فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال(acl)

فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال(acl)


فیزیوتراپی اندام های تحتانی؛ بسیاری از افرادی که به‌تازگی اقدام به جراحی رباط صلیبی نموده‌اند، با مشکلاتی مواجه هستند که مانع از بهبودی آن‌ها می‌شود. ازاین‌رو به انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی نیاز خواهند داشت. مراجعه به فیزیوتراپی به روند بهبودی بیمار را سرعت بخشیده و قدرت ماهیچه‌های پا را افزایش می‌دهد. اگر بیمار زیر نظر فیزیوتراپیست اقدام به طی نمودن مراحل بهبودی خود کند، با سرعت بیشتری به فعالیت‌های روزانه باز خواهد گشت. فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی باعث می‌شود تا قدرت ازدست‌رفته در عضلات زردپی، لگن، ماهیچه ساق پا یا چهار سر ران مانند قبل بازگردد. همچنین انجام فیزیوتراپی یکی از مهم‌ترین مراحل توان‌بخشی بعد از عمل جراحی است که به کاهش درد و التهاب کمک می‌کند. در ادامه با مهم‌ترین روش‌های انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال آشنا خواهید شد.

فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال(acl)
فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال(acl)

علل اصلی پارگی و کشیدگی رباط صلیبی

معمولا زمانی به رباط‌ها آسیب وارد می‌شود که شخص در حال پرش یا دویدن باشد و به‌طور ناگهانی سرعت یا مسیر خود را تغییر دهد. گاهی اوقات هنگام چرخیدن، زانو به یک طرف خم می‌شود و فرد دچار پارگی و کشیدگی رباط صلیبی می‌شود. این دسته از آسیب‌ها می‌توانند در اثر تماس‌های ناگهانی و شدید در فرد باعث ایجاد مشکل شوند. در این مواقع زانو بیش ‌از حد به سمت داخل باز و خم می‌شود. البته برخی فعالیت‌ها نیز ممکن است باعث آسیب به رباط صلیبی شود. این دسته از فعالیت‌ها شامل ورزش‌هایی همچون تنیس، ژیمناستیک و اسکی یا ورزش‌هایی که همراه با برخوردهای مستقیم مانند فوتبال، بسکتبال و راگبی است. تصادف با وسایل نقلیه همچون دوچرخه و موتور و نیز یکی از علل اصلی پارگی و کشیدگی رباط صلیبی محسوب می‌شود.

به‌طورکلی پارگی و کشیدگی رباط‌ها دارای علائم مخصوصی است که فرد در صورت مواجهه با آن‌ها باید در سریع‌ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کند. برخی از علائم پارگی و کشیدگی رباط‌ها شامل موارد زیر است.

  • صدای تق در زانو به‌همراه احساس خالی شدن و ناپایداری زانو
  • احساس شل شدگی مفصل زانو
  • درد ناگهانی و شدید
  • تورم پس‌ از آسیب و خونریزی داخلی
  • احساس درد شدید هنگام قرار دادن وزن بدن روی زانو
اطلاعات بیشتر   فیزیوتراپی چگونه در پروسه درمان به افراد کمک می‌کند؟

تاثیر فیزیوتراپی پس‌ از جراحی رباط صلیبی

بسیاری از اقداماتی که فیزیوتراپیست برای بیمار تجویز می‌کند باعث می‌شود که مشکلات ناشی از پارگی رباط صلیبی بیمار برطرف شود. تمرینات ورزشی بخصوصی وجود دارد که به کسب نتیجه بهتر و درمان رباط صلیبی کمک می‌کند. ازجمله این ورزش‌ها می‌توان به ورزش‌های تقویتی، تمرینات تعادلی و انعطاف‌پذیری اشاره نمود که هرکدام از این موارد در بازسازی عضلات پا، راه رفتن و دویدن بیمار موثر هستند. همچنین تمرینات تجویزشده توسط فیزیوتراپیست به بازیابی عملکرد، افزایش توانایی حرکت زانو و بهبود دامنه حرکتی کمک می‌کند. فیزیوتراپیست‌ها با بررسی مشاوره‌های فیزیکی به بهبودی بیمار کمک شایانی می‌کنند؛ چراکه بعد از عمل رباط صلیبی، نحوه حرکت صحیح پا به بیمار آموزش داده می‌شود. بیمار نیز علاوه‌بر با یادگیری این موارد از آسیب‌هایی که در آینده ممکن است به پا وارد شود، جلوگیری می‌کند. از جمله مهم‌ترین تاثیرات فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • جلوگیری از آسیب فیزیکی و تقویت قوا بدن
  • تقویت و افزایش دامنه حرکتی پس‌ از عمل
  • توان‌بخشی افراد سالمند
  • تسریع در روند بهبودی بیمار
  • کمک به اصلاح نحوه راه رفتن، نشستن و ورزش کردن

معمولا افرادی که به‌تازگی جراحی رباط صلیبی انجام داده‌اند، به‌دنبال بهترین کلینیک فیزیوتراپی در ایران هستند تا ادامه روند خود را در آن‌جا پیگیری کنند. وجود یک مرکز فیزیوتراپی که علاوه‌بر ارائه خدمات فیزیوتراپی در منزل از امکانات، تجهیزات و کادری مجرب برخوردار باشد، امری بسیار بااهمیت است؛ اما شاید شما نیز مشتاق باشید بدانید که چنین کلینیک فیزیوتراپی کجاست؟ درواقع معیارهای مختلفی وجود دارد که می‌توان با در نظرگیری آن‌ها یک کلینیک فیزیوتراپی را برتر دانست. کلینیک فیزیوتراپی کیانپارس با بهره‌گیری از کادری مجرب و به‌روزترین تجهیزات فیزیوتراپی دنیا همواره پیشگام در ارائه خدمات فیزیوتراپی با قیمت مناسب و بهترین کیفیت به شما عزیزان است.

روش های انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی

فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال عموما به احیای بخش‌های آسیب‌دیده و افزایش توانایی بافت‌ها برای انجام حرکات روزمره کمک می‌کند. انجام فیزیوتراپی بعد از عمل در کوتاه نمودن طول دوره درمان و بهبودی سریع‌تر بسیار موثر خواهد بود. برای انجام فیزیوتراپی بعد از این جراحی بسته به شرایط بیمار از روش‌های مختلفی بهره گرفته می‌شود که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

دستگاه‌ها و تجهیزات تحریک الکتریکی

معمولا بیمارانی که دچار پارگی رباط صلیبی می‌شوند نیاز به دستگاه‌های تحریک الکتریکی دارند. این دستگاه‌ها قدرت عضلات زانو و چهار سر ران را افزایش داده و به بیمار کمک می‌کند تا بتواند زانوی خود را به‌طور کامل خم و راست کند.

ماساژ درمانی

یکی از روش‌های سنتی برای فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی، ماساژ درمانی است. انجام این روش به فرایند ارزیابی اندام آسیب‌دیده کمک زیادی می‌کند. با انجام ماساژ درمانی می‌توان قدرت ازدست‌رفته عضلات آسیب‌دیده را به حالت قبل بازگرداند و عضلات ضعیف را بهبود بخشید.

اطلاعات بیشتر   چگونه یک فیزیوتراپیست خوب انتخاب کنیم؟

اوزون تراپی

ازجمله مهم‌ترین روش‌های درمان بیمارانی که دچار مشکل پارگی رباط صلیبی شده‌اند، اوزون تراپی است. اوزون تراپی به روند بهبودی بیمار سرعت بخشیده و بیمار در مدت زمان کمتری به فعالیت‌های روزانه بازمی‌گردد. اوزون تراپی با تحریک و ترمیم فیبروبلاست مفصل باعث تحریک مفصل شده و فرد قادر به انجام فعالیت‌های خود خواهد بود. این روش درد و التهاب را تا حد زیادی کاهش می‌دهد و با افزایش گردش خون، به آبرسانی بهتر بافت آسیب‌دیده کمک می‌کند. اوزون تراپی درد زانو را کاهش داده و دامنه حرکتی نیز افزایش می‌یابد.

مراحل انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی

فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال(acl)
فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال(acl)

انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال در چهار مرحله مختلف انجام می‌گیرد. براساس بررسی‌های انجام‌شده بیمارانی که از این برنامه به‌صورت مرحله به مرحله پیگیری می‌کنند، پس‌ از سه هفته می‌توانند به‌راحتی راه بروند و به انجام کارهای روزمره بپردازند. البته توجه داشته باشید که مدت‌زمان بهبودی برای هر فرد کاملا متفاوت است. بنابراین ممکن است بازه درمانی برای بسیاری از افراد کوتاه‌تر یا طولانی‌تر شود. در ادامه با مراحل فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی آشنا خواهید شد.

مرحله اول، کمک به بهبودی زانو

در واقع هدف اصلی در اولین مرحله از انجام فیزیوتراپی، محافظت از زانو است؛ به‌گونه‌ای که روند بازیابی دامنه کامل حرکتی مفصل آغاز شود. در مرحله اول معمولا بیمار به عصای زیر بغل احتیاج دارد. همچنین فیزیوتراپیست نحوه راه رفتن با عصا بر روی سطوح صاف و بالا پایین رفتن از پله‌ها را به بیمار آموزش می‌دهد.

مرحله دوم، کنار گذاشتن عصا

پیش از شروع مرحله دوم، بیمار باید بتواند به‌راحتی عضله چهار سر ران خود را منقبض کند. هدف از این مرحله عدم استفاده از عصا و شروع به راه رفتن عادی است. در این مرحله فیزیوتراپی با استفاده از یخ و تحریک الکتریکی عصبی برای زانوی شما ادامه خواهد یافت.

تا پایان مرحله دوم قطعا شما به‌صورت عادی راه خواهید رفت. البته ممکن است شاهد ورود یک خمیدگی جزئی در زانو باشید که با بهبود دامنه حرکتی آن نیز برطرف می‌شود. در مرحله دوم تمرینات عضلات لگن پیشرفته‌تر شده و هنگام تمرین باید از وزنه‌های سبکی استفاده کنید.

مرحله سوم، قوی‌ تر شدن

هدف از مرحله سوم قوی‌تر کردن پا است؛ به‌طوری‌که در پایان این مرحله شما بتوانید به‌صورت آهسته بدوید. در مرحله سوم شما باید تمریناتی برای بهبود تعادل، تمرینات اسکات و بلند کردن مستقیم پا به‌همراه تمرینات پیشرفته تقویت عضلات لگن انجام دهید. معمولا در این زمان دیگر نیازی به استفاده از یخ یا تحریکات الکتریکی نخواهید داشت.

مرحله چهارم، بازگشت به حالت عادی

در مرحله چهارم باید به‌صورت عادی و همچون گذشته بدوید. البته توجه داشته باشید که در این مرحله نباید بیش‌ از توانایی از خود کار بکشید. طی مرحله چهارم توجه داشته باشید که نباید در ورزش‌های سطح بالایی که دارای شروع و توقف‌های ناگهانی هستند، شرکت کنید. در این مرحله تا حدودی به فعالیت‌های ورزشی بازخواهید گشت و باید به‌راحتی بتوانید با یک پا لی‌لی کردن را انجام دهید. اگر بتوانید این کار را به‌صورت کاملا مسلط و بدون احساس درد و ناتوانی انجام دهید، طبق نظر فیزیوتراپیست می‌توانید به‌طور کامل به تمرینات پیشرفته ورزشی باز گردید.

