یکی از شایعترین اختلالات عصبی و عضلانی که میتواند هر فردی را درگیر کند، آرتروز زانو است. این اختلال مزمن میتواند شرایط دردناک و سختی را برای بیمار ایجاد نماید. ضمنا بیتوجهی به درمان آرتروز زانو میتواند عواقب جبران ناپذیری برای بیمار داشته باشد، به همین دلیل توصیه میشود که در صورت ابتلا خود یا یکی از اطرافیان به این عارضه، هر چه سریعتر اقدامات لازم درمانی انجام گیرد.
آرتروز زانو چیست؟
استئوآرتریت یا آرتروز زانو یکی از مهمترین دلایل درد زانو در بزرگسالان است که به دلیل آسیب و پارگی غضروف مخصوص مفصل زانو ایجاد میشود. این پارگی و آسیب دیدگی در اثر ایجاد درد شدید در زانو گاهی حتی راه رفتن فرد را نیز مختل میکند.
متاسفانه تحقیقات نشان داده است که در سالیان اخیر به دلیل تغییر لایف استایل افراد و کم شدن تحرک و بالا رفتن وزن، میزان ابتلا افراد به این عارضه نسبت به گذشته بسیار افزایش یافته است. اما امروزه راههای درمان بسیاری برای کنترل و بهبود این عارضه وجود دارد که فرد بیمار میتواند با بهره گیری از آن دردهای ناشی از این بیماری را التیام بخشد.
مهمترین نشانه ابتلا به آرتروز زانو ضعف در عضلات این ناحیه، خشکی زانو، عدم تعادل، و احساس درد میباشد. اگر تجربه این علائم را دارید، بهتر است همین الان برای معاینه و تشخیص بیماری به یک متخصص خبره مراجعه کنید.
علت آرتروز زانو
یکی از مهمترین سوالات مطرح شده توسط بیماران این است که علت آرتروز زانو چیست؟ یا چرا فردی به این عارضه مبتلا میشود؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که افزایش سن، عوامل ژنتیکی، اضافه وزن و چاقی، ابتلا به برخی بیماریهای درگیر کننده مفصل چون نقرص، فشار زیاد به زانو و عدم تحرک از مهمترین دلایلی است که زمینه را برای ابتلا به آرتروز زانو فراهم میکند.
در واقع میتوان گفت افرادی که لایف استایل غلطی را در پیش گرفتهاند، بیشتر در خطر ابتلا به آرتروز و دیگر بیماریهای مربوط به سیستم و عضله میشوند.
درمان آرتروز زانو
امروزه روشهای بسیاری برای درمان آرتروز زانو در نظر گرفته شده است که برخی از آنها به شرح زیرند:
● درمان به وسیله جراحی: این روش بیشتر برای کسانی مورد استفاده قرار میگیرد که آسیب در مفصل زانو به قدری بالا است که امکان درمان با روشهای غیرتهاجمی وجود نداشته باشد. تعویض مفصل یکی از مهمترین روشهای جراحی آرتروز زانو است.
● دارو درمانی: این شیوه درمانی به عنوان یک درمان مکمل با سایر شیوههای درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. پزشک متخصص فیزیوتراپیست از بیمار میخواهد با استفاده از داروهای ضد ویروسی و ضد تورم و همچنین مسکنها میزان درد خود را کنترل کنند.
● فیزیوتراپی: این روش درمانی یکی از ارزانترین و کم عارضهترن و همچنین کاربردیترین روشی است که میتواند در مدت زمانی کوتاه بهبودی لازم را حاصل کند. با فیزیوتراپی آرتروز زانو میتوان بازه زمانی لازم برای درمان کامل به طور قابل توجه کاهش داد. البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که گاهی پزشک توصیه میکند که فرد در کنار سایر شیوههای درمانی چون جراحی از فیزیوتراپی نیز استفاده کند.
● پی آر پی درمانی: پی آر پی درمانی یکی از شیوههای نوین درمان است که با استفاده از پلاکت خون بیمار انجام میگیرد. در این روش پلاکت خون بیمار استخراج و در شرایط آزمایشگاهی به محلولی جهت تزریق و بهبود وضعیت بیمار تبدیل میشود.
