سکته مغزی، آسیب‌های عروقی مغز و یا انسداد شریان‌های خونی، به‌عنوان بیماری‌های شایع و ناتوان‌کننده دستگاه اعصاب، جایگاه برجسته‌ای را پس از بیماری‌های قلبی و سرطان‌ها، در میان علل مرگ افراد بالای ۴۵ سال دارند.

ریسک ابتلا به سکته مغزی در افراد با سن بالای ۵۵ سال بیشتر است، همچنین مردان نسبت به زنان دارای ریسک بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند، اما احتمال مرگ در زنان بیشتر است. همچنین استفاده از هورمون درمانی باعث افزایش ریسک ابتلا به آسیب‌های عروقی مغز یا سکته مغزی می‌شود. سکته مغزی می‌تواند منجر به عوارضی نظیر فلج عضلانی، اختلالات در حس زبان و گفتار، مشکلات بینایی و ادراک بصری، حتی به وضعیت کما و در نهایت مرگ منجر شود. اما با ارائه خدمات توان‌بخشی و کاردرمانی مناسب، امکان بهبود و درمان بسیاری از مبتلایان به انواع سکته‌های مغزی وجود دارد. در این مطلب می‌خواهیم به بررسی موضوع نقش فیزیوتراپی در سکته های مغزی بپردازیم.

اگر شما هم علاقه‌مند به آشنایی با روش‌‌های مختلف فیزیوتراپی هستید، و قصد دارید دوره درمان خود را در بهترین کلینیک فیزیوتراپی، و زیر نظر یک پزشک متخصص و دارای مدرک دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی در ایران سپری کنید.

می‌توانید از طریق تکمیل فرم رزرو نوبت؛ فیزیوتراپیست ذاكر مشفق دکترای حرفه ای فیزیوتراپی در ایران با سال ها تجربه کار در کشور کانادا عضو انجمن فیزیوتراپی ایران و کانادا ارتباط برقرار کرده و از مشاوره و هماهنگی‌های لازم جهت مراجعه حضوری، بهره‌مند شوید. همچنین لازم به ذکر است که با رزرو نوبتبه صورت آنلاین؛ از ۱۰ درصد تخفیف خدمات درمانی هم برخوردار خواهید شد.

همان‌طور که می‌دانید، هزینه فیزیوتراپی در منزل متفاوت بوده و بستگی به عوامل مختلفی دارد. این عوامل شامل موقعیت جغرافیایی، تجربه و تخصص فیزیوتراپیست، نوع درمان مورد نیاز و تعداد جلسات می‌باشد. همچنین، هزینه‌ها ممکن است شامل هزینه‌های اضافی مانند هزینه‌های انتقال و تجهیزات مورد نیاز برای جلسات فیزیوتراپی در منزل باشد. انتخاب یک مرکز با تجربه و معتبر می‌تواند به شما کمک کند تا هزینه فیزیوتراپی در منزل را بهینه‌سازی کنید و از خدمات باکیفیت بهره‌مند شوید.

نقش فیزیوتراپی در سکته مغزی

فیزیوتراپی سکته مغزی به‌عنوان موثرترین راهکار توان‌بخشی این عارضه مغزی شایع شناخته می‌شود. سکته مغزی نوعی ‌فوریت پزشکی است که می‌تواند درصورت عدم ‌تشخیص و درمان فوری  باعث آسیب دائمی عصبی، ایجاد عوارض ناگوار و مرگ شود. این بیماری یکی از اختلالات عملکردی پیچیده است که با آسیب به مغز به‌وجود می‌آید و منجر به اختلال در نورون محرکه فوقانی می‌شود و سبب ضعف یا فلج کامل در یک طرف بدن (اندام‌ها، تنه و گاهی اوقات صورت و ساختارهای دهانی سمت مقابل نیمه آسیب‌دیده مغز) می‌شود.

اطلاعات بیشتر   درمان استئوآرتریت شانه در اهواز

علاوه بر فلج حرکتی، یکسری از اختلالات عملکردی ازجمله اختلالات درکی، اختلالات حسی، نقص‌های بینایی، تغییرات شخصیتی و عقلانی و مجموعه پیچیده‌ای از اختلالات گفتاری و زبانی را نیز به همراه دارد.

تقریباً ۵۰ درصد افرادی که از سکته مغزی جان به‌درمی‌برند دچار اختلالات و مشکلات حرکتی دائمی درزمینهٔ حفظ تعادل در حالات و وضعیت‌های گوناگون و عدم ‌توانایی جهت ایستادن و راه رفتن بدون‌کمک گرفتن از دیگران و همچنین عدم‌ توانایی جهت انجام فعالیت‌های روزمره از قبیل حمام رفتن، غذا خوردن، لباس پوشیدن و… هستند که برای غلبه بر این مشکلات و نقایص نیازمند برنامه‌های توان‌بخشی ازجمله فیزیوتراپی در همان روزهای ابتدای سکته مغزی می‌باشند، به‌طوری‌که، درمان‌های فیزیوتراپی این عدم‌ استقلال و وابستگی را به حداقل می‌رساند. بااین‌حال، حدود و میزانی که فیزیوتراپی، پیامدهای پس از سکته مغزی را بهبود می‌بخشد برای بیماران مختلف متفاوت است.

زمانی که بیمار سکته مغزی از بیمارستان ترخیص می‌گردد متخصصین توان‌بخشی (فیزیوتراپیست-کاردرمان و گفتاردرمان گر) کار بازتوانی بیمار را آغاز خواهند کرد.

فیزیوتراپی سکته مغزی

فیزیوتراپی در سکته های مغزی یکی از مهم‌ترین تصمیمات درمانی است و شروع به‌موقع حرکت باعث جلوگیری از عوارضی نظیر ضعف و بی‌حسی اندام‌ها خواهد شد. فیزیوتراپی پس از سکته مغزی نوعی پروسه‌ای تخصصی است که بایستی به صورت مرحله‌به‌مرحله و با صبر و شکیبایی از طرف بیمار جهت ارتقا حرکت و فعالیت در اندام‌ها انجام گردد. وظیفه فیزیوتراپیست در درجه اول ارزیابی بیمار سکته مغزی و ایجاد اطمینان و اعتماد در وی است. یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های این بیماران کنار آمدن با وضعیت موجود است و پذیرش این موضوع برای خیلی از افراد جامعه ما سخت و گاهی توأم با مشکلات روحی از جمله افسردگی است. در موارد زیادی فرد بعد از سکته مغزی دچار کاهش اعتمادبه‌نفس و ناامیدی از خود می‌شود. یک فیزیوتراپیست حرفه‌ای در اولین قدم می‌تواند بیمار را امیدوارانه برای بازگشت به سطوح قبلی حسی و حرکتی تشویق نماید. انجام فیزیوتراپی سکته مغزی به‌صورت ترکیبی از حرکات دستی و استفاده از مدالیته های درمانی در این زمینه آغاز می‌شود؛ در نظر بگیرید که فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی بیشتر حول اجرای مانورهای دستی و تشویق بیمار جهت استفاده از بخش ضعیف حرکتی صورت می‌پذیرد.

اطلاعات بیشتر   درمان بی‌اختیاری ادرار کودکان با فیزیوتراپی

درمان سکته مغزی در خانه

باید توجه داشت که اندازه ضربه در افراد مختلف متفاوت است، بنابراین فرآیند بهبودی ممکن است در هر بیمار متفاوت باشد و گاهی اوقات بهبودی تا ماه‌ها طول می‌کشد. یکی از مشکلاتی که ممکن است در بیماران سکته مغزی به وجود آید، بی‌اختیاری در کنترل ادرار و مدفوع است.

فیزیوتراپی برای تقویت عضلات کنترل‌کننده ادرار و مدفوع ضروری است. آموزش به بیمار جهت انجام تکنیک‌های تقویت کننده و به کار گیری تحریکات حسی همچون بایوفیدبک، منجربه بازگشت تدریجی بیمار به وضعیت بهتر می‌شود.

فیزیوتراپی به‌مرور زمان بیمار را از مرحله فلج شدید تا بهبود کامل هدایت می‌کند. با مشاهده حرکت و تغییرات در دست‌وپا، بیمار امید بیشتری به ادامه درمان پیدامی‌کند. نکته مهم در درمان سکته مغزی، انتقال بیمار به مرکز توان‌بخشی است. اما باید در نظر داشت که به دلیل شرایط روحی بیمار، حضور در مرکز توان‌بخشی همواره با چالش‌ها و مشکلات زیادی همراه است. به دلیل فلج و ضعف نیمه بدن، بیمار معمولاً پس از یک جلسه درمان خسته می‌شود و احساس ناتوانی می‌کند. در این شرایط، گزینه مناسب درمان در منزل است.

چگونه فیزیوتراپی در درمان سکته مغزی مؤثر است؟

بعد از سکته مغزی، مغز انسان قادر به تولید سلول‌های جدید برای جایگزینی سلول‌های آسیب‌دیده نیست، اما با آغاز تمرینات و تحریکات فیزیوتراپی، مغز می‌تواند سلول‌های سالم خود را دوباره سازمان‌دهی کرده و توانایی‌های ازدست‌رفته را جبران کند.

در مراحل اولیه، تمرکز فیزیوتراپی بر روی جلوگیری از عوارض احتمالی و بازگرداندن توانایی افراد برای حرکت و فعالیت مجدد است. با گذشت زمان، هدف فیزیوتراپی تمرکز بر روی کمک به افزایش استقلال فرد و بهبود مهارت‌های ضروری برای زندگی روزمره می‌شود.

اطلاعات بیشتر   چگونه از بروزسینه پهلو جلوگیری کنیم؟

تخصص و تجربه فیزیوتراپیست‌های ما در کلینیک فیزیوتراپی کیانپارس اهواز، منجر به طراحی برنامه‌های درمانی منحصر به فردی می‌شود که با توجه به شرایط و نیازهای هر بیمار، ارائه می‌شود. این برنامه‌های فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی بر توانایی حرکتی، کاهش درد و پیشگیری از مشکلات ممکن پس از سکته مغزی تمرکز دارد.

جمع‌بندی

همانگونه که مستحضرید در این مطلب به بررسی موضوع فیزیوتراپی در سکته های مغزی پرداختیم و اطلاعات مفیدی را در این زمینه مطرح کردیم. امیدواریم که از مطالعه مطلب فوق نهایت استفاده را برده باشید.

منبع: https://www.stroke.org.uk/stroke/life-after-stroke/physiotherapy#:~:text=Physiotherapy%20can%20help%20you%20learn,and%20balance%2C%20and%20joint%20pain.

6 دیدگاه

  • چگونه فیزیوتراپی می‌تواند بهبودی عملکرد افراد پس از عمل جراحی مفصل کمک کند و ب‌چه صورت می‌تواند بهبودی عملکرد و زندگی روزمره آنها اساسی باشد؟

  • چطور می‌توان از تمرینات فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و پاهای جلو و پشت و زیر شکم هستند، استفاده کرد؟

  • آیا فیزیو تراپی می‌تواند به بیمارانی با این مرض تعادل هستند کمک کند؟

  • آیا فیزیو تراپی می‌تواند در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر و ستون فقرات پایین و سینه و کمر و فیزیوتراپی پاها و بازوها و ساق پا هستند، مفید باشد؟

  • نقش فیزیوتراپی برای بهبودی فعالیت افرادی مبتلا به مشکلات مفصلی مانند فیبرومیالژیا و بیماری هشتگوت چگونه‌است می‌تواند به کاهش درد و بهبود حرکت مفاصل آنها کمک کند؟

  • آیا فیزیو تراپی می‌تواند در کمک به نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت فیزیوتراپی پاها و کف پا هستند، مفید باشد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *