استخوان ران که به عنوان استخوان فمور نیز شناخته میشود، قویترین و بزرگترین استخوان بدن محسوب به شمار میآید. این ستخوان یکی از اصلیترین استخوانهای بدن بوده و در راه رفتن و حرکت، نقش موثری ایفا میکند. در نتیجه شکستگی، اصابت ضربه و آسیب دیدن آن، ما را در انجام فعالیتهای روزمره با مشکل مواجه خواهد کرد. دلایل بسیاری میتوانند باعث التهاب و درد در این ناحیه شوند. علاوه بر حادثه و وارد شدن ضربه، برخی بیماریها نیز میتوانند به مفصل ران آسیب برسانند. روشهای درمانی مختلفی برای آسیبهای مفصل ران وجود دارند که متناسب با نوع و شدت آسیب، مورد استفاده قرار میگیرند. فیزیوتراپی ران، یکی از مؤثرترین و بهترین راههای درمانی برای تسکین و بهبود اختلالات این ناحیه میباشد.
دلایل درد ران چیست؟
شکستگی، عامل اصلی دردهای ناحیه استخوان ران است. درست است که شکستگی ران به دلیل اندازه بزرگ آن سخت است اما برخی تصادفهای شدید باعث این اتفاق خواهند شد. ممکن است شکستگی ران در سالمندان نیز به دلیل افتادن از ارتفاع یا سقوط اتفاق بیفتد که دلیل اصلی آن، ضعیف بودن استخوانهای آنها است. برخی بیماریها نیز باعث ضعف در استخوان ران میشوند که عبارتند از: تومور، کیست استخوانی و پوکی استخوان.
دلیل دیگری نیز که ممکن است باعث دردهای شدید در این ناحیه شود، کشیدگی ران است. کشیدگی بیش از حد ران باعث میشود فیبرها در عضلات چهار سر بیش از حد کشیده شده و جراحت بردارند. در صورتی که کشیدگی فیبرها بیش از اندازه باشد، پارگی ماهیچهها رخ میدهد که ممکن است مقدار آن اندک باشد یا تمام ماهیچه را در بر بگیرد. این مورد سبب دردهای شدید ماهیچهای خواهد شد.
ناصحیح تمرین کردن در تمرینات ورزشی و سفتی و عدم تعادل ماهیچهای نیز میتوانند سبب کشیدگی ران شده که نتیجهای جز دردهای شدید ماهیچهای نخواهد داشت.
فیزیوتراپی مفصل ران چه کمکی به کاهش درد میکند؟
فیزیوتراپیست در جلسه اول، ارزیابی اولیهای از شرایط بیمار انجام میدهد و متناسب با شدت آسیب وارده برنامه درمانی مناسبی را به وی ارائه میکند. فیزیوتراپی به طور کل بر روی کاهش درد و تورم، محافظت از جراحت، افزایش دامنه حرکتی ران و تقویت زانو و رانها تمرکز میکند. همچنین تکنینکهای فیزیوتراپی سبب میشود طول ماهیچه نرمال شده و عملکرد فرد در فعالیتهایی نظیر دویدن، راه رفتن و پریدن بهبود یابد. بسته به میزان شدت آسیب، حداقل ۶ هفته به انجام تمرینات فیزیوتراپی نیاز است.
علاوه بر تکنیکهای تخصصی فیزیوتراپی مفصل ران، تمرینات ورزشی، طب سوزنی و ماساژ درمانی نیز ممکن است بنا به نظر فیزیوتراپیست مورد استفاده قرار بگیرد.
پیشگیری از وارد شدن آسیب به ناحیه مفصل ران
- گرم کردن و انجام حرکات کششی قبل از تمرین
- افزایش تدریجی شدت تمرینات
- انجام صحیح تمرینات ورزش حرفهای
- استراحتهای مداوم و منظم در حین ورزش
- ماساژ رانها به صورت دورهای منظم
- وارد نکردن فشار بیش از حد به رانها
جمعبندی
فیزیوتراپی مفصل ران روشی مؤثر در بهبود دردهای ناحیه ران یا همان فمور است. این استخوان در انجام حرکات روزانه ما نقش مهمی ایفا میکند. فلذا بهتر است در صورت وجود هرگونه علائم درد شدید، عدم توانایی در حرکت پا یا حساسیت ران به هنگام هرگونه تماس و لمس، در اسرع وقت به پزشک متخصص یا فیزیوتراپیست مراجعه کرده و فرایند درمانی را شروع نمایید.
سؤالات متداول
هزینه فیزیوتراپی مفصل ران چقدر است؟
هزینه فیزیوتراپی به روشها و تجهیزات مورد استفاده بستگی دارد. با توجه به میزان آسیب وارده به استخوان ران بیمار، وضعیت فرد ارزیابی شده و هزینه به اطلاع وی میرسد.
چند جلسه برای فیزیوتراپی مفصل ران نیاز است؟
پاسخ این سؤال به شدت آسیب وارده، دستور پزشک و نتایج ارزیابی وضعیت بیمار وابسته است.
چگونه میتوان از پشتیبانی خانواده و افراد معاشرتی برای بیماران در فرآیند فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها بهره برد و آنها را تشویق کرد؟
چگونه میتوان از تکنیکهای فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو هستند، بهره برد؟
آیا فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها برای بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن مانند آرتریت رماتوئید و بیماریهای قلبی میتواند اثرات مخصوص خود را داشته باشد؟
چطور میتوان از تمرینات فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و سینه هستند، بهره برد؟
چگونه میتوان از تغذیه مناسب و تدابیری همچون ترشی و خواب مناسب برای تقویت اثرات فیزیوتراپی بعد از جراحی اندامها بهره برد و از طریق آنها بهبودیی بیماران کمک کرد؟
چگونه میتوان از تمرینات فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت صورت و گردن و شانه و دست و آرنج و بازو و مچ و پاهای جلو و پشت و کمر و ستون فقرات پایین و سینه و کمر و فیزیوتراپی پاها و بازوها و ساق پا هستند، بهره برد؟