● سلول درمانی: سلول درمانی یکی از جدیدترین تکنیکها در حوزه پزشکی بازساختی است که در بسیاری از کشورها برای درمان آرتروز زانو مورد استفاده قرار میگیرد. اما متاسفانه به دلیل دارا بودن هزینه بسیار بالا خیلی از افراد قادر به استفاده از این شیوه درمانی برای کنترل بیماریهای مختلف خود نیستند.
پیشگیری از آرتروز زانو
داشتن یک لایف استایل صحیح، نقش بسیاری در پیشگیری از آرتروز زانو دارد. برای این اقدام لازم است تا در صورت اضافه وزن، با کمک متخصصان تغذیه وزن خود را کنترل کنید. اضافه وزن یکی از مهمترین دلایلی است که باعث میشود تا فرد بیش از گذشته در معرض ابتلا به این اختلال قرار گیرد. بنابراین افرادی که وزن نرمالی دارند، کمتر دچار آرتروز زانو میشوند.
ورزش کردن و تحرک از دیگر عواملی است که میتواند شانس شما را برای ابتلا به بیماریهای عصبی و عضلانی کاهش دهید. سعی کنید در کنار ورزش و تقویت عضلات یک رژیم غذایی سالم و به دور از الکل و دخانیات داشته باشید تا برای مدت زمان بیشتری تندرست بمانید.
پرهیز از بلند کردن اجسام بسیار سنگین و بلند کردن درست اجسام از دیگر راهکارهای پیشگیری از این بیماری است.
جمع بندی
در این مطلب در رابطه با آرتروز زانو و درمان و بهبودی این عارضه صحبت کردیم. قطعا یکی از مهمترین روشهای که هر فرد میتواند برای کنترل این بیماری و دستیابی به درمان سریع از آن استفاده کند، فیزیوتراپی است. با انجام فیزیوتراپی آرتروز زانو توسط یک فیزیوتراپیست باتجربه که در زمینه کاری خود خبره و توانمند باشد، میتوانید بدون نیاز به جراحی و صرف هزینه بالا این بیماری را درمان کنید.
رزرو نوبت
اگر شما نیز از درد زانو بر اثر آرتروز خسته شدهاید و میخواهید هر چه سریعتر بهبودی خود را به دست آورید، میتوانید با کمک متخصصان کلینیک کیان پارس مسیر درمان این عارضه را سریعتر طی کنید.
برای رزرو نوبت در این مجموعه میتوانید با تکمیل فرم موجود در پایین صفحه؛ نسبت به مراجعه حضوری هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
سوالات متداول
هزینه فیزیوتراپی آرتروز زانو چقدر است؟
بسته به اینکه پزشک برای شما چندین جلسه فیزیوتراپی تجویز میکند، و اینکه برای فیزیوتراپی به مراکز دولتی مراجعه میکنید یا خصوصی هزینه متفاوتی در انتظار شما خواهد بود.
تعداد جلسات فیزیوتراپی آرتروز زانو برای بهبودی چگونه تعیین میشود؟
تعداد جلساتی که لازم است بیمار برای درمان و بهبودی طی کند، بسته به شرایط جسمی او فرق دارد. هر چه میزان آسیب دیدگی زانو بر اثر این عارضه کمتر باشد، فرد طی جلسات کمتری درمان میشود.
آیا موارد مشابه در فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها برای بزرگترها و کودکان تفاوت دارند؟
آیا فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها برای افرادی که مبتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت یا فشار خون بالا هستند نیازهای خاصی دارد و بچه صورت میتوان این نیازها را مدیریت کرد؟
چگونه تمریناتورزشی تعادلی و توانبخشی میتوانند در پیشگیری از آسیبهای ورزشی و افتادن در سالمندان کمک کنند و بچه صورت میتوانند کیفیت زندگی آنها را ارتقا دهند؟
چگونه میتوان از تمرینات فیزیوتراپی در کاهش خطر ایجاد آسیبهای ورزشی در افرادی که فعالیتهای ورزشی باشند، بهره برد؟
آیا فیزیو تراپی میتواند در کمک به نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج هستند، مفید باشد؟
چگونه تمریناتورزشی تعادلی میتوانند در پیشگیری از آسیبهای ورزشی و افتادن در ورزشکاران کمک کنند؟