مفصل زانو یکی از پیچیده‌ترین مفاصل بدن بوده که از اجزای مختلفی تشکیل شده‌ است. هریک از اجزای آن نقشه موثری را در عملکرد زانو برعهده دارند. درنتیجه آسیب‌دیدگی آن‌ها باعث ایجاد اختلالاتی در خم و راست شدن و چرخش به وجود می‌آورد. یکی از شایع‌ترین آسیب‌های وارد شده بر زانو، التهاب تاندون زانو یا تاندونیت زانو است. تاندون‌ها نقش مهمی را در اتصال استخوان‌ها به عضلات دارند. بنابراین آسیب‌دیدگی آن‌ها درد، التهاب و عوارض بسیار شدیدی را برای فرد به‌همراه خواهند داشت. زمانی‌که تاندون‌های زانو دچار آسیب و التهاب شوند، به‌طورکلی عملکرد زانو با اختلال مواجه شده و بیمار در خم و راست کردن زانو دچار درد و ناراحتی می‌شود. در این مطلب قصد داریم به معرفی بیماری تاندونیت زانو، علائم و روش‌های درمان آن بپردازیم؛ برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

بیماری التهاب تاندون زانو چیست؟

تاندون‌ها نوارهای بافتی انعطاف‌پذیر و محکمی هستند که باعث ایجاد اتصال بین ماهیچه‌ها و استخوان‌ها می‌شوند. همچنین آن‌ها کمک می‌کنند تا فرد اندام و مفاصل خود را به‌طور روان حرکت دهد؛ اما اگر فردی بیش‌ از اندازه از تاندون‌ها استفاده کند یا فشار زیادی به‌صورت ناگهانی به آن‌ها وارد شود، باعث ایجاد پارگی‌های ریزی در تاندون‌ها خواهد شد که درد و التهاب شدید را به‌دنبال دارد. در تاندونیت زانو تاندون‌هایی که ساق پا و مفاصل زانو را به یکدیگر متصل می‌کند، آسیب می‌بینند.

تاندون‌ها نقش مهمی را در پایداری هنگام پریدن و دویدن ایفا می‌کنند و حالت آن‌ها کاملا کشسانی است؛ اما پرش و دویدن طولانی‌مدت ورزشکاران می‌تواند باعث آسیب دیدگی زانو و تاندون های زانو شود. به‌همین دلیل بیشتر ورزشکاران و افرادی که به انجام تمرینات ورزشی حرفه‌ای می‌پردازند، در معرض ابتلا به تاندونیت زانو هستند. انجام حرکات چرخشی در ورزش‌هایی همچون فوتبال، والیبال، بسکتبال و… التهاب تاندون زانو را افزایش می‌دهند. توجه داشته باشید که التهاب شدید تاندون زانو باعث آسیب‌دیدگی‌های شدید و پارگی تاندون خواهد شد. همچنین لازم است بدانید که تاندونیت زانو به تدریج ایجاد شده و هر بار با تحت فشار قرار گرفتن تاندون، این وضعیت شدت پیدا می‌کند. بنابراین توصیه می‌کنیم هر بار بعد از هرگونه آسیب، به زانوی خود استراحت دهید تا بهبود یابد.

اطلاعات بیشتر   آرتریت لگن در اهواز

مهم ترین علائم التهاب تاندونیت زانو

در طول زمان به تاندون‌های زانو نیرو و فشار زیادی وارد می‌شود. درنتیجه سریع‌تر از دیگر اجزای این مفصل در معرض آسیب دیدگی قرار خواهد گرفت. این تاندون به‌دلیل نقش مهمی که در مفصل زانو دارد، با هر نوع ضربه و آسیب دیدگی دچار علائم و نشانه‌های التهاب می‌شود؛ اما توجه داشته باشید که نشانه‌های تاندونیت زانو در تمام افراد یکسان نبوده و متناسب با شدت آسیب‌دیدگی بیمار علائم متفاوتی را خواهد داشت. به‌طورکلی ازجمله مهم‌ترین علائم التهاب تاندون زانو می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • اختلال عملکردی در ناحیه زانو
  • احساس درد شدید هنگام انجام فعالیت‌های بدنی و دردی که با انجام فعالیت‌های روزانه به‌آرامی شروع می‌شود.
  • سوزن سوزن شدن زانو و گرمای این ناحیه
  • افزایش شدت درد هنگام تکان دادن زانو
  • تورم و حساسیت به لمس
  • احساس درد در انجام فعالیت‌هایی همچون دویدن، ایستادن، پریدن و بالا و پایین رفتن از پله‌ها
  • احساس خشکی و سفتی زانو هنگام بیدار شدن از خواب
  • کاهش دامنه حرکتی زانو و عدم امکان خم و راست کردن آن

تاندونیت زانو به چه دلایلی ایجاد می شود؟

همان‌طورکه گفته شد تاندونیت در ورزشکاران ورزش‌هایی همچون بسکتبال، والیبال و… رایج است. همچنین انجام فعالیت‌هایی که شامل دویدن و پریدن مکرر است، باعث ایجاد فشار بیشتر بر تاندون‌های زانو می‌شود. همین امر پارگی‌های ریز درطول زمان را به‌همراه دارد که درنهایت منجر به تاندونیت می‌شود. برخی از شایع‌ترین علل ابتلا به تاندونیت زانو شامل موارد زیر خواهد بود.

  • استفاده از کفش‌های نامناسب و غیراستاندارد
  • تضعیف عضلات اطراف زانو
  • کهولت سن و فرسوده شدن تاندون‌های زانو
  • وارد شدن فشار بیش‌ از اندازه به تاندون‌ها در اثر انجام ورزش‌هایی همچون والیبال، بسکتبال، فوتبال
  • انجام فعالیت‌های مداوم و وارد شدن فشار زیاد به زانوها
  • عدم بهبودی کامل بعد از انجام جراحی انجام‌ شده بر روی زانو
  • دویدن و پریدن مکرر
  • انجام فعالیت‌های ورزشی در سطوح سفت‌ و سخت یا سطوح شیب‌دار
اطلاعات بیشتر   فیزیوتراپی در منزل اهواز

نحوه تشخیص تاندونیت زانو

بسیاری از افراد در صورت مواجهه با دردهای تاندونی زانو آن را جدی نگرفته و به پزشک مراجعه نمی‌کنند. همین امر باعث می‌شود تا مشکل روزبه‌روز حادتر شود و احتمال آسیب دیدگی نیز افزایش می‌یابد؛ اما به‌طورکلی در هر مرحله از تاندونیت زانو در صورت مواجهه با نشانه‌ها و علائم آن سریعا به پزشک متخصص به‌منظور تشخیص علت درد و التهاب زانو مراجعه کنید. به‌طورکلی فرآیند تشخیص تاندونیت زانو شامل مراحل زیر است.

معاینه فیزیکی

در مرحله اول به‌منظور تشخیص عارضه پزشک ابتدا زانو را به‌منظور بررسی وجود هرگونه تورم، کاهش دامنه حرکتی، کبودی، ساییدگی و علائم دیگر مورد معاینه و ارزیابی قرار می‌دهد. همچنین پزشک در این فرآیند از شما در ارتباط با چگونگی آسیب دیدگی، سطح درد و نشانه‌های بارز بیماری سوالاتی می‌پرسد. معاینه فیزیکی به‌منظور تشخیص راحت‌تر و درست‌تر در کنار پرسیدن سوابق پزشکی بسیار کمک‌کننده خواهد بود.

بررسی سوابق پزشکی

بررسی سوابق پزشکی بیمار پیش‌ از بروز آسیب‌دیدگی به ارزیابی احتمال ابتلا به تاندونیت زانو کمک موثری خواهد کرد. توجه داشته باشید که پزشک احتمالا سوابق پزشکی شما را به‌منظور تعیین بیماری‌های پیشینی که ممکن است احتمال آسیب‌دیدگی را افزایش دهند، با دقت مورد بررسی قرار دهد. همین امر در شناخت درست بیماری و روش‌های درمانی مناسب آن موثر خواهد بود.

تصویربرداری

در بسیاری از مواقع پزشک به‌منظور تشخیص دقیق‌تر احتمال ابتلا به تاندونیت زانو، آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند. انجام این آزمایشات می‌توانند به رد سایر علل احتمالی درد کمک کنند. استفاده از انواع روش‌های تصویربرداری نوین زیر برای بررسی دقیق‌تر علت درد و التهاب زانو موثر خواهند بود.

  • تصویربرداری با ام‌آر‌آی تصاویر سه‌بعدی و واضحی را از درون زانو به شما ارائه می‌کند. این تصاویر به‌منظور نمایش دقیق ساختمان بافت‌های نرم زانو همچون تاندون‌ها کمک‌کننده هستند.
  • تصویربرداری با سونوگرافی باعث ارسال امواج فراصوت به درون بافت‌های زانو می‌شود. همین امر سبب می‌شود که بازتاب این امواج روی یک مانیتور به‌صورت تصاویر لحظه‌ای نشان داده شود. بنابراین سونوگرافی به‌منظور آگاهی از نحوه عملکرد و حرکات زانو گزینه مناسبی است.
اطلاعات بیشتر   تکنیک ها و متدهای فیزیوتراپی

همچنین درصورتی‌که پزشک نسبت‌ به وجود عفونت یا بیماری مزمن دچار تردید شده باشد، می‌تواند درخواست تست‌های آزمایشگاهی همچون آزمایش خون را دهد تا بیمار از لحاظ بیماری‌هایی همچون نقرس بررسی شود. در صورت لزوم، امکان نمونه‌برداری از مایع مفصلی بین مفاصل زانو نیز وجود دارد که برای تشخیص علت برخی علائم مناسب خواهد بود.

6 دیدگاه

  • چگونه می‌توان از تکنیک‌های فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو هستند، بهره برد؟

  • چه نکاتی برای جلوگیری از آسیب‌های مرتبط با مفاصل در سالمندان وجود دارد؟

  • چطور می‌توان از تکنیک‌های فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و آرنج هستند، بهره برد؟

  • تاثیر فیزیوتراپی در درمان عملکرد کودکان با اختلالات حرکتی چیست؟

  • تاثیر تمرین در فیزیوتراپی کیانپارس می تواند بهبودی عملکرد ورزشی ورزشکاران حرفه‌ای کمک کنند و ب‌چه صورت در تمرینات‌ورزشی ورزشی حضور دارند؟

  • چگونه می‌توان از تکنیک‌های فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت پهلو و باسن هستند، بهره برد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *