لگن یکی از مهمترین مفاصل تحملکننده وزن بدن است که بر اثر برخی عوامل و با گذشت زمان دچار ساییدگی و فرسایش میشود. آسیب به این مفصل منجر به التهاب غضروف محافظ ران و بیماری آرتریت لگن خواهد شد. طبق تحقیقات انجام شده هیچ درمان قطعی برای آرتریت لگن وجود ندارد؛ اما انجام روشهای جراحی و غیرجراحی تا حدی میتوانند کمککننده باشند. تشخیص و درمان بهموقع این بیماری از آسیبهای جدی مفصل جلوگیری نموده و به حفظ عملکرد آن کمک میکند. در ادامه با برخی از علائم و علل بروز آرتریت لگن آشنا خواهید شد.
علل اصلی ابتلا به آرتریت لگن
بهطورکلی علل اصلی بروز آرتریت لگن شناخته نشدهاند؛ اما فاکتورهایی همچون اضافه وزن، افزایش سن، آسیب به مفصل لگن در ایجاد آن موثر هستند. وجود یک یا مجموعهای از این موارد به احتمال ابتلا آرتروز لگن یا بورسیت لگن قوت میبخشند. از مهمترین علل فشار به عضلات و تاندون های ناحیه لگن و بروز بیماری آرتروز میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- وجود برخی بیماریهای ژنتیکی و مادرزادی که باعث ایجاد نقص در غضروفها میشوند
- وارد کردن فشار زیاد به مفصل با انجام فعالیتهای بسیار شدید یا اضافه وزن
- رشد غیرطبیعی مفصل و عدم تشکیل آن
- سبک زندگی ناسالم و مشاغل سخت و طولانیمدت
توجه داشته باشید که احتمال بروز آرتریت لگن در تمام سنین وجود دارد؛ اما معمولا در افراد میانسال شایعتر است. همچنین افرادی که به بیماریهای سیستمیک مبتلا هستند و سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به آرتریت لگن قرار خواهند داشت. سابقه خانوادگی ابتلا به آرتریت و شکستگی لگن در گذشته نیز احتمال بروز آرتریت لگن را در فرد افزایش میدهند.
علائم و نشانه های آرتریت لگن
ابتلا به آرتریت لگن ممکن است باعث ایجاد برخی علائم در سراسر بدن همچون از دست دادن اشتها، خستگی و حتی تب شود. فرد نیز تحت تاثیر این بیماری در لگن خود احساس درد و سفتی میکند. معمولا علائم آرتریت لگن با گذشت زمان وخامت پیدا کرده و هنگام نشستن بعد از مدتی طولانی یا بیدار شدن از خواب شدت پیدا میکند. برخی دیگر از علائم و نشانههای آرتریت لگن شامل موارد زیر است.
- احساس درد در کشاله ران، ران بیرونی، باسن و زانو
- افزایش درد و سفتی در مفاصل با انجام فعالیت شدید
- احساس خشکی بعد از نشستن طولانیمدت
- شنیدن صدای بههم ساییده شدن استخوانها
- ناتوانی در حرکت لگن برای انجام فعالیتهای روزمره
- کاهش دامنه حرکتی همچون ناتوانی در راه رفتن، تلوتلو خوردن و افتادن
- احساس خشکی و سفتی هنگام بیدار شدن از خواب در صبح
انواع آرتریت لگن
آرتریت لگن انواع مختلفی داشته که هرکدام از آنها علاوهبر لگن، میتوانند ناحیه ران را نیز درگیر کنند. در ادامه به بررسی انواع آرتریت لگن خواهیم پرداخت.
استئوآرتریت ران و لگن
استئوآرتریت در علم پزشکی به بیماری آرتروز نیز مشهور است و بهعنوان یکی از شایعترین انواع آرتریت لگن شناخته میشود. این بیماری در اثر سایش مفاصل و فرسودگی آنها بهوجود آمده و بیشتر در میان افراد میانسال دیده میشود. استئوآرتریت مفصل ران و لگن بههمراه چاقی، افزایش سن، مشکلات ساختاری و سابقه آسیب و ضربه به ران همراه است.
آرتریت روماتوئید ران
روماتیسم مفصلی یا همان آرتریت روماتوئید یکی از بیماریهای سیستمیک بسیار جدی شناخته میشود که علاوهبر مفصل ران و لگن، تمام بدن بیمار را درگیر میکند. توجه داشته باشید این نوع از آرتریت لگن براثر افزایش سن یا ساییدگی مفصل ایجاد نشده و تنها در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن اتفاق میافتد. در صورت عدم پیگیری درمان، آرتریت روماتوئید مفصل ران باعث از بین رفتن استخوان و غضروف خواهد شد. بیماری آرتریت روماتوئید ران در تمام سنین حتی کودکان نیز بهطور شایع دیده میشود.
آرتریت پسوریاتیک
آرتریت پسوریاتیک اغلب پوست را درگیر میکند؛ اما در بسیاری از موارد باعث درد، التهاب و سفتی ران پا میشود. بسیاری از افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، در ابتدا با مشکلات پوستی همچون راشهای قرمز مواجه میشوند.
لوپوس اریتماتوز
یکی از بیماریهای خودایمنی شایع در میان افراد، لوپوس اریتماتوز است که تمام قسمتهای بدن از جمله مفصل ران را درگیر میکند. توجه داشته باشید که این بیماری باعث التهاب و آسیب بسیار شدید به مفصل میشود. لوپوس اریتماتوز در تمام سنین دیده شده؛ اما در افراد 15 الی 35 سال شایعتر است.
روش های درمان آرتریت لگن
کلیه روشهای درمان آرتریت لگن قطعی نبوده و تنها به کاهش درد و علایم کمک میکنند؛ اما بهطورکلی این روشها بسته به مرحله بیماری، سن بیمار، شدت درد و دیگر عوامل موثر متفاوت خواهند بود. بهطورکلی درمانهایی برای بهبود کیفیت زندگی بیمار وجود دارند که به تسکین طولانیمدت درد کمک میکنند. در ادامه به مهمترین روشهای درمانی آرتریت لگن خواهیم پرداخت.
درمان های غیرجراحی آرتریت لگن
درمان غیرجراحی آرتریت لگن با معاینه علائم و شدت بیماری تعیین میشود؛ اما بهطورکلی از روشهای درمانی زیر بهعنوان بهترین روشها برای بهبود آرتریت لگن یاد میشود.
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی همچون ناپروکسن و ایبوپروفن باعث کاهش درد و التهاب میشوند.
- استفاده از کورتیکواستروئیدها بهصورت تزریقی یا بهعنوان کرمهای پوستی دارای خاصیت ضدالتهابی قوی هستند.
- داروهای ضدروماتیسمی که باعث بهبود سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از پیشرفت بیماری میشوند.
- ورزشهای منظم و پیوسته باعث کاهش سفتی مفاصل و بهبود استقامت آنها میشود.
- دستگاههای کمکی همچون واکر و عصا به شما در انجام فعالیتهای روزمره کمک موثری میکنند.
- فیزیوتراپی و انجام تمرینات خاص باعث افزایش دامنه حرکتی و تقویت عضلات خواهند شد.
درمان جراحی آرتریت لگن
اگر درمانهای غیرجراحی به اندازه کافی برای بیمار موثر نباشند، پزشک معالج عمل جراحی را تجویز میکند. نوع عمل جراحی نیز متناسب با سن بیمار، وضعیت مفصل ران و میزان پیشرفت بیماری تعیین میشود. شایعترین روش جراحی برای درمان آرتریت لگن، جراحی تعویض مفصل لگن است. طی این جراحی غضروف آسیبدیده و استخوانها برداشته شده و مفصل مصنوعی جایگزین آنها میشود. انجام جراحی تعویض مفصل لگن بهمنظور کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی توصیه میشود.
فیزیوتراپی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن امری ضروری بوده و بیمار بعد از مدت تعیینشده توسط پزشک باید به نزدیک ترین فیزیوتراپی به محل زندگی خود مراجعه کند تا درمان را پیگیری نماید. کلینیک تخصصی کیانپارس اهواز به عنوان بهترین کلینیک فیزیوتراپی در ایران با بهرهگیری از کادری مجرب و تجهیزات بهروز دنیا همراه شما بعد از این جراحی خواهد بود تا بهبود خود را مجدد بدست آورید. اگر برایتان سوال است که این کلینیک فیزیوتراپی کجاست؟ باید بگوییم این کلینیک در اهواز واقع شده و بهترین کلینیک فیزیوتراپی در اهواز شناخته میشود. بنابراین اگر بهدنبال یک فیزیوتراپی با قیمت مناسب و حرفهای هستید، از این مجموعه غافل نشوید.
نقش فیزیوتراپی در بهبود آرتریت لگن
همانطور که گفته شد نقش فیزیوتراپی در بهبود بیماری آرتریت لگن بسیار مهم بوده و به بازگردانی دایره حرکتی مفصل و حفظ قدرت ماهیچهها کمک میکند. با انجام تمرینات فیزیوتراپی نزد یک فیزیوتراپیست حرفهای احساس درد کمتری خواهید داشت و عملکرد مفصل لگن بهبود مییابد. تمرینات کششی در فیزیوتراپی میتوانند منجر به بازگشت حرکات طبیعی مفصل و کاهش عوارض ناشی از آرتریت لگن شوند. تمرینات ساده فیزیوتراپی در کنار استفاده از برخی تجهیزات و روشهای درمان فیزیوتراپی باعث بهبود عملکرد فیزیکی شما خواهند شد. هرچه عضلات اطراف ران و لگن تقویت شوند، فشار وارده به مفصل نیز کاهش پیدا میکند و باعث کاهش درد آن میشود.
توصیه می میشود بهمنظور پیگیری درمان فیزیوتراپی خود به یک مجموعه فیزیوتراپی مجهز مراجعه کنید. اگر میخواهید بدانید یک کلینیک فیزیوتراپی چه بخشهایی دارد؟ باید بگوییم کلینیکهای فیزیوتراپی تخصصی همچون مجموعه کیانپارس اهواز همواره از اتاقهای مختلفی بهمنظور آب درمانی، ماساژ درمانی، گرما و سرما درمانی و دیگر بخشهای مختلف تشکیلشده است. همچنین بخشهای متعددی جهت رفاه حال بیماران تعبیه شده که به آسایش و آرامش شما عزیزان کمک میکند. مرکز فیزیوتراپی کیانپارس خدمات فیزیوتراپی در منزل را نیز برای بیماران در نظر گرفته است تا افرادی که امکان مراجعه حضوری به مجموعه را ندارند، در خانه از این دسته خدمات بهرهمند شوند. اگر تحت پوشش بیمه باشید قیمت فیزیوتراپی در این کلینیک به دلیل طرف قرارداد بودن با انواع بیمهها، بسیار مناسب خواهد بود.
سخن پایانی
یکی از مشکلات شایع در تمام سنین، آرتریت لگن است که میتواند طیف وسیعی از علائم را به همراه داشته باشد. امروزه داروها و روشهای درمانی جدید از پیشرفت این بیماری و تقویت مفصل جلوگیری میکنند. پزشک نیز براساس معاینات انجام شده، سن و وضعیت سلامت بیمار مناسبترین روش درمانی را برای کاهش علائم تعیین میکند. انجام فیزیوتراپی بهعنوان یکی از روشهای غیرجراحی درمان آرتریت لگن یا حتی بعد از انجام جراحی تعویض مفصل در بهبود عملکرد شما بسیار موثر است. اگر قصد مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی کیانپارس را داشتید، میتوانید با تکمیل فرم رزرو نوبت فیزیوتراپی از طریق وبسایت این مجموعه اقدام کنید تا کارشناسان مجموعه هماهنگیهای لازم را انجام دهند.
سوالات متداول
1- مهمترین علایم آرتریت لگن چه علائمی هستند؟
درد و سفتی مفصل پس از استراحتهای طولانی مدت و هنگام صبح یکی از شایعترین علائم آرتریت لگن محسوب میشود که در طول زمان نیز بدتر خواهد شد.
2- عدم درمان آرتریت لگن چه عوارضی را به دنبال خواهد داشت؟
ناتوانی در حرکت مهمترین عارضه ناشی از بیماری آرتریت لگن است. اگر بیمار بهموقع برای درمان این بیماری اقدام نکند، باعث التهاب و تخریب غضروف مفصلی و ناتوانی در حرکت میشود.
3- چه ورزشی برای کاهش درد ناشی از آرتریت لگن مناسب است؟
یکی از بهترین ورزشها برای کاهش عوارض ناشی از آرتریت لگن پیادهروی است.
چگونه میتوان تمریناتورزشی فیزیوتراپی را به عنوان ابزاری جهت بهبود عملکرد ورزشی و آمادگی جسمانی افراد در ورزشهای دستیابی به اوج بهره برد و بچه صورت این تمریناتورزشی میتوانند به توانایی اجرای عملکردهای ورزشی بهتر و کسب مهارتهای رقابتی کمک کنند؟
آیا فیزیو تراپی میتواند در کمک به نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و پاهای جلو و پشت و کمر هستند، مفید باشد؟
چگونه میتوان از تمریناتورزشی توانبخشی به عنوان یک ابزار برای پیشگیری از اختلالات عضلانی و اسکلتی در ورزشکاران بهره برد و بچه صورت این تمریناتورزشی میتوانند بهبودی عملکرد و پیشگیری از آسیبهای ورزشی کمک کنند؟
تأثیر تمریناتورزشی فیزیوتراپی در تسریع بهبودی و تقویت عضلات بعد از جراحی پشت و کمر چگونهاست میتواند بهبودی توانایی حرکتی و ایجاد استقامت مفصلی کمک کند؟
تأثیر تمریناتورزشی فیزیوتراپی در کاهش درد مزمن و بهبود عملکرد افراد مبتلا به اختلالات نورولوژیکی چگونهاست میتواند بهبودی کیفیت زندگی آنها کمک کند؟
چگونه میتوان از تمریناتورزشی فیزیوتراپی در کاهش درد مزمن و بهبود عملکرد افراد مبتلا به اختلالات نورولوژیکی بهره برد؟