یکی از شایعترین مشکلات اسکلتی عضلانی، درد زانو است که میتواند به صورت خفیف، شدید، مزمن یا ناگهانی بروز پیدا کند. این عارضه میتواند در همه افراد از جمله ورزشکاران، سالمندان و جوانان پدیدار شود. روشهای درمانی به کار رفته، متناسب با شدت آسیب وارده متفاوت است. فیزیوتراپی زانو یکی از بهترین و مؤثرترین روشهای درمانی برای کاهش درد و التهاب میباشد.
دلایل درد زانو
درد زانو ممکن است به دلیل وارد شدن ضربه، برخی بیماریها، سن یا شرایطی مانند بارداری بروز پیدا کند. در ادامه به برخی از دلایل درد زانو اشاره میکنیم.
تاندونیت
تاندونیت یا همان التهاب تاندون به علت فشار بیش از حد یا آسیب مستقیم به تاندونها ایجاد میشود. این مشکل ممکن است در محل اتصال تاندون به استخوان نیز بروز پیدا کند که به شکل التهاب و درد شدیدی خود را نشان میدهد.
بورسیت
در اطراف مفصل زانو کیسههایی وجود دارد که بورس نامیده میشوند. این کیسهها ممکن است بنا به دلایلی مانند عفونت یا وارد شدن ضربه دچار التهاب شوند و درد ایجاد کنند. به چنین وضعیتی بورسیت گفته می-شود که بسیار دردناک میباشد.
آرتروز
آرتروز که به آن استئوآرتریت نیز گفته میشود یکی از دلایل شایع دردهای زانو محسوب میشود. زمانی که غضروف مفصل از بین برود، آرتروز ایجاد میشود که در حالات شدید مینیسک زانو را دچار ساییدگی کرده و در صورت عدم درمان شکل زانو را تغییر میدهد. آرتروز در بسیاری از موارد باعث ایجاد زانوی پرانتزی می-شود. فیزیوتراپی زانو تا حد زیادی از این مشکل جلوگیری میکند.
روماتیسم مفصلی
بیماری دیگری که باعث دردهای ناحیه زانو میشود، روماتیسم مفصلی است که علاوه بر درد، علائمی مانند التهاب و تورم زانو نیز ایجاد میکند.
شکستگی
یکی از دلایل اصلی دردهای زانو، شکستگی است که بر اثر سقوط از ارتفاع یا تصادف به وجود میآید. انواع شکستگی نظیر شکستگی کشکک، سطح مفصلی استخوان ران وساق، میتوانند زانو را تحت تأثیر قرار دهند. در این موارد مفصل تحرکی نداشته و در گذر زمان دچار خشکی، التهاب و درد و کوتاهی عضلات و رباطها میشود. برای پیشگیری از این موضوع باید زیر نظر پزشک حرکات مناسبی را جهت جلوگیری از خشکی مفصل انجام داد و یا زیر نظر فیزیوتراپیست، تمرینات و تکنیکهای مخصوص فیزیوتراپی زانو را پیش گرفت.
کشیدگی و دررفتگی زانو
ممکن است بر اثر وارد شدن ضربه، تصادف و یا هر نوع حادثه دیگر، کشیدگی و دررفتگی در ناحیه زانو ایجاد شود که به شکل درد شدید خود را نشان میدهد.
فیزیوتراپی زانو چه کمکی به کاهش درد در این ناحیه میکند؟
فیزیوتراپیست در جلسه اول بررسی اولیهای از وضعیت بیمار صورت میدهد. از بیمار سؤالاتی جهت طریقه رخ دادن حادثه، سابقه پزشکی و مصرف دارو پرسیده شده و در آخر به وسیله تستهای تشخیصی، شدت آسیب وارده شناسایی میشود. طبق نتایج تستهای تشخیصی و همچنین ارزیابی فیزیوتراپیست، برنامه درمانی و تعداد جلسات برای بیمار مشخص میشود.
هدف از فیزیوتراپی زانو، کاهش درد، کاهش التهاب، تقویت عضلات، افزایش دامنه حرکتی زانو و محافظت از مفاصل اطراف آن خواهد بود. علاوه بر تکنیکهای مخصوص فیزیوتراپی، ممکن است از تمرینات ورزشی، طب سوزنی و ماساژ درمانی نیز استفاده شود تا نتیجهی مطلوبی حاصل شود.
جمعبندی
مفصل زانو نقش پررنگی در حرکات روزانه ما ایفا میکند؛ در نتیجه وجود هرگونه مشکل یا آسیب در این قسمت میتواند حرکات فرد را محدود کرده و کیفیت زندگی شخص را بسیار پایین آورد. فیزیوتراپی زانو، روشی مؤثر در درمان اختلالات موجود در این ناحیه است که با انجام جلسات درمانی به صورت منظم و اصولی، بدون شک نتایج مطلوبی حاصل خواهد شد. با تشخیص به موقع و شروع فرایند درمان، میتوان از گسترش این عارضه جلوگیری کرد.
سؤالات متداول
هزینه فیزیوتراپی زانو چقدر است؟
هزینه فیزیوتراپی به روشها و تجهیزات مورد استفاده بستگی دارد. با توجه به میزان آسیب وارده به زانو بیمار، وضعیت فرد ارزیابی شده و هزینه به اطلاع وی میرسد.
چند جلسه برای فیزیوتراپی زانو نیاز است؟
پاسخ این سؤال به شدت آسیب وارده، دستور پزشک و نتایج ارزیابی وضعیت بیمار وابسته است.
چگونه میتوان تمریناتورزشی فیزیوتراپی را در خانه به عنوان تکنیکهای توانبخشی خودمان انجام داد؟
چگونه تمریناتورزشی توانبخشی میتوانند بهبودی وضعیت عضلاتی و سیستم عصبی افراد با مشکلات حرکتی و عضلانی ناشی از ناتوانی مفصلی کمک کنند و بچه صورت میتوانند بهبودی توانایی حرکتی و توانایی اجرای وظایف روزمره کمک کنند؟
چگونه میتوان از تکنیکهای فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر و ستون فقرات پایین و سینه هستند، بهره برد؟
راهکارهای فیزیوتراپی برای ارتقاء عملکرد و توانایی جسمی افراد مبتلا به بیماریهای عصبی چیست؟
آیا تمریناتورزشی و فعالیتهای فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها بهبودی تابآوری و افزایش انگیزه بیماران کمک میکند؟
چگونه فرآیند فیزیوتراپی پس از جراحی اندامها باید با پزشکان و متخصصان دیگر مشورت شود تا هماهنگی بهتری در فرآیند بهبودی بیماران ایجاد شود؟