ساعد، متصلکننده دست به آرنج و بازو است و حرکات نیم تنه فوقانی را کامل میکند. فلذا در صورت آسیب دیدن آن، فرد برای انجام بسیاری از حرکات ناتوان خواهد بود. احساس درد در ساعد میتواند در انجام فعالیتهای روزانه فرد اختلال وارد کند. علل مختلفی میتوانند سبب درد ساعد شوند؛ در نتیجه روشهای درمانی گوناگونی برای آن به کار گرفته میشود. یکی از مؤثرترین روشهای درمانی برای آسیبهای وارده به ساعد، فیزیوتراپی است. فیزیوتراپی ساعد میتواند التهاب و درد را در ناحیه مذکور کاهش داده و گردش خون در اطراف محل آسیب دیده را افزایش دهد.
علت درد ساعد
دو استخوانهای رادیوس و اولنار، طول ساعد را به مچ دست متصل میکنند. ساعد به دلیل اینکه پلی بین بازو و دست است، نقش مهمی در اغلب حرکات روزانه ما ایفا میکند. بنابراین هرگونه اختلال در این ناحیه میتواند باعث محدودیت گسترده حرکت شده و در فعالیتهای روزانه ما مشکل ایجاد کند. درد ساعد میتواند ناشی از انجام مکرر یک کار، وارد کردن فشار بیش از حد و وارد شدن ضربه و پدیدآمدن جراحت باشد.
برخی گروهها بیشتر در معرض خطر قرار دارند. اغلب افرادی که با کامپیوتر و کیبورد آن کار میکنند یا شغل کارمندی دارند، درد در قسمت ساعد را تجربه کردهاند. بسیاری از دردها معمولی بوده و خطرناک نیست. با این حال ممکن است درد ساعد در گذر زمان شدیدتر شده و نشان از به وجود آمدن یک اختلال جدی را بدهد.
رخ دادن حادثهای مانند سقوط، میتواند به ساعد آسیب وارد کرده و باعث شکستگی آن شود. در نتیجه علاوه بر استخوانها به تاندونها نیز آسیب وارد شده و فرد به روشهای درمانی مختلفی نیاز پیدا میکند.
استفاده بیش از حد از ساعد میتواند باعث تاندونیت یا همان التهاب تاندونها شود. انجام برخی ورزشها مانند تنیس یا سایر ورزشهایی که با راکت انجام میگیرند، میتوانند به ساعد آسیب برسانند. در نتیجه توصیه میشود در حین تمرین، به صورت مداوم و زمانبندی شده استراحت کرده و قبل از شروع تمرین، حرکات کششی درنظر گرفته شود تا بدن گرم شده و آماده تمرین باشد.
گرفتگی عصب دلیل دیگری است که باعث بروز دردهای ساعد میشود. در این مورد علائمی مانند درد، بیحسی و احساس سوزن سوزن شدن در ساعد پدیدار میشود و در هر فردی از خفیف تا شدید متغیر است. انسداد عصب ممکن است به دلیل سندرمهای مختلفی باشد که بر ساعد تأثیرگذارند. سندرم تونل کارپال شایعترین بیماری است که باعث انسداد عصبی و درد در ساعد میشود.
فیزیوتراپی ساعد
روشهای درمانی مختلفی برای دردهای ناحیه ساعد ارائه میشوند که به دو دسته جراحی و غیرجراحی تقسیمبندی میشوند. چنانچه به ساعد فرد صدمات شدیدی وارد شده باشد یا دلیل درد ساعد آن، انسداد عصبی باشد، به جراحی نیاز است. برای وضعیتهای خفیفتر، مؤثرترین روش درمانی فیزیوتراپی است. فیزیوتراپیست ابتدا ارزیابی اولیهای از بیمار صورت میدهد و سپس با توجه به وضعیت آن، برنامه درمانی و تعداد جلسات را تعیین میکند. ممکن است برنامه درمانی بیمار، ترکیبی از تکنیکهای فیزیوتراپی بازو و تمرینات ورزشی باشد.
جمعبندی
ساعد در انجام فعالیتهای روزانه نقش مهمی دارد و هرگونه اختلال در این ناحیه، زندگی روزمره را با مشکل مواجه میکند. در صورتی که بیش از یک تا دو هفته است که درد ساعد شما تسکین نیافته، بهتر است در اسرع وقت به پزشک یا فیزیوتراپیست مراجعه کنید تا از بروز عارضه جدیتر جلوگیری شود. فیزیوتراپی ساعد روشی بسیار مؤثر است که التهاب و درد را کاهش داده و معمولاً برای بعد از عمل جراحی ساعد نیز توسط پزشک توصیه میشود.
سؤالات متداول
هزینه فیزیوتراپی ساعد چقدر است؟
هزینه فیزیوتراپی به روشها و تجهیزات مورد استفاده بستگی دارد. با توجه به میزان آسیب وارده به ساعد بیمار، وضعیت فرد ارزیابی شده و هزینه به اطلاع وی میرسد.
چند جلسه برای فیزیوتراپی ساعد نیاز است؟
پاسخ این سؤال به شدت آسیب وارده، دستور پزشک و نتایج ارزیابی وضعیت بیمار وابسته است.
تأثیر تمریناتورزشی فیزیوتراپی در تسریع بهبودی و تقویت عضلات بعد از جراحی پا و زانو بچه صورتاست میتواند بهبودی توانایی حرکتی و پشتیبانی مفاصل کمک کند؟
چگونه میتوان از تکنیکهای فیزیوتراپی در کمک به بیمارانی با این مرض در قسمت گردن و ستون فقرات گردنی هستند، بهره برد؟
چگونه میتوان از فیزیوتراپی در نقاحت بیمارانی با این مرض در قسمت دست و شکم و لگن هستند، استفاده کرد؟
آیا توان بخشی فیزیوتراپی میتواند بهبودی عملکرد افراد با مشکلات مفصلی از جمله آرتروز و آسیبهای ورزشی کمک کند و بچه صورت این ترکیب مؤثر عمل میکند؟
چگونه تمریناتورزشی فیزیوتراپی و توانبخشی میتوانند به افراد مبتلا به اختلالات مفصلی ناشی از عوامل خارجی مانند آسیبهای ورزشی کمک کنند و بچه صورت میتوانند بهبودی عملکرد و کیفیت زندگی آنها کمک کنند؟
فیزیوتراپی چطور میتواند به بهبود عملکرد بیمارانی با این مرض در قسمت پا و بازوها و دست هستند، کمک کند؟