سندرم تونل کارپال (سی تی اس) سندرم مجرای مچ دست

سندرم تونل کارپال (سی تی اس) سندرم مجرای مچ دست


ممکن است شما نیز در قسمت مچ دست خود احساس سوزن سوزن شدن و یا یک درد خفیف داشته باشید. در نگاه اول این درد یا احساس سوزش نکته چندان مهمی نباشد اما در واقع نادیده گرفتن آن می¬تواند نتیجه ای دردناک به نام سندرم تونل کارپال را به دنبال داشته باشد. ما در این مقاله به علل ایجاد، درمان و پیشگیری از این بیماری می¬پردازیم.

تعریف سندرم تونل کارپال

سندرم تونل کارپال (CTS)، یک بیماری شایع در دست است که سبب درد، بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن در این ناحیه می¬شود. در این بیماری، عصب میانی که از ساعد به سمت کف دست میرود، تحت فشار قرار گرفته و درد ایجاد می¬کند. به بیان دیگر این بیماری یک اختلال عصبی رایج است که در آن یکی از اعصاب اصلی به نام عصب میانی یا مدین تنگ می¬شود.

سندرم تونل کارپال بر اساس شدت به 6 دسته مختلف تقسیم می¬شود. این بیماری از درجه 1(بسیار خفیف) تا درجه 6(حاد) تقسیم بندی می¬شود. بر اساس این سطح بندی، ممکن است درد به شدتی باشد که به فرد حس مور مور شدن در این ناحیه را بدهد و یا باعث درد شدیدی شود که انگشتان حالت متورمی پیدا کرده و بی حرکت باشند.

اطلاعات بیشتر   فیزیوتراپی ساعد در شهر اهواز - شکستگی ساعد دست + جراحی و تشخیص

علت سندرم تونل کارپال

عوامل مختلفی می¬توانند سبب ایجاد سندرم تونل کارپال شوند. اگر در گذشته به مچ دستتان ضربه وارد شده و یا آسیب و جراحت دیده است، احتمال ابتلا به سندرم تونل کارپال بسیار بالا خواهد رفت. وراثت یکی از دلایلی است که می تواند این بیماری را ایجاد کند. برخی افراد به شکل مادرزادی و ارثی، کانال کارپ کوچک و باریکی دارند. انجام مکرر برخی حرکات مچ دست نیز می توانند سبب ایجاد سندرم تونل کارپال شوند. تکرار برخی حرکات باعث می¬شوند به تاندون ها فشار بیش از اندازه وارد شده و به عصب میانی نیز گسترش یابد. در صورتی که مچ یا دست فرد نیز در شکل نادرست خود قرار بگیرد، این احتمال وجود دارد که به عصب میانی فشار وارد شده و تونل کارپال متورم شود.

تغییرات هورمونی نیز در دسته علل ایجاد سندرم تونل کارپال قرار می¬گیرد. این موضوع به ویژه در دوران بارداری بانوان قابل توجه است. برخی بیماری ها می¬توانند سبب بروز این مشکل شوند. مشکلات تیروئیدی، روماتیسم مفصلی و دیابت از بیماری هایی هستند که در بروز سندرم تونل کارپال نقش دارند.

درمان سندرم تونل کارپال

فرایند پیشرفت سندرم تونل کارپال به صورت تدریجی است اما در صورتی که روند درمان به موقع آغاز نشود، وضعیت بسیار بدتر خواهد شد. در نتیجه بهتر است در اولین فرصت با مشاهده علائم به پزشک مراجعه کرد. روش های درمان این بیماری در دو دسته جراحی و غیرجراحی قرار می¬گیرند.

اولین و شاید بهترین روش درمانی برای این بیماری، فیزیوتراپی است. فیزیوتراپی مجموعه ای از تمرینات حرکتی و ماهیچه ای است که در بهبود بیمارمبتلا به سندرم تونل کارپال، بسیار موثر خواهد بود.

اطلاعات بیشتر   فیزیوتراپیست کیست؟

دارو های ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن می¬توانند التهاب و درد ناشی از این بیماری را تسکین دهند. مصرف این داروها باید با تجویز پزشک صورت گیرد. بنابراین از مصرف خودسرانه آنها جداً خودداری کنید.

درمان با لیزر، زالو، استفاده از مچ بند طبی، آتل یا بریس، طب سوزنی و تزریق استروئید از دیگر روش هایی هستند که به کار گرفته می¬شوند. چنانچه هیچ کدام از روش های فوق موثر نبودند، عمل جراحی انجام می-شود که خطرات و عوارض خاص خود را دارد. البته این عوارض توسط اقدامات پزشکی کاهش پیدا می¬کنند.

پیشگیری از ابتلا به بیماری سندرم تونل کارپال

هنوز روش قطعی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد اما می¬توان به وسیله اقداماتی، احتمال ابتلا به سندرم تونل کارپال را بسیار کاهش داد:

  • کاهش فشار بر دست و مچ دست با انجام دادن آرام کارهای روزانه
  • استراحت های کوتاه و منظم بین فعالیت ها
  • خودداری از خم کردن طولانی مدت مچ دست
  • گرم نگه داشتن دست ها

جمع بندی

سندرم تونل کارپال در دراز مدت باعث افت کیفیت زندگی می¬شود. این بیماری در افرادی که شغل کارمندی یا پشت میز نشینی دارند، بسیار شایع تر است. با تشخیص درست و اقدام درمانی به موقع و مناسب، می¬توان تا حد زیادی از گسترش این بیماری جلوگیری نمود. شرکت در جلسات فیزیوتراپی و انجام مرتب تمرینات، می¬تواند در درمان سندرم تونل کارپال، مثمر ثمر واقع شود.

رزرو نوبت

در صورتی که مایلید نوبت دریافت کنید، کافی است به پایین صفحه مراجعه کرده و اطلاعات خود را به طور دقیق در فرم مربوطه وارد کنید. پس از تکمیل اطلاعات و ثبت فرم، کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

اطلاعات بیشتر   فیزیوتراپی آسیب دیدگی عضلات چهار سر ران

سوالات متداول

چه تعداد جلسات فیزیوتراپی برای بهبود سندرم تونل کارپال نیاز است؟

تعداد جلسات بستگی به شدت بیماری داشته اما به طور کل برای درمان این بیماری به حدود چندین ماه فرایند درمانی مداوم نیاز خواهد بود.

هزینه جلسات فیزیوتراپی برای درمان سندرم تونل کارپال چقدر است؟

هزینه درمان بستگی به تعداد جلسات دارد. برای اطلاع از قیمت هر جلسه فیزیوتراپی می توانید با کارشناسان تماس بگیرید.

 

 

6 دیدگاه

  • چگونه فیزیوتراپی می‌تواند بهبودی عملکرد کودکان با اختلالات حرکتی و توسعه‌ای کمک کند و ب‌چه صورت می‌تواند کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد؟

  • چطور می‌توان از تمرینات فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و م

  • آیا فیزیو تراپی می‌تواند در کمک به نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت فیزیوتراپی پاها و کف پا هستند، مفید باشد؟

  • نقش فیزیوتراپی برای بهبودی فعالیت افرادی مبتلا به مشکلات مفصلی مانند فیبرومیالژیا و بیماری هشتگوت چگونه‌است می‌تواند به کاهش درد و بهبود حرکت مفاصل آنها کمک کند؟

  • تاثیر تمرین در فیزیوتراپی کیانپارس می تواند بهبودی عملکرد افراد با مشکلات مفصلی مانند آرتروز و آسیب‌های ورزشی کمک کنند و ب‌چه صورت می‌توانند به کاهش درد و بهبود انعطاف پویایی مفاصلی کمک کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *