های مختلف فیزیوتراپی هستید، و قصد دارید دوره درمان خود را در بهترین کلینیک فیزیوتراپی، و زیر نظر یک پزشک متخصص و دارای مدرک دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی در ایران سپری کنید.

می‌توانید از طریق تکمیل فرم رزرو نوبت؛ فیزیوتراپیست ذاكر مشفق دکترای حرفه ای فیزیوتراپی در ایران با سال ها تجربه کار در کشور کانادا عضو انجمن فیزیوتراپی ایران و کانادا ارتباط برقرار کرده و از مشاوره و هماهنگی‌های لازم جهت مراجعه حضوری، بهره‌مند شوید. همچنین لازم به ذکر است که با رزرو نوبتبه صورت آنلاین؛ از ۱۰ درصد تخفیف خدمات درمانی هم برخوردار خواهید شد.

الکتروتراپی چیست؟

روش الکتروتراپی در مواقعی استفاده می‌شود که بیمار کنترل کافی بر درد و دیگر علائم بیماری‌های خود نداشته باشد. این روش با هدایت پالس‌های الکتریکی خفیف به ناحیه درد، طیف گسترده‌ای از درمان‌های مبتنی بر الکتریسیته را در موارد مختلف ارائه می‌دهد.

دستگاه‌های الکتروتراپی در واقع دستگاه‌های باتری‌دار هستند که با استفاده از سیم‌ها، به پدهای الکترود چسبی متصل شده و این پدها در هنگام درمان روی پوست بیمار می‌چسبند. پس از روشن‌شدن دستگاه، جریان الکتریکی ملایمی از طریق الکترودها به سطح پوست بیمار ارسال می‌شود. بسیاری از پزشکان از این روش درمانی برای تسکین درد بیماران خود استفاده می‌کنند و نتایج مطلوبی را از آن گزارش کرده‌اند.

اطلاعات بیشتر   نقش هیدروتراپی در فیزیوتراپی

کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی

در ادامه به بررسی نحوه استفاده فیزیوتراپیست از الکتروتراپی و مزایای آن خواهیم پرداخت:

کنترل درد مزمن و حاد

یکی از مهم‌ترین کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی، کنترل درد است. برای این منظور تحریک عصبی – عضلانی از طریق پوست، که به آن تنس (TENS) می‌گویند، انجام می‌شود. این روش با تحریک انتهای اعصابی که سیگنال‌های درد را به مغز منتقل می‌کنند، می‌تواند سیگنال‌های درد را قطع و درد را کاهش دهد. تنس به‌تنهایی اثربخش نیست و باید همراه با تمرینات توان‌بخشی در فیزیوتراپی انجام شود.

بهبود قدرت عضلانی

فیزیوتراپیست همچنین ممکن است از الکتروتراپی برای بهبود انقباض عضلات استفاده کند. این روش بعد از عمل جراحی، آسیب‌دیدگی یا بی‌حرکتی طولانی‌مدت اهمیت زیادی دارد. تحریک الکتریکی عصبی و عضلانی باعث بهبود انقباض عضله می‌شود. فیزیوتراپیست با قراردادن الکترودها بر روی عضلات ضعیف، تحریکات الکتریکی را وارد عضله می‌کند تا آن را منقبض نماید. این روش از آتروفی عضلانی جلوگیری کرده و باعث بهبود گردش خون می‌شود.

کاهش گرفتگی تریگر پوینت یا نقاط ماشه‌ای

در صورت اسپاسم عضلانی یا وجود نقاط دردناک در عضله (تریگر پوینت)، الکتروتراپی می‌تواند برای انقباض و شل‌شدن عضله آسیب‌دیده مورد استفاده قرار گیرد و به کاهش تنش در آن کمک کند. اما به یاد داشته باشید که پس از تحریک الکتریکی، کشش فعال نیز ضروری است تا نقاط ماشه‌ای آرام بمانند.

کنترل بی‌اختیاری

الکتروتراپی در فیزیوتراپی می‌تواند به تقویت عضلات دخیل در تخلیه ادرار افراد دارای مشکل بی‌اختیاری کمک کند. ممکن است فیزیوتراپیست از تحریک الکتریکی بیوفیدبک استفاده نماید که بر روی انقباضات عضلات نظارت داشته و مطمئن شود عضلات کنترل‌کننده ادرار و کف لگن به‌درستی کار می‌کنند.

بهبود زخم

الکتروتراپی در فیزیوتراپی می‌تواند به بهبود زخم‌ها و بافت اسکار نیز کمک کند. درواقع تحریک الکتریکی باعث بهبود گردش خون در اطراف زخم می‌شود که در تسریع بهبودی آن تأثیرگذار است. تحقیقات نشان داده‌اند الکتروتراپی با ولتاژ بالا می‌تواند به بهبود زخم‌های عمیق کمک کند.

نقش و کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی
نقش و کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی

مزایای استفاده از الکتروتراپی در فیزیوتراپی

استفاده از الکتروتراپی در فیزیوتراپی دارای مزایای متعددی است:

  • ترشح اندورفین: الکتروتراپی می‌تواند گیرنده‌های درد را مهار و ترشح اندورفین (هورمون ضددرد) را افزایش دهد. این امر باعث ایجاد آرامش و کاهش درد در بیمار می‌شود.
  • جلوگیری از عوارض داروها: مصرف بلندمدت داروهای ضددرد می‌تواند باعث تجمع آن‌ها و ایجاد سرطان کبد و مشکلات کلیوی شود. الکتروتراپی چنین عوارضی را ندارد.
  • کاهش درد به‌صورت غیرتهاجمی: این روش درمانی بدون نیاز به اعمال جراحی، به مدیریت درد بیمار کمک می‌کند.
  • عدم ایجاد وابستگی و اعتیاد: برخلاف داروهای مسکن مانند مورفین که اعتیادآور هستند، الکتروتراپی عوارض جانبی مانند سرگیجه، تهوع، یبوست و افسردگی را ایجاد نمی‌کند.
  • راه‌حل اقتصادی: الکتروتراپی در مقایسه با درمان دارویی، هزینه کم‌تری را برای کنترل درد بیمار دارد.
اطلاعات بیشتر   مکانوتراپی چیست؟

انواع روش‌های الکتروتراپی در فیزیوتراپی

در ادامه مقاله نقش و کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی باید بگوییم که فیزیوتراپیست‌ها از روش‌های متعددی برای الکتروتراپی استفاده می‌کنند که در این بخش آنها را بیان کرده‌ایم:

الکتروتراپی با دستگاه TENS

در این روش، پدهای الکتریکی بر روی پوست قرار گرفته و جریان الکتریکی ضعیفی به اعصاب و فیبرهای حرکتی عضلات منتقل می‌شود. این تحریک الکتریکی باعث مختل‌شدن انتقال پیام درد به سیستم عصبی مرکزی شده و درد را تسکین می‌دهد. همچنین با تحریک سلول‌ها به ترشح مواد ضددرد طبیعی کمک می‌کند.

امواج تداخلی (IFT)

این روش کمی عمیق‌تر از روش TENS  است که با استفاده از دو جریان فرکانسی بالا، به بافت‌های عمقی بدن نفوذ کرده و سلول‌های آن را تحریک می‌کند.

 اولتراسوند تراپی

این روش با انتقال امواج صوتی با فرکانس بالا روی بافت آسیب‌دیده، به ترمیم و بازسازی بافت‌ها و تسکین درد کمک می‌کند.

امواج کوتاه پالسی

این امواج نیز همانند اولتراسوند، به تسکین درد و التهاب کمک می‌کنند.

موارد کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی

الکتروتراپی می‌تواند در درمان انواع بیماری‌ها و مشکلات زیر مورد استفاده قرار گیرد:

 

  • آسیب‌دیدگی‌های ورزشی
  • درد سیاتیک
  • تنگی کانال نخاعی
  • فتق دیسک کمر
  • درد و آسیب‌های شانه (مانند آسیب روتاتور)
  • پس از جراحی تعویض مفصل لگن
  • تنیس آرنج (Tennis Elbow)
  • تاندونیت و بورسیت
  • آرتروز
  • کمردرد مزمن
  • دردهای مزمن
  • درد گردن
  • آسیب‌های اعصاب محیطی
  • انواع سردرد و میگرن
  • درد‌های مفصلی
  • روماتیسم مفصلی
  • درد پس از اعمال جراحی
  • درد زایمان
  • پس از شکستگی‌ها
  • فیبرومیالژی
  • ضعف عضلانی
  • بی‌اختیاری ادرار
  • ضعف عضلات کف لگن
  • دررفتگی کشکک زانو

فیزیوتراپیست با توجه به وضعیت بیمار، از روش‌های متنوع الکتروتراپی برای درمان استفاده می‌کند.

الکتروتراپی توسط چه افرادی انجام می‌شود؟

انواع روش‌های الکتروتراپی توسط فیزیوتراپیست‌ها در مراکز و کلینیک‌های ارتوپدی و توان‌بخشی معتبر انجام می‌شود.

کلینیک فیزیوتراپی کیانپارس در اهواز، یکی از این مراکز معتبر است. این کلینیک مجهز به مدرن‌ترین تجهیزات و دارای مجرب‌ترین کادر درمانی در زمینه‌های ارتوپدی و ستون فقرات است؛ دکتر ذاکر مشفق انواع روش‌های الکتروتراپی را برای کاهش و تسکین دردها و بیماری‌های بیماران خود ارائه می‌دهد.

هزینه الکتروتراپی

متخصصان فیزیوتراپی مرکز فیزیوتراپی کیانپارس، در صورت نیاز و متناسب با مشکل شما، برنامه الکتروتراپی را در برنامه درمانی شما قرار می‌دهند. تیم ما با بالاترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت، خدمات الکتروتراپی و فیزیوتراپی را به شما ارائه می‌دهد. ما به دنبال ارائه بهترین خدمات درمانی با قیمت مناسب هستیم.

اطلاعات بیشتر   فیزیوتراپی با دستگاه ویبراسیون کل بدن

عوارض احتمالی الکتروتراپی

در اکثر موارد، روش درمانی الکتروتراپی کاملاً ایمن است. بااین‌حال، در موارد بسیار نادر ممکن است شدت جریان الکتریکی برای فرد بیش از حد شدید باشد و موجب سوزش یا التهاب پوست شود.

این عارضه بسیار نادر است و اغلب تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، روشی کاملاً ایمن محسوب می‌شود. فیزیوتراپیست با دقت و تنظیم صحیح شدت جریان الکتریکی می‌تواند از بروز چنین عوارضی جلوگیری کند.

جمع‌بندی

الکتروتراپی به‌عنوان یکی از روش‌های مؤثر فیزیوتراپی، کاربردهای گسترده‌ای در درمان انواع بیماری‌ها و آسیب‌ها دارد. این روش از کاهش دردهای مزمن و بهبود آسیب‌های ورزشی گرفته تا بهبود بی‌اختیاری ادراری و درمان سردردهای میگرنی، نقش مؤثری را ایفا می‌کند. در مرکز فیزیوتراپی کیانپارس اهواز، متخصصان مجرب با استفاده از پیشرفته‌ترین دستگاه‌های الکتروتراپی، خدمات فیزیوتراپی کم‌نظیری را به بیماران خود ارائه می‌دهند. این مرکز با مدیریت دکتر ذاکر مشفق و با به‌کارگیری جدیدترین روش‌های درمانی، به دنبال بهبود و ارتقای سلامتی هرچه بیشتر بیماران است. امیدواریم که مطالعه مقاله نقش و کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.

سؤالات متداول

  1. الکتروتراپی چگونه به درمان دردهای مزمن کمک می‌کند؟

الکتروتراپی با تحریک اعصاب و تولید انتقال‌دهنده‌های عصبی ضددرد مانند اندورفین، باعث مهار انتقال سیگنال‌های درد به مغز شده و در نتیجه درد را تسکین می‌دهد. همچنین بهبود گردش خون و تسکین عضلات منقبض نیز در کاهش دردهای مزمن مؤثر است.

  1. آیا الکتروتراپی می‌تواند در بهبود آسیب‌های ورزشی موثر باشد؟

بله، الکتروتراپی با تحریک بافت‌های آسیب‌دیده و افزایش جریان خون محلی، به تسریع روند ترمیم و بازسازی بافت‌ها کمک می‌کند؛ همچنین با کاهش درد و التهاب، شرایط را برای بهبود آسیب‌های ورزشی فراهم می‌سازد.

  1. آیا الکتروتراپی برای درمان سردرد و میگرن مفید است؟

تحقیقات نشان داده‌اند که الکتروتراپی با بلوک کردن انتقال سیگنال‌های درد در اعصاب، به کاهش سردردهای میگرنی و تنشی کمک می‌کند. همچنین بهبود گردش خون در ناحیه سر و گردن نیز در درمان این مشکلات مؤثر است.

  1. آیا استفاده از الکتروتراپی پس از عمل جراحی مفید است؟

بله، الکتروتراپی می‌تواند در دوره نقاهت پس از اعمال جراحی مورد استفاده قرار گیرد. این روش با کاهش درد و التهاب، تسریع بهبود زخم و بازگرداندن عملکرد طبیعی اندام به بازتوانی بیمار کمک می‌کند.

6 دیدگاه

  • چگونه تمرینات‌ورزشی تعادلی و توانبخشی می‌توانند در پیشگیری از آسیب‌های ورزشی و افتادن در سالمندان کمک کنند و ب‌چه صورت می‌توانند بهبودی عملکرد روزمره و کیفیت زندگی آنها کمک کنند؟

  • چه تأثیری دارند تمرینات‌ورزشی تعادلی و توانبخشی بر توانایی افراد در مدیریت و پیشگیری از آسیب‌های ورزشی و ب‌چه صورت می‌توانند در بهبود عملکرد ورزشکاران کمک کنند؟

  • تاثیر تمرین در فیزیوتراپی کیانپارس می تواند در بهبود توانایی حرکتی و کیفیت زندگی کودکان با اختلالات حسی و حرکتی کمک کنند و ب‌چه صورت می‌توانند به آنها در یادگیری مهارت‌های جدید کمک کنند؟

  • آیا فیزیو تراپی می‌تواند در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر هستند، مفید باشد؟

  • تاثیر تمرین در فیزیوتراپی کیانپارس می تواند بهبودی عملکرد افراد با مشکلات مفصلی مانند آرتروز و آسیب‌های ورزشی کمک کنند و ب‌چه صورت می‌توانند به کاهش درد و افزایش انعطاف پویایی مفاصلی کمک کنند؟

  • آیا فیزیو تراپی می‌تواند در کمک به نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر و ستون فقرات پایین و سینه و کمر و فیزیوتراپی پاها هستند، مفید باشد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *