یکی از حیاتی‌ترین اعضای بدن، ریه‌ها هستند و بدون آن‌ها امکان تنفس وجود نخواهد داشت. این عضو به‌دلیل حساسیت بالا در معرض انواع بیماری‌های شدید و عفونی قرار می‌گیرد. بنابراین ازجمله مهم‌ترین مواردی که می‌توانید در پیشگیری از ابتلا به انواع این اختلالات در نظر بگیرید، شناخت بیماری‌های ریه است. بیماری انسداد مزمن ریه یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ریوی است که عملکرد بدن را به‌طور کامل تحت تاثیر قرار می‌دهد. این عارضه جریان هوا در ریه‌ها را مسدود کرده و معمولا افرادی را درگیر می‌کند که در معرض تنفس گازهای ناسالم و یا استفاده مداوم از سیگار بوده‌اند. خوشبختانه این بیماری امروزه با برخی روش‌های درمانی قابل کنترل است. بنابراین افراد مبتلا به COPD می‌توانند با استفاده از این تکنیک‌ها به‌راحتی نفس بکشند و از ابتلا به بیماری‌های ثانویه جلوگیری کنند. اگر شما نیز می‌خواهید بدانید که انسداد مزمن ریه یا COPD چه علائم و عوارضی دارد؟ و چگونه درمان می‌شود؟ تا انتها مقاله با ما همراه باشید.

انسداد مزمن ریه یا COPD چیست؟

انسداد مزمن ریه یک بیماری التهابی مزمن بوده که سبب انسداد جریان هوا از ریه‌ها می‌شود. تنفس دشوار، سرفه، تولید مخاط و خس‌خس سینه ازجمله مهم‌ترین علائم این بیماری هستند. بیماری انسداد مزمن ریه معمولا به‌دلیل قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض گازهای تحریک کننده یا ذرات معلق هوا که معمولا ناشی از دود سیگار هستند، رخ می‌دهد. این دسته از افراد در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی، سرطان ریه و… خواهند بود.

توجه داشته باشید که COPD معمولا با ترک سیگار و عدم استفاده از آن قابل پیشگیری است؛ چرا که سیگار کشیدن علت اصلی COPD شناخت می‌شود. بسیاری از افرادی که به انسداد مزمن ریه مبتلا هستند، در حال حاضر یا درگذشته سیگار می‌کشیده‌اند. البته ممکن است بسیاری از افرادی که هرگز سیگار استفاده نکرده‌اند نیز به بیماری COPD مبتلا شوند. عوامل و بیماری‌های بسیار دیگری نیز در ابتلا به انسداد مزمن ریه موثر هستند. به یاد داشته باشید که این عارضه یک بیماری پیش رونده بوده و با گذشت زمان بدتر می‌شود؛ اما با استفاده از برخی روش‌های درمانی قابل کنترل خواهد بود. بنابراین افراد مبتلا COPD با مدیریت مناسب می‌توانند به بهبود کیفیت زندگی، کاهش خطر و کنترل علائم کمک کنند.

علائم ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD

علائم ابتلا به انسداد مزمن ریه معمولا تا زمانی‌که ریه‌ها به مقدار قابل‌توجهی درگیر نشده باشند، بروز نمی‌یابند. معمولا اگر استعمال سیگار ادامه داده شود، این علائم تشدید پیدا می‌کنند. بیماری COPD اغلب با سرفه‌های متناوب و تنگی نفس آغاز می‌شود و به‌مرور با علائم جدی‌تر پیشرفت می‌کند. از جمله شایع‌ترین علائم و نشانه‌های ابتلا به انسداد مزمن ریه می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • احساس فشار بر روی قفسه سینه
  • تنگی نفس به‌ویژه هنگام انجام فعالیت‌های ورزشی
  • نیاز به صاف کردن گلو به‌ویژه اول صبح
  • عفونت‌های مکرر تنفسی
  • کمبود انرژی
  • وجود خلط در ریه‌ها و نیاز به تخلیه آن
  • سرفه مزمن که منجر به تولید خلط‌های بی‌رنگ، زرد یا سبز شود.
  • ابتلا به سرماخوردگی، آنفلوانزا و سایر عفونت‌های تنفسی به‌صورت مکرر
  • آبی شدن رنگ ناخن‌ها و لب‌ها
  • تورم در مچ پا، پا و اندام تحتانی
  • از دست دادن وزن

انسداد مزمن ریه به چه دلایلی ایجاد می شود؟

در بسیاری از موارد علت اصلی ابتلا به انسداد مزمن ریه، سیگار کشیدن محسوب می‌شود؛ اما در برخی کشورها افرادی که به مدت طولانی در معرض هوای آلوده، گرد و غبار و بخار و دود ناشی از سوخت قرار می‌گیرند و در محیطی زندگی می‌کنند که تهویه مناسبی ندارد، دچار COPD می‌شوند. البته توجه داشته باشید تنها با دیدن برخی علائم نمی‌توان ابتلا به این بیماری را تایید کرد؛ بلکه باید با مراجعه به پزشک متخصص و انجام معاینات لازم ابتلا به این بیماری تایید شود. علاوه‌بر موارد گفته‌شده برخی علل زیر نیز در بروز عارضه انسداد مزمن ریه موثر هستند.

  • استفاده از پیپ
  • قرارگیری در معرض دود دست دوم سیگار
  • برونشیت مزمن
  • آمفیزم
  • استعداد ژنتیکی
  • استعمال سیگار برگ
  • آلودگی هوا و قرارگیری در معرض گرد و غبار
  • وجود سوخت و دود در محل کار
  • کمبود آلفا۱ آنتی تریپسین
  • افزایش سن

چه گروه های بیشتر در معرض ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD قرار می گیرند؟

بیماری انسداد مزمن ریه نیز مانند هر عارضه دیگری برخی گروه‌ها را بیشتر تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین افرادی که در ادامه گفته می‌شود باید با مراقبت‌های لازم و روش‌های پیشگیرانه از ابتلا به بیماری تا حد ممکن جلوگیری نمایند. به‌طورکلی عوامل خطر بیماری انسداد مزمن ریه شامل موارد زیر است.

اطلاعات بیشتر   اهمیت انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی تاندون

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن عامل اصلی در ابتلا به انسداد مزمن ریه محسوب می‌شود. معمولا افرادی که دچار این بیماری می‌شوند درحال‌حاضر یا قبلا سیگار می‌کشیده‌اند. همچنین افرادی که سابقه خانوادگی بیماری COPD را دارند در صورت استفاده از سیگار به میزان بیشتری در خطر ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه هستند.

عفونت‌ ها

ابتلا به برخی بیماری‌ها مانند سل و HIV می‌تواند خطر بروز انسداد مزمن ریه را تا حد زیادی افزایش دهد.

آسم

طبق تحقیقات انجام‌شده 1 نفر از هر 5 نفری که دچار انسداد مزمن ریه می‌شوند، مبتلا به آسم هستند. این بیماری باعث باریک شدن و تورم راه‌های هوایی می‌شود.

عوامل تحریک‌ کننده ریه

قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض دودهای شیمیایی، گرد و غبار، آلودگی هوا دود ناشی از پخت‌وپز آشپزخانه، سوخت‌های گرمایشی بدون تهویه و دود دست‌دوم از جمله عوامل تحریک‌کننده ریه هستند.

تغییرات در رشد و تکامل ریه

برخی بیماری‌ها هنگام کودکی یا زمانی که نوزاد هنوز در رحم است، به‌صورت مستقیم بر ریه‌ها تاثیر می‌گذارند. همین امر خطر ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه را افزایش می‌دهد.

کمبود آلفا۱ آنتی تریپسین

اگر جزو افرادی هستید که با این بیماری متولد شده‌اید، قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض گرد و غبار، بخار یا سیگار کشیدن می‌توانند منجر به بیماری انسداد مزمن ریه شوند. همچنین کمبود آلفا۱ آنتی تریپسین خطر ابتلا به COPD را در سنین پایین افزایش می‌دهد.

سن

سن یکی از مهم‌ترین عواملی است که احتمال بروز COPD را افزایش می‌دهد. معمولا افرادی که مبتلا به انسداد مزمن ریه می‌شوند، در هنگام شروع علائم حداقل 40 سال دارند.

نحوه تشخیص بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD

برای تشخیص بیماری انسداد مزمن ریه، پزشک ابتدا علائم و نشانه‌های شما را بررسی می‌کند. همچنین ارزیابی سابقه خانوادگی و پزشکی شما را نیز با دقت انجام می‌دهد و درمورد هرگونه سابقه قرارگیری در معرض عوامل محرک ریه از شما سوالاتی می‌پرسد. بنابراین اگر شما هرکدام از علائم و نشانه‌های COPD را داشتید، باید به پزشک خود به‌صورت دقیق اطلاع دهید. پزشک به معاینه شما می‌پردازد و از گوشی پزشکی به‌منظور گوش دادن به صداهای غیرطبیعی قفسه سینه مانند خس‌خس استفاده می‌کند. در کنار انجام معاینات فیزیکی به‌منظور تشخیص دقیق‌تر، آزمایش‌های زیر را به‌منظور تعیین احتمال ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه تجویز می‌کند.

اسپیرومتری

اصلی‌ترین آزمایش برای تشخیصCOPD، اسپیرومتری است. این آزمایش نوعی تست عملکرد ریه بوده که میزان هوای بازدمی و سرعت دمیدن هوا را اندازه‌گیری می‌کند. نحوه انجام این آزمایش به‌گونه‌ای بوده که باید تا جایی‌که می‌توانید در لوله‌ای که به یک دستگاه کوچک متصل است، فوت کنید. این دستگاه اسپیرومتر نامیده شده و پزشک از نتایج آن برای تشخیص شدت بیماری و کمک به استفاده از بهترین روش درمانی استفاده می‌کند. طی انجام این آزمایش کادر پزشکی از شما می‌خواهند که دارویی را استنشاق کنید و سپس دوباره به درون لوله بدمید. درنهایت نتایج آزمایش شما را قبل و بعد از مصرف دارو با یکدیگر مقایسه می‌کنند.

تست های تصویربرداری

استفاده از انواع تست‌های تصویربرداری به کشف علل بروز علائم ریوی کمک می‌کنند و در تشخیص دقیق احتمال ابتلا به انسداد مزمن ریه موثر خواهند بود. از تست‌های تصویربرداری زیر برای تشخیص بیماری COPD استفاده می‌شود.

  • سی‌تی‌اسکن: سی‌تی‌اسکن یکی از آزمایش‌های تصویربرداری بدون درد بوده که تصاویر دقیقی را از درون قفسه سینه و ریه ها ارائه می‌کند. این تصاویر اندازه، شکل و موقعیت ریه‌ها را دقیق نشان می‌دهد. سی‌تی‌اسکن می‌تواند علت دقیق علائمی همچون تنگی نفس یا درد قفسه سینه را مشخص سازد. همچنین این تست به پزشک اطلاع می‌دهد که آیا به مشکلات ریوی خاصی مانند انسداد مزمن ریه مبتلا هستید یا خیر.
  • اشعه ایکس: اشعه ایکس یکی دیگر از آزمایش‌های تصویربرداری سریع و بدون درد است که به‌منظور بررسی اطراف و داخل قفسه سینه استفاده می‌شود. این آزمایش به تشخیص و بررسی بیماری‌هایی مانند نارسایی قلبی، سرطانی ریه، سل ذات‌الریه، انسداد مزمن ریه و… کمک می‌کند. اشعه ایکس خطر قابل توجهی برای شما نداشته و مقدار اشعه مورد استفاده در آن بسیار کم است.

سایر تست ‌های عملکردی

در کنار آزمایش اسپیرومتری و دیگر تست‌های تصویربرداری، استفاده و به‌کارگیری از سایر تست‌های عملکرد ریه می‌تواند به تشخیص هرچه دقیق‌تر احتمال ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه کمک کند. تست‌های زیر از جمله آزمایش‌هایی هستند که در کنار آزمایشات گفته‌شده توسط پزشک تجویز می‌شوند.

  • تست حداکثر جریان بازدمی
  • آزمایش گاز خون شریانی
  • آزمایش اکسید نیتریک بازدم کسری

عوارض بیماری انسداد مزمن ریه

همان‌طورکه گفته شد اگر بیماری انسداد مزمن ریه به‌درستی درمان نشود، می‌تواند مشکلات زیادی را برای بیمار به‌همراه داشته باشد. در ادامه به بررسی برخی از مهم‌ترین عوارض بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD خواهیم پرداخت.

عفونت های تنفسی

معمولا اغلب افرادی که دچار بیماری انسداد مزمن ریه می‌شوند، بیشتر در معرض سرماخوردگی، آنفولانزا و ذات‌الریه هستند. بروز عفونت‌های ریوی، تنفس را بسیار دشوار کرده و باعث تخریب هرچه بیشتر بافت ریه می‌شود. استفاده از واکسیناسیون سالانه آنفلوانزا می‌تواند مانع از برخی عفونت های تنفسی شود.

فشارخون بالا

عارضه انسداد مزمن ریه باعث ایجاد فشار خون بالا در شریان‌هایی می‌شود که خون را به ریه‌ها منتقل می‌کنند.

مشکلات قلبی

محققان به‌تازگی کشف کرده‌اند که بیماری انسداد مزمن ریه می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی مانند حمله قلبی را افزایش دهد. به‌منظور جلوگیری از این بیماری خطرناک توصیه می‌کنیم مصرف سیگار را کاهش داده و درنهایت قطع کنید.

اطلاعات بیشتر   درمان یبوست در کودکان با فیزیوتراپی

سرطان ریه

معمولا افرادی که دچار انسداد مزمن ریه شده‌اند، در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند. برای کاهش ریسک ابتلا به این بیماری پرخطر باید مصرف سیگار به‌طور کامل قطع شود.

افسردگی

در بسیاری از موارد تنفس دشوار می‌تواند فرد بیمار را از انجام فعالیت‌هایی که به آن علاقه‌مند است، بازدارد. درنتیجه احساس ناتوانی می‌تواند به‌مرور باعث افسردگی فرد شود. اگر پس‌ از ابتلا به انسداد مزمن ریه دچار افسردگی و ناتوانی شده‌اید، این موضوع را حتما با پزشک خود درمیان بگذارید.

انسداد مزمن ریه چگونه درمان می شود؟

پس‌ از تشخیص پزشک مبنی‌بر تایید ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه، حال باید درمان مناسبی را برای این بیماری آغاز کنید. بسیاری از افراد مبتلا به COPD برای بهبودی علاوه‌بر ترک سیگار، به درمان‌های تخصصی‌تری نیز نیاز خواهند داشت. انواع روش‌های درمان انسداد مزمن ریه می‌توانند علائم را کاهش دهند، از عوارض جلوگیری نمایند و به‌طورکلی پیشرفت بیماری را کند کنند. در مراحل پیشرفته بیماری نیز درمان‌های موثری وجود دارند که خطر عوارض و تشدید بیماری را کاهش می‌دهند. درنتیجه فرد برای داشتن یک زندگی فعال و سالم، توانایی لازم را پیدا می‌کند. برخی از مهم‌ترین و پرطرفدارترین روش‌های درمان بیماری COPD شامل موارد زیر است.

تغییر سبک زندگی

برخی از تغییرات سبک زندگی می‌توانند به کاهش علائم و تسکین شما کمک کنند. ضروری‌ترین قسمت در تغییر سبک زندگی، ترک سیگار است. ترک سیگار می‌تواند از تشدید بیماری انسداد مزمن ریه جلوگیری کند. همچنین برای ترک سیگار تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض دود دست دوم و دیگر دودهای شیمیایی خودداری کنید. انجام ورزش به‌صورت منظم نیز می‌تواند قدرت کلی و توانایی ماهیچه‌های تنفسی را بهبود ببخشد. انواع ورزش‌های کششی با افزایش طول ماهیچه‌ها به انعطاف‌پذیری بیشتر کمک می‌کنند. ورزش‌های هوازی نیز تحمل قلب و ریه را افزایش داده و بدن را برای استفاده موثرتر از اکسیژن کارآمد می‌سازد. ازجمله ورزش‌های هوازی مناسب برای بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریه میتوان به پیاده‌روی و استفاده از دوچرخه ثابت اشاره نمود. انجام ورزش‌های قدرتی نیز در کنار ورزش‌های هوازی و کششی، می‌تواند باعث افزایش قدرت ماهیچه‌های تنفسی شود.

یکی دیگر از مهم‌ترین نکات در تغییر سبک زندگی، مصرف غذا سالم برای حفظ قدرت بدنی و بهبود سلامت جسمی خواهد بود. استفاده از یک برنامه غذایی مناسب و کاهش وزن باعث تنفس بهتر به‌ویژه هنگام انجام فعالیت‌های ورزشی می‌شود. بنابراین اگر دچار اضافه وزن هستید، با پیگیری یک برنامه غذایی مناسب و اصولی، وزن خود را کاهش دهید. درنهایت نیز توصیه می‌کنیم به‌صورت منظم تحت نظر پزشک متخصص باشید. ارزیابی منظم عملکرد ریه و دریافت سالانه واکسن آنفلوانزا در جلوگیری از بدتر شدن علائم COPD موثر خواهند بود.

دارودرمانی

انواع مختلفی از داروها برای درمان بیماری COPD استفاده می‌شوند. پزشک ممکن است مصرف برخی از دوره‌ها به‌صورت منظم و مصرف برخی دیگر را در صورت نیاز به شما توصیه کند. داروها می‌توانند علائم و تشدید بیماری را کاهش دهند. متخصصان برای درمان این بیماری داروهای زیر را تجویز می‌کنند.

  • برانکودیلاتورها: از برانکودیلاتورها اغلب به شکل تنفسی استفاده می‌شود تا ماهیچه‌های اطراف ریه ریلکس شوند. همین امر به بهبود سرفه و تنگی نفس کمک موثری می‌کند.
  • استروئیدهای خوراکی: پزشک برای افرادی که دچار COPD حاد شوند، دوره کوتاه مصرف کورتیکواستروئیدهای خوراکی را تجویز می‌کند تا از بدترشدن بیماری انسداد مزمن ریه جلوگیری نماید. توجه داشته باشید که مصرف طولانی‌مدت این داروها می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری همچون پوکی استخوان، دیابت، افزایش وزن، آب مروارید و… را به‌‌همراه داشته باشد.
  • استروئیدهای استنشاقی: کورتیکواستروئید‌های استنشاقی می‌توانند در التهاب مجاری هوایی نقش مهمی داشته باشند. همچنین این داروها به جلوگیری از تشدید بیماری کمک کرده و برای افرادی که تشدیدهای مکرر COPD تجربه می‌کنند، مفید خواهد بود.
  • داروهای استنشاقی ترکیبی: برخی از داروهای تجویزشده توسط پزشک ترکیبی از برانکودیلاتورها و استروئیدهای استنشاقی هستند که برای درمان بیماری موثر عمل می‌کنند.
  • تئوفیلین: یکی از داروهای پرطرفدار که بهبود تنفس و جلوگیری از تشدید علائم کمک می‌کند، تئوفیلین است. با توجه به اینکه این دارو ممکن است عوارضی مانند تهوع، سردرد و لرزش را به‌همراه داشته باشد، توصیه می‌کنیم مصرف آن را با دوزهای پایین آغاز کنید.
  • مهارکننده های فسفودی استراز ۴: یکی از داروهای جدیدی که برای افراد مبتلا به بیماری COPD استفاده می‌شود، مهارکننده های فسفودی استراز ۴ است. این دارو با کاهش التهاب مجاری هوایی، راه‌های هوایی را شل می‌کند.
  • آنتی‌بیوتیک‌ها: عفونت‌های تنفسی مانند آنفولانزا، برونشیت حاد و… می‌توانند علائم بیماری انسداد مزمن ریه را افزایش دهند. بنابراین مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها به درمان COPD کمک موثری می‌کنند.

توانبخشی و فیزیوتراپی ریه

برنامه توانبخشی ریه بطورکلی از آموزش، تمرینات ورزشی، توصیه‌هایی تغذیه‌ای و مشاوره تشکیل می‌شود. این برنامه‌ها به کاهش زمان بستری و بهبود کیفیت زندگی کمک موثری می‌کنند. در حقیقت هدف از توانبخشی ریه، کمک به بیماران به‌منظور به حداکثر رساندن سطح فعالیت و کیفیت زندگی است. در طی توان‌بخشی با افزایش تحمل ورزش، ایجاد تغییرات در رژیم غذایی، آموزش استفاده از داروها، انجام تمرینات تنفسی، یادگیری روش‌های صرفه‌جویی در انرژی و کاهش تنگی نفس آموزش‌های مفیدی را دریافت می‌کنید.

به‌طورکلی در جلسات توان‌بخشی و فیزیوتراپی تمرینات خاصی به‌منظور تقویت قدرت عضلات ازجمله عضلات مورد استفاده در تنفس به شما آموزش داده می‌شود تا بتوانید فعالیت‌های روزانه خود را بدون هرگونه تنگی نفس پیگیری نمایید. اگر شما یا اطرافیانتان به‌دلیل ابتلا به بیماری COPD نیاز به تمرینات توانبخشی و جلسات فیزیوتراپی داشتید و به‌دنبال بهترین کلینیک فیزیوتراپی در ایران و اهواز هستید، مجموعه تخصصی کیانپارس آماده خدمت‌رسانی به شما عزیزان است. این مجموعه برای افرادی که به‌دلیل وخامت بیماری امکان مراجعه حضوری به مرکز برای پیگیری درمان خود را ندارند، امکان فیزیوتراپی در منزل را قرار داده است. بنابراین پس ‌از تجویز پزشک در کنار استفاده از داروها و تغییر سبک زندگی می‌توانید با انجام تمرینات توان‌بخشی هرچه سریع‌تر به روال عادی زندگی خود بازگردید.

اطلاعات بیشتر   درمان دیسپارونی یا مقاربت دردناک با فیزیوتراپی

عمل جراحی

پزشک برای برخی از بیماران که با دارودرمانی، تمرینات توان‌بخشی و تغییر سبک زندگی بهبود نیافته‌اند، عمل جراحی را توصیه می‌کند. عمل جراحی می‌تواند شامل جراحی کاهش حجم ریه برای حذف بافت تخریب‌شده فوقانی ریه باشد تا فضای بیشتری برای بافت سالم باقی بماند و دیافراگم کارآمدتر عمل کند. در اغلب افراد جراحی کاهش حجم ریه می‌تواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد و طول عمر را افزایش دهد.

پیوند ریه نیز یکی دیگر از جراحی‌های مناسب برای بیماری انسداد مزمن ریه محسوب می‌شود که می‌تواند توانایی شما را برای فعال بودن و تنفس بهتر بهبود ببخشد. به یاد داشته باشید انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی قفسه سینه یکی از اقداماتی است که باید برای جلوگیری از عوارض جراحی همواره پیگیری کنید. تمرینات فیزیوتراپی به بازگشت هرچه زودتر شما به روال عادی زندگی روزمره کمک می‌کند.

نوع دیگری از جراحی که برای کمک به بهبود جریان هوا انجام می‌گیرد، بولکتومی است. در این جراحی پزشکان فضاهای هوایی بزرگ یا تاول‌ها را که باعث ایجاد مشکلات تنفسی شده‌اند را از ریه‌ها خارج می‌کنند.

سبک زندگی افراد مبتلا به COPD

با توجه به اینکه بیماری انسداد مزمن ریه به کنترل مادام‌العمر نیاز دارد، توصیه می‌کنیم با پیروی از برخی توصیه‌های مراقبتی، سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید. بیماری COPD ریه‌های شما را ضعیف می‌کند. بنابراین از انجام هرچیزی که ممکن است بر آن‌ها فشار وارد کند، خودداری نمایید. در ادامه به برخی از توصیه‌های مراقبتی در سبک زندگی افراد مبتلا به COPD خواهیم پرداخت.

  • رژیم غذایی حاوی غذاهای سالم داشته باشید و از مصرف غذاهای فرآوری شده که سرشار از روغن کالری و نمک هستند، خودداری نمایید.
  • از سیگار کشیدن به‌طور کامل اجتناب کنید؛ اما اگر برای ترک سیگار مشکل دارید، حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید. همچنین در معرض دود دست دوم، آلودگی هوا، گرد و غبار و دودهای شیمیایی نیز قرار نگیرید.
  • محل زندگی خود را به‌گونه‌ای بچینید که تمیز کردن و نظافت آن انرژی کمتری از شما بگیرد. در صورت نیاز برای انجام کارهای روزانه خود در منزل از دیگران کمک بگیرید.
  • ورزش روزانه و منظم می‌تواند در بهبود بیماری COPD موثر باشد. برای اطلاع از ورزش‌های مناسب برای این بیماری حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
  • اگر علاوه‌برCOPD، به بیماری‌های مزمن دیگری مانند دیابت یا بیماری‌های قلبی مبتلا هستید، حتما درمان آن‌ها را پیگیری کنید.

چگونه از ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه جلوگیری کنیم؟

برخلاف بسیاری از بیماری‌ها،COPD معمولا راهکار مشخصی برای پیشگیری از ابتلا دارد. این بیماری به‌صورت مستقیم با استعمال سیگار مرتبط است. بنابراین بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به انسداد مزمن ریه، عدم مصرف سیگار محسوب می‌شود. اگر در طولانی‌مدت سیگار کشیده‌اید و عادت به استفاده از آن دارید، بهترین راهکار این است که طبق یک برنامه ترک سیگار مناسب پیش بروید. در کنار ترک سیگار سعی کنید که در معرض گرد و غبار و گازهای شیمیایی و دود دست دوم سیگار قرار نگیرید؛ اما اگر شغل شما به‌گونه‌ای است که همواره در معرض ذرات معلق و گازهای سمی هستید، حتما از تجهیزات حفاظتی لازم استفاده کنید. روش دیگر برای پیشگیری از ابتلا به بیماری انسداد مزمن ریه، تزریق واکسن آنفلوانزا به‌صورت سالانه است تا خطر عفونت ریه کاهش یابد. توجه داشته باشید ذات‌الریه می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های مزمنی همچون COPD شود.

سخن پایانی

بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD یکی از عارضه‌های ریوی است که مشکلات تنفسی حادی را در بیمار ایجاد می‌کند. در صورت عدم پیگیری درمان، اختلال انسداد مزمن ریه می‌تواند باعث بیماری‌های ثانویه دیگری همچون بیماری‌های قلبی_عروقی، سرطان ریه و… شود. برای درمان این بیماری باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا روش مناسب درمان را برای شما را تعیین کند. افراد مبتلا به COPD همواره در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف هستند؛ اما با مدیریت و پیگیری درمان می‌توانید احتمال بروز آن‌ها را کاهش دهید. اگر سبک زندگی خود را تغییر دهید و تمرینات توان‌بخشی را طبق تجویز پزشک به‌صورت اصولی انجام دهید، بهبودی زودهنگام را تجربه می‌کنید. مجموعه تخصصی فیزیوتراپی کیانپارس همواره همراه شما عزیزان برای پیگیری تمرینات توان‌بخشی است. این مرکز قیمت فیزیوتراپی را به‌گونه‌ای تعیین نموده تا هر فرد در صورت ابتلا به این بیماری بتواند هرچه سریع‌تر اقدام به درمان کند. درنهایت اگر قصد رزرو نوبت فیزیوتراپی از این مرکز را داشتید، می‌توانید به راحتی از طریق وب‌سایت مجموعه کیانپارس اقدام نمایید.

سوالات متداول

1- درمان قطعی بیماری انسداد مزمن ریه چیست؟

به‌طورکلی نمی‌توان نسبت‌ به روش‌های درمانی برای بهبود بیماری COPD مطمئن بود؛ اما یکی از درمان‌های قطعی این بیماری، عمل جراحی است.

2- عدم درمان بیماری انسداد مزمن ریه چه عوارضی را در پی دارد؟

اگر این بیماری درمان نشده باقی بماند، باعث ایجاد بیماری‌های خطرناکی همچون عفونت‌های تنفسی حاد و سرطان ریه می‌شود.

3- چه ورزش‌هایی در بهبود COPD موثر هستند؟

پیاده‌روی، استفاده از دوچرخه ثابت و ورزش‌های کششی در بهبود بیماری انسداد مزمن ریه تاثیر قابل‌توجهی دارند.

 

6 دیدگاه

  • چطور می‌توان از تمرینات فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و سینه هستند، بهره برد؟

  • آیا فیزیو تراپی می‌تواند در کمک به نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت هستند، مفید باشد؟

  • چگونه می‌توان از تمرینات‌ورزشی فیزیوتراپی در کاهش درد مزمن بهره برد؟

  • تاثیر فیزیوتراپی در درمان عملکرد کودکان با اختلالات حرکتی چیست؟

  • چگونه می‌توان فیزیوتراپی را برای نقاحت بیمارانی با این مرض در آرنج و مچ هستند، به کار برد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *