لگن بهعنوان یکی از مهمترین مفاصل بدن همواره در معرض آسیب و بیماریهای مختلفی است. یکی از عارضههایی که در اثر بیماریهای روماتیسمی، وارد شدن ضربه یا عفونت در این مفصل ایجاد میشود، بورسیت لگن است. بورسیت لگن مشکلات شدیدی را در فعالیتهای روزمره فرد به وجود میآورد و ابتلا به این بیماری عوارضی همچون اختلال در راه رفتن، نشستن و دویدن را به همراه دارد. روشهای درمانی متعددی برای کاهش درد و التهاب و درمان بیماری بورسیت لگن وجود دارد. برای شناخت بیشتر بورسیت لگن تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
بورسیت لگن چیست؟
درواقع بورس به کیسههای پر از مایع در بین بافتهای درون مفصل لگن همچون استخوانها و تاندونها گفته میشود که از سلولهای سینوویال تشکیل شده و وظیفه محافظت از اصطکاک بین مفاصل را برعهده دارد. اگر کیسههای بورس در نواحی لگن ملتهب شوند، بورسیت لگن رخ میدهد. مایع سینوویال درون این کیسهها در روان شدن حرکت مفاصل تاثیر دارد؛ اما هنگام ملتهب شدن بورسهای مفصلی لگن، حرکت استخوانها، ماهیچهها و تاندونها روی پوست به دشواری انجام میشود و استخوان نشیمنگاه بهمرور زمان دچار ساییدگی میشود. بورسهای مفصل لگن در بین استخوان و تاندونهای ران پا قرار گرفته تا تاندونها بتوانند به راحتی حرکت کنند.
بیماری بورسیت لگن در اثر استفاده بیش از اندازه و حرکت مداوم تاندونها اتفاق میافتد. در نتیجه افرادی که برای مدت طولانی دوچرخهسواری میکنند یا میدوند در معرض خطر ابتلا به بورسیت لگن هستند. احتمال بروز بیماری بورسیت لگن در سنین بالا افزایش مییابد و طبق آمار زنان بیشتر از مردان به بورسیت لگن مبتلا میشوند. هرگاه فرد در قسمت لگن و ران با درد هنگام حرکت مواجه شود یا در ناحیه مورد نظر قرمزی و تورم مشاهده نمود، باید بداند که احتمالا به بورسیت لگن مبتلا شده است. هنگام دراز کشیدن روی لگن، بلند شدن از روی صندلی اتومبیل و بالا رفتن از پلهها درد در قسمت خارجی لگن ران و باسن را باید جدی بگیرید و در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید.
بهطورکلی بورسیت لگن دارای دو نوع مختلف است که احتمال بروز هریک از آنها به سبک زندگی بیمار و نحوه آسیبدیدگی بستگی دارد. بورسیت تروکانتریک لگن باعث ایجاد برجستگیهای حجیم و بزرگ استخوانی در قسمت خارجی مفصل ران میشود. بورسیت ایسکیال نیز نوع دیگر بورسیت لگن است که بورسی که در زیر باسن و ماهیچه سرینی بزرگ قرار گرفته دچار التهاب میشود.
مهم ترین علائم بورسیت لگن
درد لگن شایعترین علامت بورسیت لگن است که در نزدیکی مفصل ران آغاز شده و به ناحیه بیرونی ران گسترش پیدا میکند. گاهی اوقات ممکن است درد در اوایل بیماری شدید و تیز باشد؛ اما با گذشت زمان ممکن است شدت کمتری پیدا کند. بسیاری از افراد مبتلا به بورسیت لگن متوجه شدهاند که درد بورسیت لگن هنگام شب و دراز کشیدن روی مفصل ران آسیبدیده شدت بیشتری مییابد. همچنین این درد ممکن است پس از نشستن طولانیمدت، راه رفتن و بالا رفتن از پلهها شدیدتر شود. البته بورسیت لگن علائم و نشانههای مختلفی دارد و متناسب با اینکه کدام بورس آسیبدیده با علائم متفاوتی ظاهر میشود؛ اما در بسیاری از مواقع بیمار نشانهها و علائم زیر را دارد.
- گرم و متورم شدن مفصل لگن
- شدیدتر شدن درد هنگام به حرکت درآمدن مفصل
- عدم توانایی در به حرکت درآوردن مفصل
- قرمزی در اطراف مفصل لگن
- درد در ناحیه نوک استخوان ران و کشیده شدن به خارج از منطقه لگن
علل ایجاد بورسیت لگن چیست؟
همانطور که گفته شد علت اصلی بروز بیماری بورسیت لگن، التهاب و درد کیسههای بورسی است. فشار مداوم به لگن باعث شکلگیری التهاب و ایجاد بورسیت میشود. توجه داشته باشید که دلایل متعددی در ایجاد بورسیت لگن موثر هستند و این دلایل میتوانند نسبت به آنی یا طولانیمدت بودن بورسیت لگن تاثیر داشته باشند. مهمترین علل ایجاد بورسیت لگن شامل موارد زیر است.
وارد شدن ضربه
ضربه مستقیم یا ضربههای تکراری و لگن باعث بروز بورسیت حاد و شدید میشود. همچنین سقوط بر روی زمین و تصادفات رانندگی نیز نمونههایی از ایجاد این بیماری در اثر وارد شدن ضربه هستند. ضربه به لگن علاوهبر التهاب باعث بورسیت مفصل شده و تورم و درد شدیدی را برای بیمار بههمراه دارد.
بیماری های روماتیسمی
سابقه داشتن برخی بیماریها همچون روماتیسم، نقرس و… یکی از دلایل التهاب بورسهای لگن و بروز بیماری بورسیت لگن محسوب میشود.
عفونت
اگر بورسیت لگن در نزدیکی پوست قرار گرفته باشد، عفونت باکتریایی یکی از علل اصلی بورس لگن بشمار میآید. ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در اثر ابتلا به بیماریهای مختلف همچون دیابت باعث ایجاد بورس عفونی خواهد شد.
توجه داشته باشید که برخی علائم میتوانند خطر ابتلا به بورسیت لگن را بهطور قابلتوجهی افزایش دهند که برخی از این دسته عوامل قابل پیشگیری و برخی دیگر غیرقابل پیشگیری هستند. عواملی همچون افزایش سن، داشتن مشاغل سنگین با فعالیتهای تکراری و طولانیمدت همچون خیاطی و داشتن اضافه وزن عواملی هستند که ابتلا به بورسیت لگن را افزایش میدهند.
روش های تشخیص بورسیت لگن
در برخی مواقع علائم بورس لگن ممکن است با نشانه دیگر بیماریها اشتباه گرفته شود. پزشک برای تشخیص بورسیت مفصل لگن باید از ابزارهای دقیق پزشکی استفاده کنند. در ادامه برخی از روشهای تشخیص بورس لگن را بررسی خواهیم کرد.
ویزیت پزشک معالج
پزشک از طریق ویزیت بیمار در رابطه با سابقه پزشکی او سوالاتی میپرسد. بیمار نیز باید در خصوص شروع علائم، نشانهها و چگونگی تاثیر بیماری بر سبک زندگی خود توضیحات لازم را ارائه دهد. پزشک با بررسی مفصل لگن، تورم و نقاط درد از برخی آزمایشات فیزیکی استفاده میکنند. همچنین در بسیاری از مواقع پزشک تشخیص میدهد که بیمار به آزمایشگاه اضافی و تخصصی نیاز دارد.
تصویربرداری پزشکی
اگر پزشک از روی علائم بیمار، بورسیت لگن را تشخیص ندهد ممکن است درخواست تصویربرداری پزشکی داشته باشد. تصویربرداری پزشکی برای تشخیص بورسیت لگن به روشهای زیر انجام میگیرد.
- اشعه ایکس یکی از رایجترین انواع تصویربرداری پزشکی است که انجام آن توسط پزشکان درخواست میشود. اشعه ایکس به تشخیص وجود بورسیت لگن کمک میکند.
- امآرآی یکی دیگر از روشهای تصویربرداری پزشکی بوده، اما برای تشخیص بورسیت هیپ ضروری نیست. گاهی اوقات از امآرآی برای تایید یا رد تشخیصهای احتمالی استفاده میشود؛ چرا که این روش تصویر دقیقی از بافت نرم ارائه میکند و ناهنجاریهایی همچون بورسیت را تشخیص میدهد.
- سونوگرافی نیز بهراحتی میتواند نواحی مایع همچون مایع سینوویال موجود در کیسههای بورس متورم را بهراحتی تشخیص دهد.
تست های آزمایشگاهی
در برخی موارد پزشک توصیه میکند بورس ملتهب آسپیراسیون شود. طی آسپیراسیون با استفاده از یک سوزن و سرنگ مایع از بورس لگن خارج میشود. برای کسب اطمینان از اینکه سوزن مستقیما در بورس لگن آسیبدیده قرار بگیرد، تصویربرداری پزشکی استفاده میشود. برداشتن مایع از بورس ملتهب، فشار لگن را تا حد زیادی کاهش میدهد.
آزمایشات اضافی
گاهی اوقات به تجویز پزشک آزمایشات اضافی بهمنظور رد یا تایید شرایط التهابی سیستمیک در بدن مانند آرتریت لگن، نقرس و… استفاده میشود. چنین شرایطی میتواند باعث درد و تورم شده و احتمال ابتلا به بورسیت لگن را افزایش میدهد.
روش های درمان بورسیت
پس از تشخیص بورسیت لگن از طریق روشهای تخصصی، متخصص ارتوپد برای درمان این بیماری اقدام میکند. بهطورکلی درمانهای بورسیت لگن به دو دسته درمانهای غیرجراحی و درمان جراحی دستهبندی میشوند. در ادامه به بررسی انواع روشهای درمان بیماری بورسیت لگن خواهیم پرداخت.
سرما و گرمادرمانی
برای انجام یخ درمانی یخ را حدود 15 الی 20 دقیقه بهطور مستقیم روی مفصل لگن خود قرار دهید. برای انجام این روش یخ خرد شده را درون یک کیسه پلاستیکی بریزید، آن را با حوله بپوشانید و سپس روی لگن قرار دهید. سرما درمانی به جلوگیری از آسیب بافتی و کاهش تورم و التهاب کمک میکند. در کنار سرمادرمانی میتوانید از روش گرمادرمانی نیز استفاده کنید. در این روش هر 2 ساعت یکبار کمپرس آب گرم را حدود نیمساعت در محل آسیبدیده قرار دهید. گرما به کاهش درد و اسپاسم عضلانی کمک موثری میکند.
استراحت و دوری از فعالیت های سنگین
تا جای ممکن تحرک مفصل لگن را کاهش دهید تا درد و دو تورم نیز کاهش پیدا کند. اگر مجبور به کارکردن هستید کار خود را بهآرامی شروع کنید و برای بازگشت به فعالیتهای روزمره حتما با پزشک مشورت کنید.
استفاده از دارو
داروهای ضدالتهابی همچون ایبوپروفن به کاهش تب، درد و تورم کمک میکند. همچنین مصرف آنتیبیوتیکها در جلوگیری از عفونت باکتریایی موثر هستند. تزریق استروئید در کنار مصرف داروهای ضدالتهاب به کاهش درد و تورم کمک میکند.
تخلیه مایع درون بورس لگن
بهطورکلی تخلیه مایع درون بورس لگن بهندرت انجام میشود؛ اما در بیمارانی که مقدار زیادی مایع در بورس لگن آنها جمع شده باشد میتوان با استفاده از یک سوزن آن را تخلیه نمود.
اوزون درمانی
اوزون درمانی با رساندن مواد طبیعی به بافتهای آسیبدیده و ملتهب شده، بورسها را ترمیم میکند. انجام این کار به واسطه تحریک عوامل رشدی است که در روند بهبودی موثر هستند.
لیزر درمانی
لیزر درمانی یکی از روشهای درمانی موثر برای درمان بورسیت لگن محسوب میشود. در این روش انرژی نوری با حرکت در مفصل توسط سلولهای پوست و بافتهای اطراف آن جذب میشود و در کاهش التهاب و درد این ناحیه تاثیر بسیاری دارد.
پلاکت درمانی
پلاکت درمانی یک روش جدید و بروز برای درمان بورسیت لگن است که تاثیر مثبتی در درمان بسیاری از بیماریها از جمله بورسیت لگن دارد. در این روش از خون بیمار بهعنوان منبع تزریق بهره برده میشود.
فیزیوتراپی
انجام تمرینات توانبخشی و فیزیوتراپی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن در بهترین کلینیک فیزیوتراپی در ایران یک روش درمانی کاملا مفید و موثر برای درمان بورسیت لگن شناخته میشود. فیزیوتراپیست یک برنامه ورزشی و کششی مفیدی را با استفاده از تجهیزات بروز فیزیوتراپی برای بیماران مبتلا به بورس لگن تنظیم میکند. اگر میخواهید برای بهبود وضعیت بورس لگن و تسکین درد به مراکز فیزیوتراپی با قیمت مناسب و خدمات عالی مراجعه کنید، توصیه ما مرکز تخصصی فیزیوتراپی کیانپارس اهواز است. این مجموعه بهترین کلینیک فیزیوتراپی در اهواز بوده که علاوهبر ارائه خدمات فیزیوتراپی در منزل، از کادری مجرب بهمنظور انجام تکنیکهای درمانی مختلف استفاده میکند.
ممکن است برای شما هم سوال باشد که این کلینیک فیزیوتراپی کجاست؟ در پاسخ باید بگوییم که مرکز تخصصی کیانپارس در شهر اهواز واقع شده و قیمت فیزیوتراپی در این مرکز بهشکل منصفانهای تعیین شده است تا هر فرد بتواند برای پیگیری درمان خود اقدام نماید. فیزیوتراپیستهای این مرکز برنامه درمانی بخصوصی را برای هر فرد طراحی میکنند تا به بهبود بیماران سرعت ببخشند. همچنین کادر حرفهای مجموعه به شما کمک میکنند تا به فعالیتهای روزمره و عادی خود بازگردید. اگر شما هم جزو افرادی هستید که میخواهید بدانید این کلینیک فیزیوتراپی چه بخشهایی دارد؟ باید بگوییم کلینیک فیزیوتراپی کیانپارس از بخشهای متعددی جهت انجام تمرینات ورزشی و استفاده از انواع تجهیزات و روشهای درمانی همچون اولتراسوند، تحریکات الکتریکی و درمانهای عملی و ماساژ تخصصی تشکیل شده است.
چگونه می توانیم از بورسیت لگن پیشگیری کنیم؟
بیماری بورسیت لگن بدلیل فعالیت زیاد و استفاده بیش از اندازه از مفصل به وجود میآید. این بیماری بسیار دردناک بوده و حرکات شما را محدود میکند. بنابراین پیشنهاد میکنیم از راههای پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز بورسیت لگن بهره بگیرید. با انجام برخی تغییرات در نحوه انجام کارها میتوانید خطر ابتلا به این بیماری را تا حد زیادی کاهش دهید. ازجمله روشهای پیشگیری از بیماری بورسی لگن میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- اگر به یکی از مشاغل سخت و طاقتفرسا مشغول هستید، پیشنهاد میکنیم در فواصل زمانی کوتاه استراحت کنید تا احتمال ابتلا به بورسیت لگن در شما کاهش پیدا کند.
- ورزش منظم و مداوم یکی از موثرترین کارها برای پیشگیری از بورسیت لگن و تقویت عضلات در برابر آسیبهای احتمالی است.
- اگر طول پاهای شما متفاوت است، از کفشهای مناسب و کفیهای طبی استفاده کنید.
- پیش از انجام فعالیتهای شدید و تمرینات ورزشی پیچیده چند حرکت کششی ساده انجام دهید تا مفاصل دچار آسیبدیدگی نشوند.
- اگر قصد بلند کردن چیزی را از روی زمین دارید، حتما زانوهای خود را خم کنید؛ در غیر این صورت هنگام بلند کردن اجسام سنگین فشار زیادی به بورسهای لگن وارد میشود.
- اگر اضافه وزن دارید، با کمک رژیمهای غذایی و انجام تمرینات ورزشی به وزن ایدهآل خود برسید.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی کامل بیماری بورسیت لگن، علائم، نشانهها و علل بروز این بیماری پرداختیم. اگر هر زمان با درد در ناحیه لگن مواجه شدید، حتما آن را جدی بگیرید و به پزشک متخصص مراجعه کنید. در انجام فعالیتهای روزانه از حرکاتی که به ناحیه لگن آسیب میزنند جدا خودداری نمایید و در صورت بروز مشکلات حتما به یک متخصص مجرب مراجعه کنید. بورسیت لگن بیماری است که معمولا با روشهای غیرجراحی و انجام منظم تمرینات فیزیوتراپی درمان میشود؛ اما اگر بیمار با استفاده از این درمانها بهبود پیدا نکرد، جراحی مناسبترین گزینه خواهد بود. اگر قصه مراجعه به نزدیک ترین فیزیوتراپی به محل زندگی خود در اهوار را دارید، میتوانید به مرکز تخصصی فیزیوتراپی کیانپارس مراجعه فرمایید. همچنین برای رزرو نوبت فیزیوتراپی نیز میتوانید از طریق فرم قرار داده شده در سایت اقدام کنید تا کارشناسان مجموعه در اسرع وقت برای هماهنگیهای لازم با شما تماس حاصل کنند.
سوالات متداول
1- آیا عمل جراحی برای درمان بورسیت لگن روش مناسبی است؟
جراحی آخرین راه درمانی برای بورسیت لگن شناخته میشود و اگر پزشک متخصص با روشهای درمان غیرجراحی نتیجه نگیرد و بورسیت بسیار دردناک و طاقتفرسا باشد، عمل جراحی مناسبترین روش خواهد بود.
2- انجام فیزیوتراپی چه تاثیری در بهبود بورسیت لگن دارد؟
فیزیوتراپیست با ارائه برنامه تمرینی به کاهش درد و تورم، بهبود حرکت، بهبود قدرت، انعطافپذیری بیشتر، حفظ تعادل، بازگشت فعالیتها و… کمک میکند.
3- چه روشهایی برای پیشگیری از ابتلا به بورسیت لگن وجود دارد؟
استراحت کردن، انجام حرکات کششی، گرم کردن، انجام تمرینات ورزشی و بلند کردن اشیا به شیوه درست ازجمله روشهای پیشگیری از این بیماری محسوب میشوند.
تأثیر تمریناتورزشی فیزیوتراپی در کاهش درد مزمن و بهبود عملکرد افراد مبتلا به اختلالات نورولوژیکی چگونهاست میتواند بهبودی کیفیت زندگی آنها کمک کند؟
چگونه میتوان از تمرینات فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و فیزیوتراپی پاها و جلو و سینه و کمر هستند، بهره برد؟
آیا فیزیو تراپی میتواند در کمک به نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت پا و ساق پا هستند، موثر باشد؟
چگونه میتوان فیزیوتراپی را برای بهبود عملکرد بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر و ستون فقرات پایین و سینه و کمر و فیزیوتراپی پاها و بازوها و ساق پا هستند، به کار برد؟
کدام تکنیکهای فیزیوتراپی برای بهبود عملکرد افراد پس از جراحی مفصل بسیار مؤثر هستند؟
چگونه میتوان از اطلاعات جدید و تحقیقات علمی در حوزه فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها بهرهبرد تا به روشهای بهتری در بهبودی بیماران دست یافت؟