آسیبهای حرکتی که ناشی از استفاده از ابزارآلات موسیقی است، در بسیاری از نوازندگان وجود دارد. نوازندگان سازهای بادی و سازهای زهی بیش از سایر افراد درگیر آسیبهای ناشی از نوازندگی میشوند. این آسیبها در خانمها به علت کوچکتر بودن استخوانها و ضعیف بودن عضلات بیشتر از آقایان دیده میشود. البته اگر به چنین مشکلاتی دچار شدید و در اندامهای خود احساس درد کردید، نگران نباشید. زیرا با استفاده از روشهای درمانی نظیر فیزیوتراپی میتوان تا حد قابلتوجهی این آسیبها را برطرف کرد. اگر نوازندگی میکنید و به علت انجام این کار به صورت مداوم دچار آسیب شدهاید، با ما همراه باشید تا در ادامه به توانبخشی نوازندگان با فیزیوتراپی و چگونگی برطرف کردن این آسیبها بپردازیم.
اگر شما هم علاقهمند به آشنایی با روشهای مختلف فیزیوتراپی هستید، و قصد دارید دوره درمان خود را در بهترین کلینیک فیزیوتراپی، و زیر نظر یک پزشک متخصص و دارای مدرک دکترای حرفهای فیزیوتراپی در ایران سپری کنید.
میتوانید از طریق تکمیل فرم رزرو نوبت؛ فیزیوتراپیست ذاكر مشفق دکترای حرفه ای فیزیوتراپی در ایران با سال ها تجربه کار در کشور کانادا عضو انجمن فیزیوتراپی ایران و کانادا ارتباط برقرار کرده و از مشاوره و هماهنگیهای لازم جهت مراجعه حضوری، بهرهمند شوید. همچنین لازم به ذکر است که با رزرو نوبتبه صورت آنلاین؛ از ۱۰ درصد تخفیف خدمات درمانی هم برخوردار خواهید شد.
شایع ترین آسیب های نوازندگی
نوازندگان موسیقی هنگام ساز زدن در وضعیتهای خاصی به صورت طولانی مدت قرار میگیرند. همین موضوع سبب میشود که این افراد پس از مدتی دچار دردهای مختلفی شوند. از جمله آسیبهای شایع جسمانی در نوازندگان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دردهای عضلانی
دردهای عضلانی در نوازندگان به دلیل حرکات مکرر و تکراری ایجاد میشوند. محل ایجاد دردهای عضلانی بستگی به ساز مورد استفاده دارد. اما معمولا این دردها در نقاطی نظیر سر، گردن، کمر، شانه و کتف بیشتر دیده میشود. دردهای عضلانی در نوازندگان پخش بوده و به صورت نقطهای نیست. همچنین خسته شدن عضلات به علت نوازندگی بسیار سبب میشود که فشار بسیاری به عضلات وارد شده و نوازنده احساس درد کند. اگر شما نیز به دلیل نوازندگی طولانی مدت دچار دردهای عضلانی شدهاید، بهتر است هرچه زودتر به رزرو نوبت فیزیوتراپی پرداخته و به نزدیک ترین فیزیوتراپی به خود مراجعه کنید.
مشکلات مفاصل
از دیگر مشکلات رایج در نوازندگان میتوان به مشکلات مفاصل اشاره کرد که این مشکل ناشی از ناپایداری مفاصل است. ناپایداری طولانی مدت موجب بروز آرتریت در مفاصل خواهد شد. در موارد خفیف برای غلبه بر این ناپایداریها از اسپلینتهای انگشت استفاده شده و در موارد شدید ممکن است نیاز به عمل باشد. با احساس چنین مشکلاتی باید هرچه سریعتر به یک کلینیک فیزیوتراپی مراجعه کنید. اگر ساکن اهواز هستید، میتوانید به کلینیک تخصصی کیانپارس که به عنوان بهترین کلینیک فیزیوتراپی در اهواز شناخته میشود، مراجعه نمایید.
مشکلات عصب
از دیگر مشکلات رایج در نوازندگان میتوان به مشکلات عصاب اشاره کرد. این مشکلات به علت تحت فشار قرار گرفتن عصب ایجاد میشوند. افرادی که شانههای شل و ضعیفی دارند، در اثر نوازندگی زیاد ممکن است دچار کشیده شدن شبکه بازویی شوند. در صورت بروز چنین مشکلاتی استفاده از روشهای توانبخشی نوازندگان با فیزیوتراپی بسیار موثر خواهد بود.
دیستونی فانکشنال
دیستونی فانکشنال از دیگر آسیبهای شایع در نوازندگان است. در این بیماری کنترل حرکات انگشتان دچار مشکل شده و نوازنده در ادامه کار با مشکل مواجه میشود. در واقع دیستونی فانکشنال سبب انقباض غیر عادی برخی عضلات دست و حرکات غیر ارادی انگشتان خواهد شد. حرکات غیر عادی هنگام انجام حرکات سریع یا تغییر در ریتم موسیقی ایجاد میشود. این مشکل معمولا در افرادی که به صورت مکرر کار یکسان را انجام میدهند دیده میشود. اگر شما نیز در هنگام نوازندگی با انقباض عضلات و حرکات غیر عادی انگشتان مواجه شدید، به سرعت به پزشک متخصص مراجعه کرده و درمانهای فیزیوتراپی را در پیش بگیرید.
چگونه میتوان از آسیب های شایع نوازندگی جلوگیری کرد؟
نوازندگان باید به علائمی که در عضلات و مفاصل آنها دیده میشود، توجه ویژهای داشته باشند. برای استفاده از بسیاری از سازها نیازی به نیرو بسیار نبوده و شما میتوانید نیروی خود را کم کرده و بدن خود را در وضعیتی قرار دهید که کمترین فشار به مفاصل وارد شود. همچنین رعایت نکاتی برای جلوگیری از آسیب بسیار اهمیت دارد که از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گرم کردن پیش از تمرین نوازندگی
نوازندگان نیز همانند ورزشکاران نباید نوازندگی را بدون گرم کردن آغاز کنند. شروع ناگهانی نوازندگی سبب وارد شدن فشار بیش از حد به اندامها میشود. بنابراین پیش از شروع تمرین اصلی، با استفاده از تمرینهای سبک دستان خود را گرم کنید. انجام دادن ورزشهای کششی نیز در کنار برنامه تمرین نوازندگی میتواند به پیشگیری از آسیبهای نوازندگی کمک کند.
کم کردن زمان تمرین
کوچک کردن زمان تمرین به چند بخش 15 دقیقهای و استراحت کردن، کشش ماهیچهها و شل کردن آنها در این فاصله به جلوگیری از آسیبهای نوازندگی کمک بسیاری میکند. تمرینهای بیوقفه و طولانی سبب افت مهارت شما شده و شما را در معرض آسیبهای عضلهای و مفصلی قرار میدهد.
عدم استفاده از دامنه بزرگ مفصل
از دیگر نکاتی که در جلوگیری از آسیب نوازندگی بسیار اهمیت دارد، عدم استفاده از دامنه بزرگ مفصل است. در هنگام ساز زدن عضلات بزرگ خود را به کار نگیرید. زیرا این عضلات نیرو زیادی را ایجاد کرده و این نیرو به مفاصل شما فشار وارد میکنند.
درمان آسیب نوازندگان به چه صورت است؟
در صورتیکه به هر یک از مشکلات اشاره شده مواجه شدید، برای استفاده از امکانات توانبخشی نوازندگان با فیزیوتراپی نزد یک فیزیوتراپیست مجرب یا یک کلینیک معتبر مراجعه کنید. با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی الگوهای ایجاد درد بررسی شده و تمامی حرکات مفاصل درگیر ارزیابی میشوند. از جمله کلینیکهای تخصصی فیزیوتراپی که خدمات مناسبی را به شما ارائه میدهند، میتوان به کلینیک کیانپارس اشاره کرد. کلینیک فیزیوتراپی کیانپارس خدمات فیزیوتراپی در منزل را نیز در اختیار مراجعهکنندگان خود قرار میدهد.
نتیجهگیری
اگر نوازنده هستید بهتر است این کار را به صورت مداوم انجام نداده و در میان نوازندگی کمی استراحت کنید. نوازندگان به دلیل قرارگیری وضعیت بدن آنها در حالت غیر استاندارد دچار مشکلات مفصلی و عضلانی بسیاری میشوند که برای برطرف کردن این مشکلات باید به کلینیک فیزیوتراپی مراجعه کنند. کلینیک تخصصی کیانپارس بهترین کلینیک فیزیوتراپی در ایران بوده که امکانات توانبخشی نوازندگان با فیزیوتراپی را در اختیار شما قرار میدهد. همچنین قیمت فیزیوتراپی در این کلینیک بسیار مناسب بوده و شما به راحتی میتوانید از امکانات آن بهره ببرید.
1) چه عواملی ممکن است موجب شروع آسیبهای جسمی در نوازندگان شود؟
عواملی نظیر افزایش ناگهانی مدت نوازندگی، تغییر دادن تکنیک، تغییر آلت موسیقی و سابقه ضربه از جمله عوامل تاثیرگذار در شروع آسیبهای جسمی در نوازندگان است.
2) چه آسیبهایی ممکن است به دست نوازنده وارد شود؟
اگر نوازندگی به صورت مداوم انجام شود، نوازنده در معرض تهدید انواع آسیبهای دست نظیر آسیب به ناحیه مچ، انگشتان، آرنج و ساعد قرار میگیرد. همچنین انواع آسیبهای تاندونی، انگشت ماشه یا تریگر فینگر، دیستونی و… نیز نوازندگان را تهدید میکند.
3) سندروم تونل کوبیتال چه نوازندگانی را بیشتر درگیر میکند؟
در نوازندگانی که به صورت مداوم آرنج خود را خم نگه میدارند، این آسیب دیده میشود. همچنین این آسیب ممکن است در دست چپ نوازندگان تار، گیتار، سه تار ویولن و عود نیز دیده شود.
چطور میتوان از تمرینات فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و پاهای جلو و پشت و زیر شکم هستند، استفاده کرد؟
چگونه تمریناتورزشی توانبخشی میتوانند بهبودی وضعیت عضلاتی و سیستم عصبی افراد با مشکلات حرکتی و عضلانی ناشی از ناتوانی مفصلی کمک کنند و بچه صورت میتوانند بهبودی توانایی حرکتی و توانایی اجرای وظایف روزمره کمک کنند؟
چگونه میتوان فرآیند فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها را با دیگر روشهای درمانی مانند تراپیهای دستی و تزریقات ترکیبی ترکیب کرد تا بهترین نتایج به دست آید؟
چگونه میتوان از فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر و ستون فقرات پایین هستند، بهره برد؟
چگونه میتوان پیشگیری از مشکلات جسمانی پس از جراحی اندامها را از طریق فیزیوتراپی مدیریت کرد و در کمک به بیماران برای جلوگیری از بازگشت به مشکلات اولیه اقدام کرد؟
آیا تمریناتورزشی فیزیوتراپی میتوانند در کاهش درد مزمن مرتبط با سندرم درد میانی کمک کنند؟