اطلاعات بیشتر   بورسیت لگن

اهمیت انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی

فیزیوتراپیست در فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی می‌تواند از روش‌های درمانی مختلفی برای سرعت بخشیدن به بهبود بیمار استفاده کند. برخی از متدهای درمان سنتی همچون گرما درمانی و ریلکس کردن ماهیچه‌ها یا متدهای مدرنی همچون شوک‌های الکتریکی، مگنت و لیزر از جمله روش‌هایی هستند که فیزیوتراپیست از آن‌ها برای بهبود بیمار بعد از جراحی کمک می‌گیرد. توجه داشته باشید که به‌دلیل اهمیت بالا فیزیوتراپی، بیمار این کار را باید طی هفته‌های متوالی انجام دهد. اگر ساکن اهواز هستید و به تازگی این جراحی را انجام داده‌اید، به بهترین کلینیک فیزیوتراپی در اهواز نیاز خواهید داشت. کلینیک تخصصی فیزیوتراپی کیانپارس نزدیک ‌ترین فیزیوتراپی به ساکنان اهواز است. اگر برایتان سوال است که این کلینیک فیزیوتراپی چه بخش‌هایی دارد؟ باید بگوییم کلینیک تخصصی کیانپارس از بخش‌های متعددی جهت درمان بیمارها و نظم بخشیدن به امور مجموعه تشکیل شده‌ است که تا رضایت هرچه بیشتر شما عزیزان را جلب کند. قیمت فیزیوتراپی در این مجموعه کاملا منصفانه بوده و در صورتی که تحت پوشش بیمه باشید، قیمت انجام این خدمات برای شما تا حد قابل‌توجهی کاهش پیدا می‌کنند. اگر قصد رزرو نوبت فیزیوتراپی از این مجموعه را دارید، تنها کافی است با مراجعه به وب‌سایت از طریق فرم موجود در آن اطلاعات لازم را وارد کنید تا کارشناسان مجموعه در اولین فرصت با شما تماس حاصل کنند.

Loading...

سخن پایانی

یکی از شایع‌ترین آسیب‌هایی که می‌تواند سلامت انسان را به خطر بیندازد، پارگی رباط صلیبی زانو است. در این‌گونه موارد فرد آسیب‌دیده راهی جز عمل جراحی نداشته و باید برای بهبودی تحت عمل جراحی قرار گیرد؛ اما توجه داشته باشید که پیگیری فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی یا ای سی ال امری بااهمیت و ضروری بوده و که نباید از آن غافل شد. انجام فیزیوتراپی به بیمار کمک می‌کند تا با سرعت بیشتری بهبود یابد و به امور معمول و روزمره خود بازگردد.

سوالات متداول

1- انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی چه مزیتی دارد؟

انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی به تقویت قوا جسمانی، تصحیح شیوه‌های نادرستی حرکتی و تقویت دامنه حرکتی کمک می‌کند.

2- فیزیوتراپی بعد از جراحی رباط صلیبی دارای چند مرحله است؟

فیزیوتراپی بعد از این جراحی شامل 4 مرحله اصلی کمک به بهبودی زانو، حرکت بدون استفاده از عصا، تقویت عضلات و بازگشت به وضعیت عادی است.

3- فیزیوتراپیست در اولین جلسه فیزیوتراپی چه مواردی را مورد بررسی قرار می‌دهد؟

فیزیوتراپیست در اولین جلسه میزان تورم، معاینه دستی، قدرت عضلانی، دامنه حرکتی، تعادل و… را ارزیابی می‌کند.

منبع: ایران دی پی تی(irandpt)

6 دیدگاه

  • چگونه تمرینات‌ورزشی توانبخشی می‌توانند بهبودی وضعیت عضلاتی و سیستم عصبی افراد با اختلالات توجه و بیش‌فعالی مؤثر باشند و ب‌چه صورت می‌توانند به افزایش تمرکز و توجه آنها کمک کنند؟

  • چه نکاتی برای جلوگیری از آسیب‌های مرتبط با مفاصل در سالمندان وجود دارد؟

  • چگونه می‌توان از فیزیوتراپی برای کاهش درد و نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت مچ و پا هستند، استفاده کرد؟

  • چگونه می‌توان به کودکان با ناتوانی حرکتی از طریق فیزیوتراپی کمک کرد؟

  • چگونه فیزیوتراپی می‌تواند در بهبود آسیب‌های ورزشی کمک کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *