لابروم لگن ناحیهای حیاتی برای حفظ سلامت و عملکرد مفصل ران محسوب میشود که دامنه حرکتی را آسان کرده و اجازه حرکت در زوایا مختلف را فراهم میسازد. درواقع لابروم لگن باعث پایداری مفصل ران و کمک به سر استخوان آن بهمنظور حرکت آرام در حفره استابولوم میشود؛ اما گاهی اوقات بهدلیل ضربه، چرخش شدید مفصل، فشار تصادفات ورزشی، بار زیاد بر روی مفصل یا بیماریهای مفصلی همچون آرتروز پارگی لابروم لگن رخ میدهد. این پارگی میتواند باعث عوارض نامطلوبی در ناحیه لگن شود؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم بهمنظور درمان این عارضه در زمان مناسب و روشهای درمانی تجویز شده توسط پزشک متخصص اقدام نمایید. در ادامه قصد داریم به بررسی کامل علل و راهکارهای درمانی پارگی لابروم لگن بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
پارگی لابروم لگن چیست؟
لابروم لگن از غضروف قوی تشکیل شده و حفره استابولوم را دربرمیگیرد. همچین این ناحیه به حفظ سلامت و عملکرد مفصل ران کمک میکند، دامنه حرکتی را تسهیل بخشیده و مایع سینوویال را در کپسول مفصل ران حفظ میکند. درواقع غضروف لابروم حلقهای از غضروف محسوب میشود که باعث قدرت و انعطاف در مفصل شده و هنگام آسیب دیدن، مایع سینوویال و دامنه حرکتی مفصل دچار مشکل خواهند شد. این لابروم کمک میکند تا استخوانهای مفصل لگن در جای خود ثابت مانده و با نگهداشتن مایع مفصلی از اصطکاک مفاصل جلوگیری میکند.
معمولا پارگی لابروم لگن در اثر وارد شدن ضربات شدید و سنگین رخ میدهد و در ورزشکارانی که در معرض برخوردهای شدید قرار دارند، امکان پارگی لابروم لگن بیشتر است. تصادف با وسایل نقلیه، سر خوردن، زمینخوردن و ورزشهایی همچون باله، فوتبال، هاکی و دومیدانی از جمله علل اصلی پارگی لاوروف لگن محسوب میشوند. این عارضه باعث ایجاد خلل در انجام کارهای روزمره شده و با درد بسیار زیادی همراه است. پارگی لابروم معمولا بهدلیل سایش تدریجی اتفاق میافتد. گاهی پارگی این بخش از لگن جزئی و گاهی اوقات ساییدگی در لبهها است.
متناسب با اینکه این پارگی در کدام قسمت از مفصل درگیر شده است، پارگی لابروم لگن به دو شکل رخ میدهد. پارگی لابروم قدامی یکی از انواع پارگی لابروم لگن بوده که در قسمت جلوی ران واقع شده است. کاهش خونرسانی به مفصل ران و فشار زیاد بر آن ازجمله مهمترین عوامل موثر در پارگی لابروم قدامی شناخته میشود. پارگی لابروم خلفی نیز نوع پارگی لابروم بوده که در پشت ران واقع شده و کمتر شایع است.
انواع پارگی لابروم لگن
همانطورکه گفته شد لابرومها ساختارهای غضروفی هستند که در مفاصل بزرگی همچون لگن واقع شدهاند. پارگی این ناحیه در برخی مواقع بسیار شدید بوده و در برخی موارد نیز با درمانهای غیرجراحی رفع میشود؛ اما در صورت تجربه پارگی لابروم لگن بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص و درمان مناسبی برای شما انجام شود. در ادامه با انواع پارگی لابروم لگن آشنا میشوید.
پارگی ذاتی
در بسیاری از افرادی که بهصورت حرفهای در ورزشهایی همچون فوتبال، بسکتبال و راگبی فعالیت میکنند، پارگی ذاتی رخ میدهد. در پارگی ذاتی بافت فرماندهیکننده لگن بهصورت تدریجی آسیبدیده و درنهایت پاره میشود. ازجمله مهمترین علائم پارگی لابروم ذاتی میتوان به کاهش دامنه حرکتی مفصل، درد و سفتی اشاره نمود.
