اگر مدت زمان زیادی است که درد گردن دارید، اما با روشهای متداول و غیرتهاجمی نتوانستهاید آن را درمان کنید، پزشک معالج بهعنوان آخرین روش جراحی گردن را پیشنهاد میکند؛ اما برای گرفتن نتیجه مثبت از جراحی باید به مراقبتهای پس از آن نیز توجه کنید. در حقیقت نتیجه عمل جراحی به مراقبتهای پس از آن وابسته است. مراقبتهای پس از جراحی شامل مواردی همچون انجام فیزیوتراپی، استراحت در منزل، ورزشهای مخصوص و… میشود که هرکدام از آنها کمک شایانی به کوتاه نمودن دوران نقاهت کرده و فرد زودتر از حد معمول میتواند به زندگی روزمره بازگردد. همچنین این دسته از مراقبتها عوارض پس از جراحی را تا حد زیادی کاهش داده و نتیجه موفقتری را برای بیمار بههمراه دارد. در ادامه نیز قصد داریم به فیزیوتراپی بعد از جراحی گردن و دیگر مراقبتهای لازم پس از این عمل بپردازیم.
جراحی دیسک گردن و روش های انجام آن
گاهی اوقات با وجود مراقبتهای بیمار و پیگیری روشهای غیرتهاجمی، دیسک گردن برطرف نشده و پزشک معالج عمل جراحی را به عنوان آخرین راهحل برای او تجویز میکند. جراحی دیسک گردن با دو تکنیک مختلف جراحی قدامی و جراحی خلفی انجام میگیرد که هرکدام از این دو روش روش مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. در ادامه به بررسی دو روش متداول جراحی دیسک گردن خواهیم پرداخت.
جراحی قدامی
در روش جراحی قدیمی پزشک دیسک بیرونزده را بهطور کامل از سمت قدام ستون فقرات گردنی برمیدارد. سپس یک فاصله دهنده از جنس پلاستیک، فلز یا حتی استخوان در آن قسمت قرار داده و مهرههای مجاور با یکدیگر را جوش میدهد. بههمین ترتیب ارتفاع طبیعی دیسک حفظ میشود. در برخی موارد نیز برای انجام روش قدامی کل دیسک را از سمت قدم خارج کرده و بهمنظور حفظ حرکت مهرهها از دیسک مصنوعی استفاده میکنند. توجه داشته باشید که این روش جزو روشهای کمخطر جراحی دیسک گردن محسوب میشود؛ اگرچه ممکن است برای مدت نسبتا طولانی پس از جراحی قدامی در بیماری بلع دردناک باشد.
جراحی خلفی
در این روش پزشک از سمت خلف وارد ستون فقرات شده و فقط بخشی از دیسک بیرونزده را خارج میکند. از این روش زمانی استفاده میشود که دیسک بیرونزده به سمت کانال نخاعی قرار گرفته باشد. توجه داشته باشید که برخلاف روش پیشین، بهدلیل عدم حذف کامل دیسک امکان بازگشت مجدد بیرونزدگی دیسک وجود خواهد داشت.
مراقبت های بعد از جراحی گردن
پس از عمل جراحی گردن باید به بدن خود فرصت دهید تا بهبود یابد و قسمتهای آسیبدیده را بازسازی کند. البته توجه داشته باشید که فرصت دادن به معنای غیرفعال بودن نیست؛ بلکه شما باید درحال حرکت باشید و فعالیتهایی را زیر نظر پزشک معالج یا فیزیوتراپیست انجام دهید. بسیاری از افراد امکان بازگشت به فعالیتهای روزانه را پس از 1 الی 2 هفته پس از جراحی دارند؛ اما بهطورکلی مراقبتهای پس از این عمل باید بهطور مداوم و با دقت انجام شوند. در ادامه برخی از مراقبتهای بعد از جراحی گردن را بررسی خواهیم کرد.
فیزیوتراپی
در بسیاری از مواقع پس از اولین روز از عمل مورد معاینه فیزیوتراپیست قرار خواهید گرفت. پزشک معالج پس از عمل شما را به فیزیوتراپیست ارجاع میدهد تا روند بهبودی شما با سرعت هرچه بیشتری طی شود. فیزیوتراپیست نیز با بررسی حرکات و اندام شما بسته به شرایط، تمرینات و آموزشهای لازم را در اختیارتان قرار میدهد تا بتوانید گردن خود را حرکت دهید. همچنین نحوه صحیح خارج شدن از تختخواب، رفتن به تختخواب، راه رفتن، نشستن و… را نیز به شما میآموزد. با توجه به اینکه ممکن است برای راه رفتن یا بلند شدن نیاز به کمک داشته باشید، باید 2 الی 3 روز پس از عمل جراحی استراحت کنید. پزشک معالج پیش از ترخیص از بیمارستان تعداد جلسات مورد نیاز برای فیزیوتراپی را مشخص میکند. اگر میخواهید بهسرعت بهبود پیدا کنید باید جلسات فیزیوتراپی بعد از جراحی گردن را بهطور جدی دنبال کنید.
رژیم غذایی
پس از انجام جراحی در بدن باید مطمئن شوید که رژیم غذایی شما تامین کننده اکسیژن، ویتامینها و مواد معدنی باشد. بنابراین توصیه میشود مصرف غذاهای آماده یا فست فود را پس از این جراحی کاهش دهید. همچنین مصرف سبزیجات، میوهها و آب کافی به روند بهبود شما سرعت میبخشد. یک روز پس از انجام عمل جراحی از مایعات فراوان استفاده کنید. فراموش نکنید که طی روند درمان نیز میتوانید از پزشک متخصص رژیم غذایی مناسبی را دریافت نمابید.
مراقبت از زخم
پس از جراحی گردن برای نگهداشتن زخم، از بخیههای قابل جذب استفاده میشود؛ اما توجه داشته باشید که پس از استحمام باید زخم خود را به آرامی با حوله تمیز کرده و با دقت آن را پانسمان نمایید. پزشک معالج نیز نکات و دستورالعمل هایی را در اختیارتان قرار میدهد تا به مراقبت هرچه بیشتر از محل جراحی بپردازید.
تحرک داشتن
علاوهبر انجام تمرینات فیزیوتراپی بعد از جراحی گردن لازم است که با ورزش و پیادهروی تحرک مناسبی داشته باشید. درواقع گردن شما باید متحرک باشد تا دامنه حرکتی در آن تکمیل گردد. ورزشهای سبک، پیادهروی آرام و نرمش کردن به شما کمک میکند تا با سرعت بیشتری بهبود یابید. برای پیادهروی باید ابتدا مسافتهای کوتاه را انتخاب کنید؛ چراکه ایستادن طولانیمدت باعث فشار در ناحیه گردن میشود. همچنین شما میتوانید پیادهروی را در خانه نیز انجام دهید؛ اما سعی کنید هرروز مسافتی که قدم میزنید را افزایش دهید.
عوامل موثر بر مدت زمان بهبودی پس از عمل گردن
عوامل زیادی وجود دارند که بر مدت زمان بهبودی پس از عمل گردن تاثیر میگذارند؛ اما درحقیقت نوع جراحی و وضعیت شما پس از عمل از مهمترین عواملی محسوب میشوند که بر آن موثر هستند. از دیگر مهمترین عوامل موثر در مدت زمان بهبودی پس از عمل گردن میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
مراقبت های پس از عمل
یکی از مواردی که در زمان بهبودی پس از عمل گردن تاثیر مستقیمی دارد، مراقبتهایی همچون مراجعه به فیزیوتراپی است. برای کاهش مدتزمان بهبودی باید ورزش و جلسات فیزیوتراپی را بهصورت منظم پیگیری کنید و به انجام تکالیف تجویز شده توسط فیزیوتراپیست متعهد باشید. انجام تمرینات توانبخشی تاثیر زیادی بر زمان بهبودی شما خواهند داشت.
سن بیمار
معمولا پس از عمل جراحی افرادی که سن پایینتری داشته باشند زودتر از افراد مسن بهبود پیدا میکنند. البته تعداد افراد جوانی که به جراحی گردن نیاز داشته باشند بسیار پایین است؛ اما در صورت ضربه یا آسیب ممکن است نیاز به جراحی پیدا کنند.
سبک زندگی
بهطورکلی افرادی که سبک زندگی فعالی دارند در مقایسه با افرادی که ورزش نمیکنند و تحرک ندارند، بهسرعت بهبود پیدا میکنند. البته کسانی که مشاغل سخت و بدنی دارند دیرتر بهبود مییابند؛ چراکه بافت بدنی آنها در اثر فشار زیاد تحلیل رفته است. مراقبتهای پس از بهبودی برای این دسته از افراد ضروریتر از افراد عادی محسوب میشود.
سلامت کلی
اگر از قبل بیماری خاصی دارید، ممکن است زمان بهبودی شما بیشتر از افراد دیگر زمان ببرد. در واقع هرچه پیش از عمل سالمتر باشید، مدتزمان بهبودی شما نیز کوتاهتر خواهد بود. مواردی همچون نوشیدن الکل، ابتلا به بیماریهای مزمن، سیگار کشیدن، اضافه وزن و چاقی در مدتزمان بهبودی شما پس از عمل گردن تاثیر مستقیمی دارند.
فیزیوتراپی پس از جراحی گردن
نقش فیزیوتراپی بعد از جراحی گردن بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه باعث کاهش درد، تحمل وزن سر، بهبود التهاب ناحیه جراحی و بهبود دامنه حرکتی میشود. فیزیوتراپی بعد از جراحی گردن دردناک نبوده و از جمله روشهای درمان بسیار مطلوب و موثر محسوب میشود. توجه داشته باشید که شما میتوانید فیزیوتراپی در منزل را انتخاب کنید و محدودیتی برای انجام درمان در کلینیک فیزیوتراپی نیست؛ اما برای اینکه روند بهبودی شما با سرعت بیشتری طی شود باید بهدنبال بهترین کلینیک فیزیوتراپی در ایران باشید.
اگر ساکن اهواز هستید و برایتان سوال است که بهترین کلینیک فیزیوتراپی کجاست؟ باید بدانید که کلینیک فیزیوتراپی کیانپارس نزدیک ترین فیزیوتراپی به خوزستان و اهواز محسوب میشود. این مجموعه بهترین کلینیک فیزیوتراپی در اهواز بوده و فیزیوتراپی گردن، کمر، پا(انگشتان پا | مچ پا) و… را با استفاده از بروزترین تجهیزات انجام میدهد. بنابراین شما میتوانید با مراجعه به این کلینیک از خدمات ویژه آن به همراه کادری مجرب و دلسوز نهایت بهره را ببرید. اگر میخواهید بدانید که این کلینیک فیزیوتراپی چه بخشهایی دارد؟ و چه امکاناتی در اختیار بیماران قرار میدهد؟ باید بگوییم که کلینیک تخصصی کیانپارس از مجهزترین دستگاههای فیزیوتراپی برخوردار بوده و شامل بخشهای اصلی و بخشهای داخلی بهمنظور راحتی بیماران و نظم بخشیدن به امور است. در این مجموعه فیزیوتراپی با قیمت مناسب و منصفانهای انجام میشود و به دلیل قرارداد داشتن با بیمههای مختلف دیگران نگران قیمت فیزیوتراپی نباشید.
سخن پایانی
آخرین روش برای درمان دردهای گردنی و دیسک گردن، جراحی آن است. با انجام این جراحی فشار وارد شده به نخاع و عصب کاهش پیدا کرده و درد بیمار تا حد زیادی کم میشود؛ اما باید به این نکته توجه کنید که مراقبتهای پس از جراحی گردن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مراجعه به فیزیوتراپیست به بهبودی هرچه سریعتر جراحی گردن کمک میکند. بهمرور زمان و با انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی گردن، دوره نقاهت به حداقل خود میرسد. انجام فیزیوتراپی در روند بهبودی تاثیر بسیار بسزایی داشته و به آن سرعت میبخشد. اگر قصد رزرو نوبت فیزیوتراپی را دارید، میتوانید از طریق فرم رزرو نوبت که در وبسایت رسمی کلینیک فیزیوتراپی کیانپارس قرار گرفته است، اقدام نمایید تا کارشناسان در اولین فرصت برای هماهنگیهای لازم با شما تماس بگیرند. فراموش نکنید که اگر مراقبتهای پس از جراحی گردن را بهخوبی انجام دهید و تمام نکات مراقبتی را با دقت رعایت نمایید، روند بهبودی شما با سرعت بسیار زیادی طی میشود و بهترین نتیجه از عمل جراحی خود خواهید گرفت.
سوالات متداول
1- انجام فیزیوتراپی پس از جراحی گردن چه تاثیری در بهبودی دارد؟
بهطورکلی فیزیوتراپی با بازسازی قسمتهای آسیبدیده، روند بهبودی را سرعت بخشیده و باعث توانبخشی به بیمار میشود.
2- آیا انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی در منزل امکانپذیر است؟
شما میتوانید فیزیوتراپی ناحیه گردن را در منزل و زیر نظر فیزیوتراپیست انجام دهید.
3- آیا انجام تمرینات فیزیوتراپی بعد از جراحی دیسک گردن دردناک هست؟
خیر، فیزیوتراپی پس از انجام این جراحی هیچگونه دردی نداشته و یکی از درمانهای موثر محسوب میشود.
چگونه میتوان از روشهای فیزیوتراپی برای تقویت عضلات پس از جراحی اندامها بهرهبرد؟
نقش تمریناتورزشی توانبخشی برای بهبودی فعالیت افرادی مبتلا به مشکلات عضلانی و سیستم عصبی چگونهاست میتواند در بهبود وضعیت آنها کمک کند؟
تاثیر تمرین در فیزیوتراپی کیانپارس می تواند بهبودی عملکرد افراد با مشکلات مفصلی مانند آرتروز و آسیبهای ورزشی کمک کنند و بچه صورت میتوانند به کاهش درد و بهبود انعطاف پویایی مفاصلی کمک کند؟
چه نقشی دارد فیزیوتراپی در فرآیند بهبودی پس از عمل جراحی اندامها؟ چگونه میتوان از فیزیوتراپی بهترین نتایج را برای بیماران بعد از جراحی به دست آورد؟
چگونه میتوان از تمریناتورزشی فیزیوتراپی در کاهش درد مزمن بهره برد؟
آیا فیزیو تراپی میتواند در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و پهلو و ستون فقرات میانی هستند، مفید باشد؟