التهاب و تحلیل رفتگی تاندونهای شانه میتواند در ورزشهایی که با حرکات تکراری بازو و کشیدن آن به سمت بالا همراه است ایجاد شود. التهاب تاندون شانه یکی از مشکلات مربوط به شانه است که باعث کاهش تواناییها و قابلیتهای حرکتی دست میشود. التهاب این تاندون بهصورت درد مفصل خود را نشان میدهد. تاندونیت شانه یا عضله بالاخری یکی از علل اصلی درد شانه و ناتوانی در میان بزرگسالان است که باعث ضعف شدید شانه میشود. این بیماری انجام فعالیتهای روزمره همچون شانه کردن موها یا لباس پوشیدن را با اختلال مواجه میکند. اطلاع از علت تاندونیت شانه برای درمان بیماری بسیار اهمیت دارد. پزشکان نیز با بررسی سابقه پزشکی، علت اصلی التهاب تاندون شانه را تعیین میکنند. بنابراین اگر دچار درد مفصل ناشی از تاندون شانه شدهاید، بهتر است در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با بهکارگیری روشهای مناسب درمانی درد و محدودیتهای شما را کاهش دهد و توانایی سابق خود را دوباره بازیابید. در این مطلب قصد داریم به بررسی بیماری تاندونیت شانه یا عضله بالاخری و عوامل ایجاد آن بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
تاندونیت شانه چیست؟
تاندونیت شانه بهمنظور التهاب تاندون شانه بوده و برای توصیف این بیماری بهکار برده میشود. درواقع تاندونها وظیفه اتصال عضلات به استخوانها را دارند و التهاب این بافت شایعترین علت بروز درد محسوب میشود. توجه داشته باشید که تاندونیت شانه با آرتروز تفاوتهای بارزی دارد. تاندونیت شانه بهمعنای التهاب روتاتورکاف یا تاندون دو سر است. وظیفه این تاندونها پایدارسازی، مفصل چرخش شانه و بالا آوردن بازو خواهد بود. توجه داشته باشید که التهاب تاندون روتاتورکاف معمولا با التهاب عضله بالاخاری آغاز شده و به تدریج پیشرفت میکند. این اختلال ممکن است بهصورت شدید یا خفیف ایجاد شود.
زمانیکه تاندون روتاتورکاف دچار التهاب شود، به وضعیت ایجاد شده تاندونیت شانه گفته میشود. در بیماری تاندونیت شانه، تاندونها درمیان زوائد استخوانی گیر کرده و ضخیم میشوند. درنهایت اگر درمان مناسب برای این عارضه انجام نگیرد، منجر به پارگی تدریجی تاندون خواهد شد. پارگی تاندون ممکن است جزئی یا کلی باشد. اگر پارگی جزئی باشد، تنها به بافت نرم آسیب رسانده و بهطور کامل آن را جدا نمیکند؛ اما اگر پارگی تاندون کلی باشد بافت نرم به دو قسمت تقسیم میشود. توجه داشته باشید در بسیاری از موارد تاندونها در جاییکه به سر استخوان بازو اتصال پیدا میکند، دچار پارگی خواهند شد که باعث ایجاد یک سوراخ در تاندون میشود.
نشانه های بروز تاندونیت شانه چیست؟
معمولا افراد بهدلیل انجام حرکات مکرر و مداوم همچون بلند کردن اجسام در بالای سر یا کارکردن با دستها دچار تاندونیت شانه میشوند؛ اما توجه داشته باشید که علائم و نشانههای بروز التهاب تاندون شانه در همه افراد به یک شکل نبوده و ممکن است هر بیمار علائم متفاوتی را تجربه کند. رایجترین نشانههای التهاب و تاندون شانه شامل موارد زیر است.
- احساس درد شدید در ناحیه شانه و انتشار آن به طوریکه به بازو و گردن نیز منتقل شود.
- بروز دردی که با بالا بردن دست به بالای سر و خوابیدن به پهلو افزایش مییابد. همچنین گاهی اوقات ممکن است هنگام استراحت دردی احساس نشود؛ اما با حرکت دادن شانه و بازو درد بروز پیدا کند.
- بیماران مبتلا به تاندونیت شانه بهدلیل درد بالا ترجیح میدهند که شانه را زیاد حرکت ندهند و همین امر باعث محدود شدن دامنه حرکتی شانه خواهد شد.
- بیماری التهاب تاندون شانه با ضعف شانه هنگام انجام فعالیتهایی همچون بلند کردن اجسام و گرفتن آنها همراه است.
- حتی در برخی موارد بهدلیل وخامت بیماری فرد قادر به انجام فعالیتهای سادهای همچون قرار دادن اشیا در ارتفاع یا بستن دکمه لباس نخواهد بود.
- در بسیاری از موارد تاندونیت شانه باعث حساسیت به لمس میشود.
- اگر تاندونهای شانه بهشدت ملتهب شوند، احتمال بروز تورم نیز وجود خواهد داشت.
- در برخی موارد هنگام استفاده از شانه صدای تق تق شنیده میشود.
سوالات متداول
1- مدت زمان بهبودی تاندونیت شانه چقدر است؟
بیماران در موارد خفیف با استفاده از استراحت و درمانهای محافظکارانه به حدود 6 الی 8 هفته نیاز دارند تا بهطور کامل بهبود پیدا کنند؛ اما افرادی که به تاندونیت شانه با شدت بالا دچار شدهاند، به بیش از 12 هفته نیاز خواهند داشت.
2- برای جلوگیری از بروز تاندونیت شانه از انجام چه کارهایی باید اجتناب نمود؟
بهمنظور جلوگیری از این عارضه باید از فعالیتهایی که فشار زیادی بر تاندونهای شانه وارد میکنند، جلوگیری کنید. همچنین اگر در حین انجام تمرینات ورزشی احساس درد داشتید، فعالیت خود را سریعا متوقف کنید و استراحت کافی داشته باشید.
3- هدف از درمان تاندونیت شانه چیست؟
درمان تاندون شانه با هدف کاهش درد، حفظ تحرک، کمک به بازیابی دامنه حرکتی، کاهش التهاب پیشگیری از ناتوانی و عود تاندونیت انجام میگیرد.
چگونه میتوان از فیزیوتراپی در کاهش درد مزمن و بهبود عملکرد افراد مبتلا به اختلالات نورولوژیکی بهره برد؟
چگونه میتوان تمریناتورزشی فیزیوتراپی را به عنوان یک روش پیشگیری از اختلالات عضلانی و اسکلتی در ورزشکاران بهره برد و بچه صورت این تمریناتورزشی میتوانند بهبودی عملکرد و پیشگیری از آسیبهای ورزشی کمک کنند؟
تأثیر تمریناتورزشی فیزیوتراپی در بهبود وضعیت مفصل زانو و پا و کاهش دردهای مربوط به آنها چگونهاست میتواند بهبودی تابعیت و کیفیت حیات افراد مبتلا به مشکلات در این منطقه کمک کند؟
چطور میتوان از تکنیکهای فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت هستند، بهره برد؟
آیا فیزیو تراپی میتواند در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و پهلو و ستون فقرات میانی هستند، مفید باشد؟
چگونه میتوان از تکنیکهای فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر و ستون فقرات پایین و سینه و کمر و فیزیوتراپی پاها و بازوها و ساق پا و ستون فقرات میانی و باسن و ران هستند، بهره برد؟