پارگی آسیب دیده
گاهی اوقات بهدلیل چرخش شدید مفصل ران، ضربه یا فشار این نوع پارگی ایجاد میشود. پارگی آسیبدیده ممکن است با علائمی همچون سفتی، درد و تورم در مفصل ران همراه باشد.
پارگی حاد
گاهی اوقات بهدلیل ضربه شدید یا تصادف، پارگی حاد ایجاد میشود. در پارگی حاد بافت فرماندهیکننده مفصل ران بهصورت ناگهانی پاره شده و بارزترین علائم آن درد، سفتی و تورم است.
علل اصلی پارگی لابروم لگن
پارگی لابروم لگن ممکن است برای هرکسی و در هر سنی رخ دهد. این ناحیه بهصورت ناگهانی یا در اثر ضربه و بهتدریج پاره میشود؛ اما بهطورکلی ازجمله دلایل اصلی پارگی لابروم لگن میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- ضرب دیدگی یا در رفتگی لگن که در اثر تصادفات رانندگی یا ورزش هایی همچون فوتبال میتواند باعث پارگی لابروم لگن شود.
- بسیاری از افراد از بدو تولد با ناهنجاریهای ساختاری روبهرو هستند که احتمال ایجاد سایش و پارگی لابروم لگن را تشدید میکند.
- انجام فعالیتهای ورزشی و حرکات چرخشی و تکراری ممکن است افراد را در معرض سایش و پارگی لابروم لگن قرار دهد.
- بدشکلی مفصل مانند دیسپلازی لگن و ساختار غیرطبیعی استخوان بهتدریج منجر به پارگی لابروم لگن شود.
پارگی لابروم لگن چه نشانه هایی دارد؟
پارگی لابروم لگن در بسیاری از موارد هیچگونه علائم و نشانهای از خود بروز نمیدهد. توجه داشته باشید بروز علائم متناسب با اینکه پارگی در جلو یا پشت لابروم لگن اتفاق افتاده است، متغیر خواهد بود؛ اما بهطورکلی بارزترین علائم و نشانههای پارگی لابروم لگن شامل موارد زیر است.
- درد شدید در مفصل ران
- تورم و حساسیت در ناحیه لگن
- ناراحتی و درد مفصل ران هنگام انجام فعالیتهای روزمره همچون پیادهروی، دویدن، نشستن و خوابیدن
- احساس سفتی یا کاهش دامنه حرکتی لگن
- احساس قفل شدن هنگام حرکت در لگن
- لنگیدن هنگام راه رفتن و احساس ناراحتی هنگام ایستادن
پارگی لابروم لگن چگونه تشخیص داده می شود؟
معمولا پارگی لابروم لگن همراه با آسیب به دیگر اجزای مفصل لگن رخ میدهد و پارگی لابروم بهندرت بهتنهایی اتفاق میافتد. تشخیص این عارضه بهدلیل وجود عضلات و ساختارهای دیگر در نزدیکی آن بسیار دشوار است؛ اما بهطورکلی تشخیص پارگی لابروم لگن با استفاده از روشهای زیر صورت میگیرد.
بررسی فیزیکی
پزشک معمولا با بررسی فیزیکی مفصل ران بهمنظور انجام آزمایش حرکتی و احساس مفصل میتواند شکل اولیه پارگی لابروم لگن را تشخیص دهد. معاینه فیزیکی بهمنظور ارزیابی تورم، التهاب و دامنه حرکتی لگن انجام میشود.
تصویربرداری
با استفاده از روشهای تصویربرداری همچون رادیوگرافی، سونوگرافی و امآرآی پزشک میتواند محل و شدت پارگی را بهطور کامل تشخیص دهد و برنامه درمانی متناسب با شما را تعیین نماید. از تصویربرداری با اشعه ایکس بهمنظور تشخیص هر نوع ناهنجاری در شکل مفصل لگن استفاده میشود.
آرتروسکوپی
این روش کاملا تهاجمی بوده و با استفاده از دستگاه آرتروسکوپی وارد مفصل ران میشود. با وارد کردن دستگاه، تصاویری از داخل مفصل بر روی صفحه نمایش موردنظر نمایش داده میشود. از این روش بهمنظور تشخیص و درمان پارگی لابروم لگن استفاده میشود.
راهکارهای درمان پارگی لابروم لگن
راهکارهای درمانی مختلفی برای درمان پارگی لابروم لگن وجود دارد؛ اما معمولا پزشک ابتدا درمانهای غیرجراحی را تجویز میکند. البته متناسب با شدت پارگی و درد گاهی اوقات جراحی بهترین گزینه برای بیمار خواهد بود. بهطورکلی درمانهای غیرجراحی بهمنظور مدیریت و جلوگیری از آسیب از طریق استراحت و اصلاح فعالیتهای روزانه انجام میگیرد؛ اما جراحی پارگی لابروم لگن یک روش تهاجمی محسوب میشود که توجه به مراقبتهای بعد از آن نیز امری ضروری خواهد بود. در ادامه بهترین راهکارهای درمان پارگی لابروم لگن را بررسی خواهیم نمود.
استراحت
در بسیاری از موارد پارگی لابروم لگن بسیار خفیف بوده و پزشک بهمنظور بازسازی و بهبود بافتهای مفصل، استراحت را توصیه میکند. همچنین شما باید فعالیتهایی که باعث فشار و استرس در مفاصل میشود را بهطور کامل حذف یا کاهش دهید.
داروها
پزشک متخصص پس از معاینات لازم ممکن است برای شما داروهای ضدالتهابی و مسکنی همچون ایبوپروفن یا آسپیرین تجویز کند. مصرف این دسته داروها هنگام پارگی لابروم لگن به تسکین التهاب و درد این ناحیه کمک موثری میکند. همچنین تزریق بیحسیها به ناحیه لگن میتواند بسیار کمککننده باشد.
فیزیوتراپی
درحقیقت بهترین درمان غیرجراحی برای بهبود و بازسازی پارگی لابروم لگن، فیزیوتراپی شناخته میشود. درد مفصل و پارگی لابروم میتواند برای هر فرد و در هر سنی اتفاق بیفتد؛ اما در میانسالی و سنین بالاتر امکان وقوع این عارضه بیشتر خواهد بود. فیزیوتراپی شامل تمریناتی است که به تقویت و کشش عضلات کف لگن با استفاده از تمرینات و حرکات بخصوصی کمک میکند. اگر برای پیگیری درمان خود به یک مجموعه فیزیوتراپی مراجعه کنید، متخصص توانبخشی تمرینات مناسبی را برای شما تعیین میکند تا سلامت خود را مجدد به دست آورید. همچنین نرمشهای خاص و کششی توسط فیزیوتراپیست برای شما تعیین میشود که تحت نظر متخصص آنها را باید انجام دهید. این دسته تمرینات ورزشی کمک موثری به کاهش درد شما میکنند.
اگر بهدلیل درد فراوان امکان مراجعه به مراکز فیزیوتراپی را ندارید، میتوانید از خدمات فیزیوتراپی در منزل مراکز معتبری همچون مجموعه تخصصی کیانپارس بهره بگیرید. این مجموعه بهترین کلینیک فیزیوتراپی در ایران و اهواز بوده که از جدیدترین روشهای انجام فیزیوتراپی برای بهبود پارگی لابروم لگن استفاده میکند. فراموش نکنید که اگر درمان فیزیوتراپی خود را بهصورت منظم پیگیری کنید، شما را از انجام جراحیهای غیرضروری بینیاز میسازد.
جراحی
در برخی از مواردی که آسیب بسیار شدید است و درمانهای غیرجراحی تسکین کافی را برای بیمار ایجاد نمیکنند، پزشک جراحی را به عنوان آخرین راه حل توصیه میکند. جراحی آرتروسکوپی رایجترین جراحی بهمنظور ترمیم پارگی لابروم لگن شناخته میشود که با استفاده از چندین برش کوچک محل دقیق پارگی با دوربین مخصوص شناسایی میشود. سپس جراح از ابزارهای جراحی بهمنظور ترمیم آن استفاده مینماید. ترمیم پارگی لابروم لگن شامل برداشتن قسمتهای فرسوده و بخیه قسمتهای پاره شده به یکدیگر یا استفاده از بافتهای قسمتهای مختلف بدن برای جایگزینی قسمت ازدسترفته لابروم خواهد بود. جراح بعد از انجام جراحی بهمنظور بازیابی دامنه حرکتی و تقویت مفاصل شما را به فیزیوتراپیست معرفی میکند. انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن یا حتی جراحی ترمیم پارگی لابروم لگن امری ضروری بوده و یکی از موثرترین روشها برای بهبود مشکلات بعد از جراحی محسوب میشود.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی کامل پارگی لابروم لگن، انواع آن و علل به وجود آمدن این عارضه پرداختیم. فیزیوتراپی یکی از موثرترین درمانها برای بهبود بیماریهای لگن شناخته میشود و همواره این روش درمانی مورد توصیه پزشکان است. البته توجه داشته باشید که اگر قصد مراجعه به یک کلینیک فیزیوتراپی معتبر برای پیگیری ادامه روند درمان خود را دارید، انتخاب یک مرکز فیزیوتراپی حرفهای میتواند بهترین نتیجه را برای شما بههمراه داشته باشد. مجموعه تخصصی فیزیوتراپی کیانپارس دارای کادری حرفهای و بروزترین تجهیزات برای کمک به کسب مجدد سلامت شما عزیزان است. قیمت فیزیوتراپی در این مجموعه کاملا منصفانه تعیین شده و دیگر لازم نیست دغدغهای از بابت هزینه نهایی آن داشته باشید. برای رزرو نوبت فیزیوتراپی تنها لازم است به وبسایت رسمی مرکز فیزیوتراپی کیانپارس مراجعه کنید تا با پر نمودن فرم مربوطه، کارشناسان مجموعه در سریعترین زمان ممکن با شما تماس حاصل کنند.
سوالات متداول
1- پارگی لابروم لگن باعث چه آسیبهایی میشود؟
بروز برخی مشکلات در انجام فعالیتهای ورزشی، ناتوانی در راه رفتن برای مدتزمان طولانی، احساس ناراحتی هنگام ایستادن، لنگیدن هنگام راه رفتن و مشکل در بالا و پایین کردن پلهها ازجمله رایجترین آسیبها پس پارگی لگن محسوب میشوند.
2- امکان ابتلا به پارگی لابروم لگن برای کدام دسته از افراد بیشتر است؟
سالمندان و ورزشکاران ورزشهایی همچون فوتبال، هاکی و دومیدانی بیشتر از دیگران دچار پارگی لابروم لگن میشوند.
3- پارگی لابروم لگن چه عوارضی دارد؟
متداولترین عوارض پارگی لابروم لگن کاهش تحرک مفصل لگن، کاهش دامنه حرکتی، از دست دادن تعادل و خشکی مفصل بهشمار میروند.
چگونه باید یک فیزیوتراپیست متخصص را انتخاب کرد؟
آیا فیزیو تراپی میتواند در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و پاهای جلو و عقب هستند، مفید باشد؟
چگونه میتوان از فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و پا هستند، استفاده کرد؟
آیا فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها برای بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن مانند آرتریت رماتوئید و بیماریهای قلبی میتواند اثرات مخصوص خود را داشته باشد؟
نقش تمریناتورزشی تعادلی و توانبخشی در پیشگیری از آسیبهای ورزشی و افتادن در سالمندان چگونهاست میتوانند بهبودی عملکرد روزمره و کیفیت زندگی آنها کمک کنند؟
آیا فیزیو تراپی میتواند در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر و ستون فقرات پایین و سینه و کمر و فیزیوتراپی پاها و بازوها و ساق پا و ستون فقرات میانی و باسن و ران و پاهای جلو و پشت و سینه هستند، مفید باشد؟